7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sapnuoti ir svajoti kartu: „Collective Dreaming“ kino ir dirbtuvių programa atkeliauja į Vilnių

Meno avilio inf.
Nr. 19 (1511), 2024-05-10
Kinas Anonsai
„Visas kūnas yra žolė“ (Julia Parks, 2023)
„Visas kūnas yra žolė“ (Julia Parks, 2023)

Gegužės 8-17 dienomis „Collective Dreaming“ programa atkeliauja į Vilnių! Programą sudarys dvi meninink video kūrinių peržiūros Meno avilyje ir dvi kūrybinės dirbtuvės kultūros komplekse „SODAS 2123”. Programą jungia svarstymai apie žodį dreaming (liet. sapnuoti ir svajoti) kaip vaizduotės galią kurti naujus rytojus bei pasąmoningą realybės išgyvenimą sapnuojant. Programos metu centre - namų, meilės kitam (tiek žmogui tiek daugiau-nei-žmogui), bendruomenės, rūpesčio ir bendrų svajonių netolimai ateičiai apmąstymai.

 

„Collective Dreaming“ - tai meninio tyrimo ir renginių projektas, 2023 m. pradėtas Glazgo „Centre for Contemporary Arts“ ir jungiantis Škotijos, Ukrainos ir Lietuvos videomeną ir mintis. Projektas paremtas noru ieškoti ryšio ir kolektyvinio išsilaisvinimo. Solidarizuojantis prieš visas kolonijinio smurto formas šio projekto programa siekia kritiškai pažvelgti į imperialistines, kapitalistines ir patriarchalines galios struktūras ir taip stengtis suprasti realybę, kurioje gyvename. Šiame kontekste menas tampa metodu, padedančiu atsiverti naujoms mintims, viltims, svajonėms ir bendradarbiavimui.

 

 

Persipinančios šaknys | Gegužės 8d., 19:30 val., Meno avilys, (A. Goštauto g. 2)

 

Programą pradedame su Karlos Gruodis „Trintos žemuogės“ (1994), kuriame švelniai liūliuojanti melodija persipina su stambaus plano rankų kadrais taip išryškindama dažnai lyčių stereotipų padiktuotą nematomą rūpesčio darbą. Šeimyniniai ryšiai tampa atspirtimi ir Tako Taal kūriniui „Halo apgamas“ (2018). Per menininkės kūną ir jos motinos sodininkystę  filmas reflektuoja imuniteto ir nacionalinio identiteto ribas. Fizinės erdvės susilietimas su identitetu tęsiamas „Virtuvės.blend“ (Nataliya Ilchuk, 2021). Sielvartą įkūnijančiame filme menininkė virtualiai atkurinėja sovietinius senelių namus. Akcentuodamas pastatus ir plaukus Jono Juškaičio filmas „Šaknys“ (2021) žvelgia į sovietines erdves iš nepriklausomybės kartos perspektyvos. Toliau plečiant žvilgsnį iš šeimyninio į bendruomeninį, Anne-Marie Copestake lyriškas filmas „Meilė“ (2019) stebi socialinius ritualus, kurie sujungia įvairialypio Glazgo rajono gyventojus. Programą uždarome su Agnės Jokšės kūriniu „Ateitys ateis“ (2022). Sustoję laike Jokšės veikėjai projektuoja ateities svajones per gestus, judesius ir lyčiai neutralios kalbos struktūras.

 

Registracijos forma: https://forms.gle/CkVisurNpCSFu3VA7

 

Iš lūpų į lūpas: kolektyvinės fikcijos rytojams | Gegužės 11d., 13 val., SODAS 2123, (Vitebsko g. 23)

 

„Jei nekeičiame savo sąmonės, negalime pakeisti ir savo veiksmų ar tikėtis pokyčio iš kitų“ - bell hooks, „Talking Back”

 

Kalba - tai nuolat kintanti ir materialius pokyčius pasaulyje kurianti sistema. Mūsų žodžiuose ir sakiniuose užkoduoti dominuojantys buvimo pasaulyje būdai bei supratimo ir vaizduotės limitai. Kalba yra neatsiejamai susieta su mūsų sąmone, tad norint ją plėsti, pirmiausia žvelgiame į savo žodžius – kokių žodžių trūksta rytojui, kokius konceptus savo kalboje turėtume paleisti norint išsilaisvinti, kokie troškimai slepiasi mūsų pauzėse?

 

Šių kūrybinio rašymo dirbtuvių metu kviesime reflektuoti utopinę teoriją ir žaisti su kalba netolimai ateičiai. Atsispiriant nuo inspiruojančių tekstų ir užminimų rašymui, dalyviai bus skatinami naudoti spekuliatyvią fikciją kaip įrankį prieš bejėgiškumą ir izoliaciją.

 

Rašymo patirtis dalyvavimui nereikalinga, dirbtuvės bus neformali, atvira erdvė kūrybiškumui, svajonėms ir pokalbiams. Dirbtuvių kalba - lietuvių.

 

Registracijos forma: https://forms.gle/87sHR2j5aLt29QxZ7

 

Šių naktelį nemigau | Gegužės 15d., 19:30 val., Meno avilys + pokalbis, (A. Goštauto g. 2)

 

Programą atidaro Kotrynos Ūlos Kiliulytės „Arktinio pilnėjimo” (2020-2022) pirmas skyrius „Diada” (2022), kuriame atsiskleidžia rekonstruotas arktinio miško vaizdas, kurį pamatė drono akis. Nebylųjį kiną primenanti „stepė su kiškiais ir fazanais aplink bėgiojančiais ir kur kai kurie net matė lapių“ (Daryna Mamaisur, 2020) kalba apie Donbaso srities stepės mokslinį ištyrinėjimą prieš šiai sričiai tampant pramoniniu šalies centru. Mokslinis buveinių išsaugojimas ir su gamtos tyrinėjimu susiję papročiai matomi „Visas kūnas yra žolė“ (Julia Parks, 2023). „sūrūs virpėjimai“ (ruїns collective, 2021) pristato kraštovaizdžio ir asmens tapatybes temas jas jungdami su gamtos didingumo sąvoka ir įspūdžiais apie druskų kasyklų miestą Soledarą. Bandant ieškoti mažiau hierarchiško santykio tarp žmogaus ir aplinkos „Drevė“ (Monika Janulevičiūtė, 2020) siūlo galvoti apie namų guolius, kurie rezgami kaip gamtos dalis. „Grįžimo apeigos“ (Ayla Dmyterko, 2021) atlieka ritualą, atliepdamos nerimą, kilusį dėl migracijos, ryšio su žeme ir nykstančios bendruomenės. Ir galiausiai Kiliulytės „Arktinio pilnėjimo“ ketvirtas skyrius „Švelnus prisilietimas“ (2022) sudainuoja paskutinius lopšinės akordus, užsūpuojančius nerimą ir primenančius, kad gal viską apie švelnų prisilietimą ir žinome.

 

Registracijos forma: https://forms.gle/iVaoS1KF92HXhCYJ7

 

Sapnų pokalbis su Teta Tsybulnyk | Gegužės 17d. 18:30 val., SODAS 2123, (Vitebsko g. 23)

 

Socialinis sapnavimas (angl. social dreaming) – būdas grupėje dalintis sapnais ir per asociacijas, atsiminimus ir jausmus kartu kurti naujas mintis. Šių dirbtuvių centre yra sapnai, o ne sapnuotojai. Dirbtuvių erdvėje sapnai galės būti išgirsti, praplėsti, asociatyviai sujungti su kitomis grupės patirtimis, todėl kviečiami visi, net jei ir daug ar labai spalvingai nesapnuojate. Norime pabrėžti, kad tai nėra terapijos seansas, o kolektyvinis pokalbis.

Pirma dirbtuvių valanda bus skirta sapnų dalinimuisi. Kitas 30 minučių vyks bendra refleksija. Dirbtuvėms pasibaigus facilitatorė Teta Tsybulnyk trumpai pristatys savo sapnų tyrinėjimus „Sapnuoti karo laikais“ ir bus laiko neformaliems pokalbiams. Pagrindinė dirbtuvių kalba – anglų, tačiau bus padedama pokalbyje aktyvuoti ir lietuvių bei ukrainiečių kalbas.

 

Teta Tsybulnyk yra menininkė, antropologė ir pradedanti psichoanalitikė, gyvenanti Kyjive. Jos tyrimų laukas apima temas nuo nežmogiško žvilgsnio į gamtą iki pasąmonės semiotikos. Teta yra ruїns collective bendraįkūrėja kartu su Elias Parvulesco.

 

Registracijos forma: https://forms.gle/ThnZCXbs9GVChDVP6

 

 

Programą kuruoja Julija Šilytė ir Milda Valiulytė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Renginiai nemokami.

Žymos:
Meno avilio inf.,
„Visas kūnas yra žolė“ (Julia Parks, 2023)
„Visas kūnas yra žolė“ (Julia Parks, 2023)