7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Literatūros ir kino tyrėja G. Bidlauskienė pristatys Vilnių kine: 7 dešimtyje ir šiandien

Meno avilio inf.
Nr. 32 (1481), 2023-10-06
Kinas Anonsai

Medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ kviečia spalio 7 d. 16 val. susitikti MO muziejuje – nemokame renginyje „Vilniaus laikas kine“. Kino salėje bus rodomas vienas gražiausių filmų apie Vilnių, „Meno avilio“ restauruotas 1966 m. Almanto Grikevičiaus filmas „Laikas eina per miestą“ ir jo įkvėptas, „Sidabrine gerve“ kaip geriausias praėjusių metų trumpametražis filmas apdovanotas Eitvydo Doškaus „Čia buvo Vilnius“ (prod. Dagnė Vildžiūnaitė, „Meno avilys“). Šį išskirtinį diptiką pristatys literatūros, kino ir medijų tyrėja dr. Gintarė Bidlauskienė.

 

Vilniaus universiteto humanitarinių mokslų daktarės G. Bidlauskienės pristatyme – 20 min. pranešime „Vilniaus kino sankryža: A. Grikevičiaus ir E. Doškaus dialogas“ – lyginamuoju požiūriu bus aptariami dviejų skirtingų laikmečių režisierių kino dokumentikos Vilniaus portretai. Pagrindinės G. Bidlauskienės mokslinių interesų sritys – geokritika, miesto studijos, miesto reprezentacijos ir Vilniaus miesto reprezentacijos mene.

 

„Mąstant apie požiūrio taškus, filmuose vaizduojamas vietas ir maršrutus, bandoma atsakyti, kaip skiriasi Vilniaus vaizdavimas skirtingu laikotarpiu. Po karo Vilnius išgyveno milžinišką urbanistinę transformaciją – šias sovietinio miesto realijas užfiksavo A. Grikevičius. Tačiau modernistiniame jo filme atsirado vietos ir istoriniam sostinės sluoksniui. Kitaip į Vilnių žiūri ir kitas urbanistines patirtis artikuliuoja E. Doškus. Nors jo, kaip režisieriaus, debiutinis „Čia buvo Vilnius“ ir mezga dialogą su savo pirmtaku, šiame Vilniuje vaikšto kiti personažai, girdisi kiti balsai, o postapokaliptinė estetika artina filmą prie antropoceno tradicijos“, – sako dr. G. Bidlauskienė.

 

Šis pranešimas yra įžanga į visiems atvirą, spalio 20–21 d. „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauro g. 2, Vilnius) vyksiančią 8-ąją tarptautinę kinotyros konferenciją „Miestas kine ir audiovizualinėse medijose“.

 

Renginys „Vilniaus laikas kine“ MO muziejuje įprasmina ir apjungia keletą svarbiausių organizacijos „Meno avilys“ tapatybės bruožų – šalies judančio vaizdo paveldosaugą ir sklaidą, pagalbą pradedantiesiems kino kūrėjams („Čia buvo Vilnius“ yra debiutinis E. Doškaus, kaip režisieriaus, filmas – red. past.), kino tyrimus ir, žinoma, partnerystes su kultūros ir meno lauko kolegomis.

 

Vieta – MO muziejus – kalbėti apie Vilnių kine skirtingais laikotarpiais pasirinkta neatsitiktinai. „Ričardo Gavelio romane „Vilniaus pokeris“, įkvėpusiame MO muziejaus parodą, miestas nėra tik veiksmo vieta ar aplinkybė: Vilnius – pilnavertis protagonistas, centrinė romano figūra. A. Grikevičiaus filmas yra, ko gero, pirmasis kūrinys Lietuvos kino istorijoje, Vilnių taip pat traktuojantis kaip personažą.

 

Maža to, filmo simbolinė kalba leidžia galvoti ne tik apie miesto temporalumą, bet ir santykį su jo istorine praeitimi, atmintimi. Tai – parodai „Vilniaus pokeris“ itin aktualios temos, kurios šį Lietuvos kino istorijos kontekste unikalumu išsiskiriantį filmą paverčia svarbia parodos naratyvo dalimi“, – sako MO muziejaus didžiosios parodos „Vilniaus pokeris“ kuratorė Dovilė Barcytė.

 

Renginys „Vilniaus laikas kine“ vyks spalio 7 d. 16 val. MO muziejaus kino salėje. Renginys atviras ir nemokamas.

 

*

 

8-oji Baltijos regiono kino konferencija „Miestas kine ir audiovizualinėse medijose“ vyks spalio 20–21 d. „Meno avilio“ sinematekoje“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius).

 

Šiemet konferencija suburs svarbius kino, medijų ir transdisciplininių sričių tyrėjus (-as) iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Švedijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Čekijos Respublikos, Turkijos ir JAV. Konferencijos programoje – daugiau nei 20 pranešimų, skatinančių permąstyti kino, ekranų ir kintančio miesto sąveiką. Renginys nemokamas ir skirtas kino tyrėjams (-oms), kino festivalių industrijos atstovams (-ėms) ir visiems (-oms), besidomintiems (-ioms) kinu, medijomis, architektūra ir urbanistika.

 

Registracija: https://forms.gle/mopwxTo7MhDF6zZZ8

 

Programa: www.balticfilmhistory.org

 

Konferenciją organizuoja medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, asociacija AVAKA.

 

Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Meno avilio inf.,