7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Videogramos’23“ festivalyje – ypatingas dėmesys meninėms praktikoms, pasitelkiančioms archyvus

Meno avilio inf.
Nr. 37 (1486), 2023-11-10
Kinas Anonsai

Ketvirtasis menininkių (-ų) filmų ir judančių vaizdų festivalis „Videogramos“ lapkričio 21–26 dienomis atvers jautrius atminties sluoksnius, saugomus oficialiuose ir asmeniniuose archyvuose. Programa vyks Skalvijos kino centre, „Meno avilio“ sinematekoje bei kultūros komplekse SODAS 2123. Dalyvavimas nemokamas.

Šiemet „Videogramos’23“ ruošia gausią menininkų(–ių) filmų ir edukacinę programą, apimančią paskaitas, pokalbius, „work in progress“ pristatymus, filmų peržiūras ir parodą. Taip pat, lapkričio 23 d. „Meno avilio“ sinematekoje bus unikali galimybė susitikti su į Lietuvą atvykusiu režisieriumi Graeme Arnfield, pristatysiančiu savo filmą apie durų skambučio istoriją. Festivaliui pasiruošusi patyrusių kuratorių, menininkų(-ių) ir akademikų(-ių) komanda siekia apmąstyti naujausius bei dar tik kuriamus judančių vaizdų kūrinius, ir skatinti ateities praktikų formavimąsi.

Festivalio programa siūlo atkreipti dėmesį į archyvo reiškinį kaip aktyviai veikiantį išvien su dabarties realijomis, kviečia gilintis į juose veikiančius galios ir autoriteto santykius, analizuoti kaip archyvas apibrėžiamas šiuolaikiniame mene. Anot festivalio kuratorių, „archyvas nėra tik oficialių įrašų saugykla – tai didžiulė vaizdų, garsų, dokumentų ir kitų materialių pėdsakų imperija, formuojanti visuomenės atmintį. Tyrinėdamas jos sluoksnius, šiuolaikinio meno laukas virto aktyvia, nesustojančų „kasinėjimų“ erdve, keičiančia formą ir ieškančią būdų iš naujo save apibrėžti. Menininkai ir kuratoriai, archyvinę medžiagą laikantys pagrindiniu kūrybos šaltiniu, yra šios erdvės formuotojai, siekiantys išplėsti archyvą už dokumentų saugyklų ribų, paversti jį dinamišku įrankiu, kuriančiu alternatyvias žinias ir naujus būdus prisiminti. Galiausiai, menininkai ne tik „atkasa“ medžiagą – jie patys kuria įvairius atminties saugojimo būdus, asmeninius archyvus, dokumentuojančios dabartį – ypač tai, kas lieka oficialių institucijų ir žiniasklaidos užribyje.“

Festivalį lapkričio 21 d. atidarys menininkės ir filmų kūrėjos Rebecca Salvadori filmų programa, atskleidžianti intymią vizualinę muzikos ir meno bendruomenės kelionę per daugybę reivų, garso pasirodymų ir pokalbių.

„Work in progress“ sesijose bus pristatomos Lietuvos kūrėjų meninės praktikos, susitikimus lydės diskusija apie archyvų prieinamumą Lietuvoje, mūsų santykį su didžiuoju istoriniu pasakojimu ir archyvo vizualias interpretacijas kuriant naują, savitą naratyvą. Dialogą apie archyvą papildys meno istorikės ir kuratorės Inesos Brašiškės pranešimas „Archyvo darbai“, kuriame, pasitelkdama šiuolaikinių lietuvių kūrėjų ir kuratorių darbų pavyzdžius, apžvelgs darbo su archyvais būdus, jų pobūdžius, perdirbimo strategijas ir formas, drauge apmastydama šias aktualizuojamos medžiagos galias.

Ypatingo dėmesio sulauks 2018–aisiais Indonezijoje įkurtas gamybos ir leidybos kooperatyvas „New Pessimism Studio“. Studijos įkūrėjai, menininkai Natasha Tontey ir Riar Rizaldi, taikydami judančio vaizdo praktiką, tyrinėja siaubo, teroro ir blogo skonio sąvokas populiariojoje kultūroje, bei socialines, technologines ir ekologines problemas, kylančias iš Indonezijos kraštovaizdžio ir socialinės dinamikos. Savo darbus jie vadina „naujojo pesimizmo“ stilumi. Festivalyje bus pristatomi 2021 - 2023 m. sukurti studijos filmai.

„Videogramos’23“  taip pat neaplenks pastarųjų dienų įvykių Artimuosiuose Rytuose, suteikdamas saugią erdvę kalbėtis ir būti drauge. Pokalbius pradės kruopščiai atrinkta filmų programa, pristatanti Libano, Palestinos, Irano ir jų diasporos meninkių (-ų) filmus.

„Videogramų“ programą papildo paroda „Ilgesio gestai“, peržiūrų stotelių pavidalu įkurta Meno avilio sinematekoje. Joje – šiuolaikinių menininkių(-ų) Maryam Tafakary, Morgan Quaintance, Akram Zaatari, Jill Magid ir Mohammad Shawky Hassan filmai. Paroda atidaryta 11.21–12.02, antradieniais–šeštadieniais 14–19 val.

Festivalio programoje pristatomi  menininkai, kuratoriai ir akademikai: Graeme Arnfield, Marwa Arsanios, Inesa Brašiškė, Ieva Balsiūnaitė, Viktorija Mickutė, Jumana Manna, Agnė Jokšė, Rebecca Salvadori, Riar Rizaldi, Natasha Tontey, Oraib Toukan, Maryam Tafakory, Karolis Kaupinis, Morgan Quaintance, Akram Zaatari, Mohammad Shawky Hassan, Jill Magid. Festivalio programos sudarytojai: Marija Nemčenko ir Karolis Žukas. Pilna festivalio programa facebook nuorodoje.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Partneriai: „Meno avilys“ , Skalvijos kino centras, SODAS 2123.

Žymos:
Meno avilio inf.,