7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinėje videomenininkių kūrinių peržiūroje – vaiko vaidmenys greitėjančiame pasaulyje

„Meno avilio“ inf.
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Kinas Anonsai

Kovo 13 d. 19.30 val. „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilnius) bus rodoma kuratorės Gerdos Paliušytės sudaryta tarptautinė videomeno programa „Vaikai eteryje“. Tai penki Lietuvos ir užsienio videomenininkių kūriniai, kurie atidarys šių metų Sinematekos renginių ciklą. Renginį pradės rašytojos, kuratorės Monikos Kalinauskaitės pranešimas. Renginys nemokamas.

 

Programos „Vaikai eteryje“ videokūriniuose atsisakoma sieti vaiką su infantilumu, o vaikystės-motinystės-tėvystės temos joje vaizduojamos be išankstinių nuostatų. Čia vaiko figūra visuomenės ar šeimos struktūras ir iš jų kylančius lūkesčius paverčia labiau matomais.

 

„Ši programa žymi „Meno avilio“ audiovizualinio paveldo skaitmeninimo ir restauravimo platformos Sinemateka.lt ankstyvojo lietuvių videomeno skilties atnaujinimą ir papildymą naujais kūriniais ir autoriais (-ėmis), tęsia šių kūrinių kelionę laike, plėtoja jų santykį su šiuolaikinių vietinių ir užsienio kūrėjų darbais.

 

Programos temos pasirinkimą lėmė kelių Sinemateka.lt skaitmeninimo projekte atsidūrusių lietuvių autorių – Irmos Stanaitytės-Bazienės ir Aurelijos Maknytės – kūriniai, kuriuose vaikų tema yra tyrinėjama be išankstinių klišių, autentiškai“, – sako programos kuratorė G. Paliušytė.

 

Seanse bus galima išvysti minėtų Lietuvių menininkių I. Stanaitytės-Bazienės ir A, Maknytės, amerikiečių ir britų kino kūrėjos bei menininkės Margaret Salmon ir prancūzų menininkės Laure Prouvost videokūrinius. Programos trukmė – 64 min.

 

Tyrinėjant vaiko vaizduotę ir raidą, kūriniuose tuo pačiu atsispindi suaugusiųjų ir vaikų pasaulių skirtumai bei tarpusavio priklausomybė. Videoinstaliacijoje „Grojantis arfa“ I. Stanaitytė-Bazienė su humoru ir melancholija fiksuoja, kaip vaiko tikrovę sąlygoja išorė, pavyzdžiui, mechaniškos edukacinės sistemos. A. Maknytės kartu su sūnumi filmuotame kūrinyje „Kamera veidrodis“ testuojamos autentiškumo ribos, filmavimo kamera čia tampa stilizuojančia ir įpareigojančia bendravimo priemone.

 

Programoje taip pat skleidžiasi lyčių vaidmenys ir jų performatyvumas. M. Salmon savo naujausiame kūrinyje „Berniukas (žiema)“ tyrinėja vyriškumą ir 35 mm juosta švelniai dokumentuoja skirtingus fizinius ir psichologinius vyrų vystymosi etapus – nuo kūdikio iki paauglio. Tuo tarpu L. Prouvost videokūrinyje „Šešėlis veikia“ klausia, ką apskritai reiškia bandymas perteikti vaiko vaizduotę nuolat besikeičiančiame šiandienos pasaulyje.

 

Renginį pradės rašytojos, kuratorės M. Kalinauskaitės pranešimas, skirtas vaikų vaidmenims – tiems lūkesčiams ir darbams, kuriuos suaugusiųjų dominuojamame pasaulyje realizuoja ši specifinė visuomenės grupė. Pranešime vaiko būtis apkeliaujama pasitelkiant meno kūrinių analizę, poeziją ir asmenines refleksijas.