7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuva kaip šalis viešnia pakviesta dalyvauti 64-ojo Tarptautinio Salonikų filmų festivalio metu vykstančioje kino mugėje „Agora“

LKC inf.
Nr. 36 (1485), 2023-11-03
Kinas Anonsai

Lietuva šiais metais kaip šalis viešnia bus pristatyta tarptautinio Salonikų filmų festivalio metu lapkričio mėn. 3-11 d. vykstančioje kino mugėje „Agora“. Viena iš svarbiausių šios mugės iniciatyvų yra programa „Tiltas į Šiaurę“ („Bridge to the North“), skirta Graikijos kino sektoriaus bendradarbiavimo skatinimui su Baltijos ir Skandinavijos šalimis. Šios programos tikslas – tirti naujas finansavimo ir meninio bendradarbiavimo galimybes bei kurti palankią dirvą bendriems projektams, sinergijai ir kultūriniams mainams.

Kaip teigia „Agora“ marketo vadovė Angeliki Vergou: „Džiaugiamės galėdami paskelbti apie partnerystę su Lietuvos kino centru, su kuriuo pradedame iniciatyvą „Tiltas į Šiaurę". Šiuo nauju projektu siekiama užmegzti ryšius tarp Pietų ir Šiaurės šalių, skatinti kultūrinius mainus ir atverti kelią įdomioms bendros filmo gamybos galimybėms. Kaip šios programos dalis, Lietuvos delegacija aktyviai dalyvaus visose Salonikų tarptautinio kino festivalio industrijos dalies „Agora“ siūlomose programose. Nuo 2005 m. „Agora“ rūpinasi Pietryčių Europos ir Viduržemio jūros regiono šalių kino industrijos skatinimu, o „Tiltas į Šiaurę" suteikia unikalią galimybę palengvinti tarpkultūrinius mainus ir puoselėti novatorišką sinergiją“.

Bendradarbiaujant su tarptautiniu Salonikų filmų festivaliu, į įvairius „Agora“ kino mugės renginius buvo pakviesta net 10 Lietuvos kino sektoriaus profesionalų. Lietuvos kino kūrėjai, filmų gamintojai, platintojai, kino festivalio programų sudarytojai, kino kritikai dalyvaus šiose Tarptautinio Salonikų filmų festivalio metu vyksiančios „Agora“ kino mugės programose: „Crossroads Co-production Forum“, „Thessaloniki - Locarno Industry Academy Call“, „Agora – Series“; „Agora Short Film Lab“, „Agora Talks“.

Į „Crossroads Co-production Forum“ programą buvo atrinktas režisieriaus Marato Sargsyano vystomas projektas „Didysis Inkvizitorius“, gavęs taip pat Lietuvos kino centro paramą parengiamiesiems darbams. Forume dalyvaus šio projekto prodiuserė Klementina Remeikaitė (įm. „Afterschool“). „Thessaloniki - Locarno Industry Academy Call“ programoje dalyvauja Dovilė Grigaliūnaitė, tarptautinio filmų festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytoja, į „Agora Short Film Lab“ programą pakviestas režisierius Eitvydas Doškus, Sidabrinės gervės už 2023 m. geriausią metų trumpametražį filmą laimėtojas, o į „Agora – Series“ programą, dedikuotą televiziniams kelių dalių filmams, pakviesta prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

„Agora“ mugė taip pat nemažą dėmesį skiria diskusijoms, viešiems susitikimams. „Agora Talks“ programos rėmuose apie koprodiusavimo teikiamas galimybes ir iššūkius savo patirtimi dalinsis prodiuserė, šiemet kartu su režisiere Marija Kavtaradze į Lietuvą parvežusi prizą iš tarptautinio Sundance filmų festivalio už geriausią filmo „Slow“ („Tu man nieko neprimeni“) režisūrą. „Agora Talks“ programos dalyje dalyvaus ir Lietuvos kino centro direktorius Laimonas Ubavičius bei Filmų gamybos skyriaus vedėja Irma Šimanskytė. Tarptautinio Salonikų filmų festivalio programoje taip pat bus rodomas kitas geriausiais šių metų Lietuvos vaidybinis filmas - talentingosios Austėjos Urbaitės debiutas „Per arti“ (prod. Živilė Gallego, įm. „Fralita Films“). Šios kino mugės metu taip pat vyks ir EWA mentorystės programa, į kurią yra pakviesta prodiuserė Rūta Petronytė (įm. „Smart Casual“).

Lietuvos kaip šalies viešnios pristatymą „Agora“ kino mugėje organizuoja Lietuvos kino centras, bendradarbiaujant su Tarptautiniu Salonikų filmų festivaliu.

Daugiau informacijos apie „Agora“ kino mugę

Išsamų delegacijos sąrašus čia ir čia.

 

Žymos:
LKC inf.,