7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmas ,,Šaukiniai iš tolimo uosto“ kino salėse laukia buriuotojų ir svajoklių

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1437), 2022-09-30
Kinas Anonsai
„Šaukiniai iš tolimo uosto“
„Šaukiniai iš tolimo uosto“

Spalio 1 dieną į kino sales sugrįžta pernai Europos šalių kino forume „Scanorama“ rodytas režisierės Albinos Griniūtės dokumentinis filmas „Šaukiniai iš tolimo uosto“, kviečiantis į susitikimus su nepaprastais šio filmo herojais – ilgų nuotolių buriuotojais.

 

Dokumentinėje juostoje rodomi Hortos uoste sustoję buriuotojai – pavieniai, su šeimomis, jaunos ir pagyvenusios poros. Tai žmonės, kuriems keliavimas vandenynais yra gyvenimo būdas. Plaukdami per Atlantą jie trumpam užsuka į uostą pailsėti. Toli nuo pasaulio problemų, paprastoje kasdienybėje ypač gerai matosi paprasti dalykai: draugystės ir išsiskyrimai, dvasiniai nušvitimai ir praradimai. Sezonas trumpas – uostas ištuštėja. Bet lieka keleivių piešti piešiniai. Ir kito sezono laukimas.

 

Pasak režisierės uostas – ypatinga vieta, kurioje kiekvieną dieną nežinai, ką sutiksi. Ir kai jau atrodo, kad sutikai beprotiškiausius keliautojus, kitą dieną dar kažkas atplaukia. „Ilgųjų nuotolių buriuotojus ir prieplauką vandenyno viduryje atradau visai netikėtai. Nieko apie šį gyvenimo būdą anksčiau nežinojau ir specialiai filmo apie tai kurti neplanavau. Bet susidūrus su šiuo reiškiniu jis man pasirodė vertas filmo. Tai be galo įdomi, marga bendruomenė su savo papročiais ir gyvenimo būdu, su visiškai kitokiu gyvenimo tempu nei, tarkim, miesto žmogaus,“ –  teigia A. Griniūtė.

 

Taip pat priduria, kad ją visada domino gyvenimo smulkmenos, į kurias dažnai neturime laiko pažvelgti rūpindamiesi didelėmis problemomis. „Štai kad ir čia – buriuotojai atplaukia į salą ir tradiciškai krantinėje nupiešia piešinį. Ir jam piešti skiria visą dieną, dažnai ir kelias. Tiesiog sėdi pasidėję dažų skardines ir teptuku ką nors paišo. Tai neprivaloma, tai nėra kažkoks svarbus darbas, kurį reikia nudirbti, bet žmonės visiškai neskubėdami skiria tam daugybę laiko.  Buriuotojai žino, kad tie jų piešiniai po kelerių metų nubluks, nusitrins ir ant jų jau kažką naujo pieš kiti. Tai labai laikinas savo buvimo tame uoste ženklas,“ –  sako režisierė.


 

Filmo seansai nuo spalio 1 dienos vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Marijampolėje, Švenčionėliuose ir Visagine.

 

Spalio 1 d. 20 val. seansą Klaipėdos uosto kūrybinės rezidencijos TEMA patalpose lydės pokalbis su edukacinių programų buriniuose laivuose organizatorė Monika Dobrovolskytė.

 

Filmo platinimą parėmė Lietuvos kino centras ir LRT.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Šaukiniai iš tolimo uosto“
„Šaukiniai iš tolimo uosto“