7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šalies festivaliai kviečia į bendrus seansus: draugystė, įkvėpta jaunų kino kuratorių

Meno avilio inf.
Nr. 31 (1480), 2023-09-29
Kinas Anonsai
Jaunosios programerės. Agnės Papievytės nuotr.
Jaunosios programerės. Agnės Papievytės nuotr.

„Double Bills“ (liet. dvigubas seansas) – seansai, į kuriuos rugsėjo 27 d. kviečia „Meno avilio“ jaunieji programeriai. Šių peržiūrų išskirtinumas tas, kad viename seanse bus galima pamatyti šių metų Vilniaus dokumentinių kino festivalio (toliau tekste – VDFF) programos ilgametražį filmą ir ankstesnių metų Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio filmą (toliau tekste – VTTFF). Šie dvigubi, „Skalvijoje“ rodomų dokumentinių filmų seansai vyks VDFF metu. 

 

„Jau aštuntus metus mūsų surenkama „Meno avilio“ jaunųjų programerių komanda įvairiuose šalies kino festivaliuose matuojasi filmo programos sudarytojo (-s) ar kuratoriaus (-ės) profesiją. Dažnai vėliau sutinkame „jaunųjų programerių“ alumni jau kaip kino specialybės studentus (-es), edukacinių užsiėmimų lektorius (-es), pamatome jų pavardes filmų baigiamuosiuose titruose ir pan. O šį kartą džiaugiamės, kad šio projekto rėmuose užgimė ir graži dviejų festivalių draugystė“, – sako projekto „Jaunieji programeriai“ iniciatorė, kuratorė ir „Meno avilio“ edukacijos projektų vadovė Gintė Žulytė.

 

VDFF savo duris „Meno avilio“ jauniesiems programeriams atveria jau ketvirtus metus. Septynios jaunosios programerės – Aneta Beginskaitė, Emilija Aglinskaitė, Emilija Lanevskaja, Emilija Valatkevičiūtė, Justina Gavėnavičiūtė, Laura Saldaitytė ir Mija Ničajutė – atrinko keturis festivalio filmus, kuriuos rekomenduos savo bendraamžiams: vyresniųjų klasių mokiniams (-ėms) ir studentams (-ėms). Dviem iš filmų, diskusijų metu su abiejų festivalių programos sudarytojais (-omis) buvo parinkti ir trumpametražiai filmai, derantys savo nuotaika, tema, montažu ar emociniu krūviu.

 

„Tapome seansų „double bills“ bendraorganizatoriais. Kaip festivalis, dalyvaujame Europos festivalių tinkle „Young4Film“, kurio tikslas – ugdyti festivalių auditoriją ir populiarinti Europos (ypač nenacionalinį) kiną tarp įvairaus amžiaus jaunimo. Eksperto teisėmis projekte dalyvauja ir „Meno avilys“, kuris mus, panašiais vertybiniais tikslais besivadovaujančio projekto „Jaunieji programeriai“ kontekste, ir suvedė su kolegomis VDFF. Nesame užfiksavę, kad Lietuvoje skirtingi festivaliai būtų darę bendrus seansus, tad labai džiaugiamės tokia galimybe“, – sako festivalio VTTFF vadovė Rimantė Daugėlaitė.

 

Būti čia, o ne ten

 

Šių metų jaunųjų programerių sudaryta VDFF filmų programa vadinasi „Būti čia, o ne ten“. Joje – keturi ilgametražiai ir du trumpametražiai filmai.

 

Pasak vienos iš VDFF programos sudarytojos Onos Kotrynos Dikavičiūtės, šiuos filmus merginos pasirinko, nes juose pamatė sau artimus veikėjus, sugebėjo su jų gyvenimu bei patirtimis užmegzti ryšį: „Mums, kaip festivalio organizatorėms, labai svarbu suprasti su kuo tapatinasi jaunosios auditorijos, todėl buvo įdomu dalyvauti filmų atrankos procese ir išgirsti kurie filmai rezonuoja, o kurie – ne. „Jaunieji programeriai“ padeda sukurti atskirą programos fokusą skirtą jauniems žmonėms ir tikiu, kad padeda išsirinkti sau artimus filmus.“

 

Į programą buvo atrinktas šiltas, šmaikštus ir kartu Ukrainos politinį ir socialinį paveikslą kuriantis dokumentinis filmas apie uždaro Karpatų kalnų kaimelio gyventojas „Trys moterys“ (rež. Maksym Melnyk); unikalus džiazo virtuozo Theloniouso Monko portretas „Atsuk ir peržiūrėk iš naujo“ (rež. Alain Gomis); dviejų moterų draugystė – rumunės Marios ir iranietės Zahros, skiriama geografinio ir dėl kiekvienos jų šalyje kilusių politinių neramumų išaugusio atstumo „Tarp dviejų revoliucijų“ (rež. Vlad Petri) ir lietuvių režisieriaus Marat Sargsyan filmas „Bogdanas nenori namo“, kuris pasakoja apie Vėliučionių vaikų socializacijos centrą, kur jis pirmą kartą nuvyko, kaip „Meno avilio“ projekto „Dideli maži ekranai“ lektorius.

 

„Double Bills“: muzika, sportas, Karpatai ir Kinija

 

Rugsėjo 27 d. 18.15 val. Senamiesčio „Pasakoje“ filmas „Trys moterys“ bus rodomas drauge su trumpametražiu pasakojimu apie Kinijos kopijų tapytojus „Shānzhài ekranai“ (rež. Paul Heintz). Šį „double bills“ seansą pristatys jaunosios programerės Aneta ir Emilija L.

 

Rugsėjo 27 d. 21.15 val. „Skalvijoje“ muzikinį dokumentinį filmą „Atsuk ir peržiūrėk iš naujo“ bus galima išvysti drauge su trumpametražiu „Žaidimas“ (rež. Roman Hodel), kuris pasakoja apie vienam futbolo teisėjui itin įsimintinas rungtynes. Dvigubą seansą pristatys jaunosios programerės Emilija A., Emilija V. ir Laura.

 

Plačiau apie programos „Būti čia, o ne ten“ filmus: http://vdff.lt/lt/festivalis/2023/programa/jaunuju-programeriu-rinkinys-2023

 

Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir ES programos „Kūrybiška Europa“ paprogramė „MEDIA“.


 

Žymos:
Meno avilio inf.,
Jaunosios programerės. Agnės Papievytės nuotr.
Jaunosios programerės. Agnės Papievytės nuotr.