7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jono Meko gimtadienio „repeticija“ Londone

 90-tmetis

Rita Valiukonytė
Nr. 46 (1014), 2012-12-21
Kronika
Barrington de la Roche (Jonas Mekas su Inesa De La Roche)
Barrington de la Roche (Jonas Mekas su Inesa De La Roche)

 

Kalėdų išvakarėse  90-tąjį gimtadienį švęsiantis lietuvių kilmės filmų kūrėjas, kritikas, poetas ir menininkas Jonas Mekas gruodžio mėnesį lankėsi Londone. Vienoje garsiausių Londono galerijų Serpentine buvo atidaryta jo darbų paroda, Britų filmų institutas pristatė pirmąją Jono Meko filmų retrospektyvos dalį. Londone Jonas Mekas lankosi nebe pirmąjį kartą, tačiau tokio didelio dėmesio šioje šalyje dar nėra sulaukęs. Jungtinės Karalystės žiniasklaida mirgėte mirgėjo nuo anotacijų, pranešimų, straipsnių apie jo kūrybą ir asmenybę, spaudos bei radijo interviu. Apie šį įvykį rašė bene visi pagrindiniai Jungtinės Karalystės dienraščiai: The Guardian, The TimesThe Finacial Times, The Independent, The Daily Telegraph.
 
„Jau seniai nesame sulaukę tokio stulbinančio susidomėjimo. Neįtikėtina, turint galvoje, kad Jonas Mekas visų pirma yra avangardo filmų kūrėjas, negyvenantis Jungtinėje Karalystėje,“ – įspūdžiais dalinosi Serpentine atstovas spaudai Miles Evans. „Jonas Mekas yra labai produktyvus menininkas, šešiasdešimt savo karjeros metų dedikavęs nepriklausomam kinui. Ne mažiau įspūdinga yra ir jo asmeninė istorija, susijusi su svarbiais 20-ojo amžiaus antrosios pusės įvykiais bei tokiomis ryškiomis asmenybėmis kaip Salvadoras Dali, Andy Warhol bei kitais. Visa tai, manau, yra puiki medžiaga žiniasklaidai. Kaip bebūtų keista, bet tai, kad Jonas Mekas nebuvo plačiai žinomas Jungtinėje Karalystėje, pasitarnavo mūsų naudai. Galbūt žurnalistus bei kritikus paskatino suklusti ir tai, kad už nenuilstamą darbą nepriklausomo kino srityje Joną Meką itin vertina tokie garsūs kino kūrėjai kaip Martin Scorcese ir Jim Jarmusch.“
 
Londone Jonas Mekas ne kartą pūtė gimtadieninio torto žvakutes ir šypsojosi skambant „Happy birthday to you“. Viena tokia gimtadienio „repeticija“ buvo suorganizuota Serpentine galerijoje. Specialiai šiam vakarui į Londoną atvyko Jono Meko draugai muzikantai ir menininkai Dalius Naujokaitis, Augustinas Varkalis, Pip Chodorov, Jonathon Haffner, Lionel "Fox" Magal, Jack Northover, Kenny Wollesen, Giuseppe Zevola ir kiti. Profesionalūs atlikėjai suvienijo jėgas su menininkais, kurie skaitė eiles, dainavo ir improvizavo. Vakaro metu Jonas Mekas tik trumpam paleido savo kamerą iš rankų, kai akomponuojamas draugų dainavo lietuvių liaudies dainą „Trys karveliai“. 
 
Po šių intensyvių ir sėkmingų repeticijų Londone gimimo dieną Jonas Mekas švęs savo namuose Niujorke.
 
Paroda Serpentine galerijoje veiks iki 2013 metų sausio 27 dienos. Antroji filmų retrospektyvos dalis Britų filmų institute (BFI) bus rodoma 5-26 dienomis.
Barrington de la Roche (Jonas Mekas su Inesa De La Roche)
Barrington de la Roche (Jonas Mekas su Inesa De La Roche)