7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno avilio“ sinematekos diskusijų ir paskaitų ciklas kviečia gilintis į kino reiškinius

Meno avilio inf.
Nr. 15 (1422), 2022-04-15
Kinas Anonsai

Vilniuje, adresu A. Goštauto g. 2, esanti „Meno avilio“ sinemateka, kurioje veikia kino ir kitų medijų leidinių biblioteka ir skaitykla, filmų archyvas bei edukacinių veiklų ir peržiūrų erdvė, kviečia į diskusijų ir paskaitų ciklą. Artimiausias renginys balandžio 19 d. – meno istorikės, kuratorės Inesos Brašiškės paskaita „Judančių vaizdų teritorijos“.

 

Šie renginiai, kurių įrašus galima rasti specialioje organizacijos svetainės skiltyje, peržengia akademinės bendruomenės ribas, nes drauge su šių dienų kino bei kultūros tyrinėtojomis|ais savo žinias praplėsti kviečia visas|us besidominčias|ius judančiais vaizdais.

 

Paskaitų ir diskusijų įrašus galima rasti čia: Menoavilys.org/sinematekos-paskaitos-ir-diskusijos.

 

Temų spektre – dėmesys pasaulio aktualijoms

 

Pasak vienos iš sinematekos turinio kuratorės, kino ir medijų tyrinėtojos doc. dr. Linos Kaminskaitės, renkantis ciklo temas, dėmesys skiriamas aktualijoms, todėl būsimos paskaitos ir diskusijos bus labiau skirtos Rytų Europos kinui, jo kontekstams, emigracijai. 

 

„Šiuo paskaitų ir diskusijų ciklu siekiame suteikti auditorijai galimybę gilintis į kino reiškinius, apie kuriuos mažai diskutuojama, kalbama Lietuvos viešajame diskurse. Tai atliepia ir pačios sinematekos, kaip įstaigos, funkciją – šviesti visuomenę apie kiną, jo kultūrą“, – sako doc. dr. L. Kaminskaitė, visai neseniai surengusi video esė ir videografinės kritikos kūrybines dirbtuves-paskaitą, kurią vedė eseistas, kinotyrininkas Groningen universiteto (Nyderlandai) lektorius Shant Bayramian.

 

Sinematekos paskaitos taip pat papildo ir „Meno avilio“ peržiūrų renginius. Šią savaitę rodytą Lietuvos ir Ukrainos kinui ir jų tarpusavyje persipynusiems politiniams kontekstams skirtą programą „Kelios linijos“ atidarė politologės Dovilės Jakniūnaitės paskaita „Rytų europiečiai amžiams? Reflektuojant regioną ir posovietines patirtis karo Ukrainoje akivaizdoje“ (paskaitos įrašas: https://vimeo.com/699707571).

 

Paskaitų ir diskusijų ciklas taip pat siūlo paklausyti kuratorės, feministės, socialinių ir meninių judėjimų tyrinėtojos Agnės Bagdžiūnaitės pranešimo „Devintas dešimtmetis Amerikoje – moterų išsilaisvinimo judėjimų pabaiga?“; istoriko, archyvisto, parodų kuratoriaus iš Ukrainos Oleksandro Makhanetso  pranešimo „Mėgėjiškas kinas Sovietų Lvove: individualios praktikos“, Utrechto universiteto mokslininkės dr. Judith Thissen pranešimo „Kas yra naujoji kino istorija?“ ir kt. kino tyrinėtojų pranešimų įrašų.

 

I. Brašiškės paskaita – netikėta kelionė judančių vaizdų teritorijomis

 

Balandžio 19 d. 19.30 val. sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilnius) paskaitą „Judančių vaizdų teritorijos“ skaitys meno istorikė, kuratorė Inesa Brašiškė. Renginys nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija: https://forms.gle/jRuVXy48YM3uHKms9.

 

I. Brašiškė yra meno istorikė ir kuratorė, baigusi Modernaus ir šiuolaikinio meno magistro studijas Kolumbijos universitete Niujorke. Jos tyrimai aprėpia pokario Europos ir Amerikos meną ir avangardinį kiną. I. Brašiškė yra viena iš knygos „Jonas Mekas: The Camera Was Always Running“ (Yale University Press, 2022) sudarytojų ir parodos „Jonas Mekas ir Niujorko avangardas“ Nacionalinėje dailės galerijoje kuratorių.

 

Savo paskaitoje „Judančių vaizdų teritorijos“ I. Brašiškė klaus: ką veikia kino referencijos šiuolaikinio meno kūriniuose? Kaip kinas ir jo kūrėjai (-os) migruoja iš juodojo į baltąjį kubą? Kaip judantys vaizdai dalyvauja sprendžiant tapybos problemas? Kas yra išplėstas kinas ir koks gali būti judančių vaizdų santykis su fizine aplinka? Ar sinemateka gali būti meninis projektas?

 

„Tai paskaita-koliažas, paremtas refleksijomis, gimusiomis stebint šių dviejų – meno ir kino – pasaulių susidūrimus ir persidengimus modernaus ir šiuolaikinio meno lauke. Paskaitoje minėsiu tokius menininkus ir menininkes kaip: Marie Menken, Amy Sillman, Cindy Sherman, Christian Marclay, Chantal Akerman, Jonas Mekas, Pierre Huyghe, Yto Barrada, Steve McQueen, Barbara Hammer ir kt.“, – sako paskaitai besiruošianti I. Brašiškė.

 

REGISTRACIJA: https://forms.gle/jRuVXy48YM3uHKms9.

 

Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilio“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Meno avilio inf.,