7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Batukas

Krėsle prie televizoriaus

Jonas Ūbis
Nr. 9 (1416), 2022-03-04
Kinas
„Įkaitas“
„Įkaitas“

Kare sukrečia viskas. Man jo ženklu patį pirmą rytą tapo dvi jaunos moterys, „Currenttime.tv“ korespondentės Kijeve Julija Žukova ir Julija Goričeva. Išvakarėse, kaip visada, žiūrėjau „Currenttime.tv“, kuris, girdėjau, dabar ne vienam jau tapo pagrindiniu informacijos šaltiniu. Iki pat vidurnakčio buvo laukiama Ukrainos Rados sprendimo skelbti šalyje ypatingą situaciją: Julija Žukova laukė kartu su visais ir nuolat pranešinėjo, kas vyksta. Kitą rytą prasidėjo karas. Netrukus ekrane pasirodė ir Julija. Ji pasakojo, kad bando išvykti iš Kijevo, rodė spūstis miesto gatvėse, o vėliau ir keliuose, vedančiuose į Lvivą. Jos kelionė į Lvivą užtruko ne vieną parą, bet net ir mirtinai pavargusi (to nereikia sakyti – išduoda akys) ji reguliariai pasirodydavo ekrane, pranešdama, kas vyksta aplinkui. Savaitgalį ji tik pasiskundė, kad išvyko su viena kuprine ir pradeda stigti švarių drabužių. Kita Julija, jos žodžiais, saugią vietą pasiekė jau pirmos dienos naktį. Ji taip pat reguliariai pranešinėjo, kas vyksta, bet vėlų vakarą pasiskundė, kad nepavyko nupirkti batukų dvejų metų vaikučiui: šeima išvyko iš Kijevo anksti ryte, kai dar buvo tamsu, ir nepastebėjo, kaip jis pametė batuką.

Karo logika, žinoma, baisi: mūšiai, netektys, vaikų mirtys, Kremliaus bepročio, kuris tikisi po branduolinio sprogimo įkurti naują sostinę Novosibirske, klejonės žadina nerimą ir bejėgiškumo jausmą, ištrina realybę aplink, net jei esi už tūkstančio kilometrų nuo sprogimų gyvenamuosiuose kvartaluose, o Julijos Goričevos vaikučio batukas – lyg nežinia kuriam laikui prarastos kasdienybės ženklas. Atsiplėšti nuo tos naujos tikrovės sunku, bet gal kam nors padeda filmai. Bet kokia saviterapija gera, jei tik padeda. Kartais veiksmingi būna įtampos kupini reginiai.

2001 m. pasirodęs Rodo Lurie filmas „Paskutinė tvirtovė“ (BTV, 4 d. 23.55) šįvakar primins ne tik du populiarius aktorius Robertą Redfordą ir Jamesą Gandolfinį, – jie filme ir yra svarbiausi, – bet ir gana specifišką Holivudo žanrą: kalėjimo filmą. Tvirtove paverstame kalėjime bausmę atlieka generolas Irvinas – įsakymo neįvykdęs kelių karų didvyris. Kalėjimui vadovauja pulkininkas Vinteris, kuris niekad nebuvo mūšio lauke ir karjerą padarė sėdėdamas prie rašomojo stalo. Irvinas greitai pelno pagarbą ir pradeda kritikuoti Vinterį. Atmosfera ima tirštėti... „Paskutinės tvirtovės“ nepavadinčiau originaliu filmu, nors tai įtampos kupina drama.

Panašiai galima apibūdinti ir Tilio Schweigerio „Angelą sargą“ (TV3, 10 d. 22.30) – pasakojimą apie iš Afganistano grįžusį karį (pats Schweigeris), kurį prokuratūra pasamdo saugoti paauglę našlaitę (Luna Schweiger) – žiauraus nusikaltimo liudininkę. Jos liudijimai teisme kelia grėsmę įtakingiems žmonėms.

Bruce’ui Willisui pavyksta policininkų vaidmenys. Prancūzų režisieriaus Florent’o-Emilio Siri filme „Įkaitas“ (BTV, 5 d. 22 val.) jis vaidina policijos derybininką Džefą, kurio sugebėjimais pradeda abejoti net pats. Intriga taip užsukta, kad gali sukelti abejonių, kas yra kas filme, bet trijų nusikaltėlių, užgrobusių turtingos šeimos namą, psichologija atskleista gana nuosekliai, o sąžinės priekaištų kankinamas Džefas – visai brandus Williso vaidmuo.

Urugvajaus režisieriaus Fede’s Alvarezo filme „Mirties namai“ (BTV, 6 d. 00.15) vagišiai įsibrauna į aklo karo Irake veterano (Stephen Lang) namus. Nusikaltėliai tikisi lengvo grobio, bet netrukus pasijus kaip kare.

Atsipalaiduoti padeda ir detektyvai. Šįvakar (4 d. 22.45) LRT parodys 2007 m. sukurtą Davido Evanso filmą „Nuotaka plėšikė“, kurio scenarijaus bendraautorė – pastaraisiais metais, ypač po „Tarnaitės pasakojimo“, išpopuliarėjusi kanadiečių rašytoja Margareth Atwood. Policininkas Džonas, paprašytas savo draugo Henrio, tiria paslaptingą moters mirtį. Henris buvo jos meilužis ir netrukus tampa pagrindiniu įtariamuoju. Bet Džonas nori viską išsiaiškinti ir nuėjęs į aukos laidotuves susipažins su trimis moterimis...

Britų rašytoja P.D. James (1920–2014) dažnai vadinama Agathos Christie paveldėtoja. Skaičiau per gerą dešimtį jos romanų, todėl ramia sąžine rekomenduoju šįvakar (4 d. 21 val.) TV1 pradedamą rodyti serialą „Dalglišo bylos. Juodasis bokštas“. Rašytojos sukurtas detektyvas Adamas Dalglišas, kurį suvaidino Bertie Carvelas, mena keistų žmogžudysčių paslaptis 8-ojo dešimtmečio pradžios Anglijoje.

Būsimoji rašytoja užaugo finansų inspektoriaus šeimoje, bet lėšų įgyti aukštąjį mokslą nebuvo, ir ji anksti pradėjo dirbti. Po to, kai vyras, karo gydytojas, grįžęs iš Antrojo pasaulinio karo, sunkiai susirgo, jai teko išlaikyti šeimą. P.D. James daug metų dirbo ligoninės administratore, Vidaus reikalų ministerijoje. Rašyti ji pradėjo 6-ojo dešimtmečio viduryje. Pirmasis romanas, kurio herojumi tapo Adamas Dalglišas, pasirodė 1962-aisiais.

Biografinių pasakojimų mėgėjus sudomins dokumentinis Wernerio Herzogo filmas „Mano mylimiausias priešas“ (LRT Plius, 5 d. 21 val.), skirtas svarbiausiam jo filmų aktoriui Klausui Kinskiui, ir suomio aktoriaus bei režisieriaus Dome’s Karukoski „Ponas Tolkinas“ (TV3, 5 d. 21.30), pasakojantis apie „Žiedų valdovo“ autoriaus J.R.R. Tolkieno gyvenimą. Jo nepalaikė rašytojo paveldėtojai, griežtai pasisakantys prieš jo įvaizdžio naudojimą komerciniuose kūriniuose.

Filmo kūrėjai rašytojo biografijoje ieškojo spalvingiausių siužetų: našlaičio vaikystė, dalyvavimas Pirmajame pasauliniame kare, romanas su Edith Bratt esą rodo, iš ko atsirado „Žiedų valdovas“, nors pats profesorius Tolkienas neigė jo biografijos ir kūrinio ryšius. Todėl filme pateikiama gyvenimo interpretacija, pasitelkiant traumas, nusivylimus ir kitokias žaizdas, matyt, pernelyg paprasta. Ieškantiems ambicingesnių filmų geriau tiks Levano Akino meilės drama „O tada mes šokome“ (LRT Plius, 10 d. 21.33). Jos herojus Gruzijos nacionalinio šokių ansamblio šokėjas Merabas svajoja patekti į pagrindinę ansamblio sudėtį. Merabo konkurentu taps naujas šokėjas Iraklijus, o netrukus jis taps ir jo geismų objektu.

 

Jūsų – Jonas Ūbis

„Įkaitas“
„Įkaitas“
„Ponas Tolkinas“
„Ponas Tolkinas“
„O tada mes šokome“
„O tada mes šokome“