7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujoje tinklalaidėje kino kūrėjams klausimus užduos studentai

Rengėjų inf.
Nr. 4 (1411), 2022-01-28
Kinas Anonsai
Tinklalaidės komanda, nuotr. aut. Rapolas_Gorodeckis
Tinklalaidės komanda, nuotr. aut. Rapolas_Gorodeckis

„Youngblood“ kino mokykla pradeda naują projektą – tinklalaidę „Pokalbiai apie lietuvišką kiną“. Kas mėnesį išeinančiuose epizoduose studentai kalbins žinomus kino kūrėjus ir profesionalus, kurie dalinsis savo patirtimi, kūrybos ypatumais ir keliu pripažinimo link.

„Jau kurdami pirmą „Youngblood“ tinklalaidės epizodą su Vytautu Katkumi, įtraukėme ir studentus, norėdami, kad jie būtų šių laidų dalimi. Man visada įdomu kaip mąsto, žiūri filmus žmonės su kitokia patirtimi, gimę kitu laiku nei mes. Labai laukiu naujų tinklalaidžių, kurių vairą perima studentai. Aš pati žinau, kad turiu ko iš jų pasimokyti – atviro žvilgsnio į pasaulį, drąsos dalintis savo patyrimais“, – kalbėjo viena iš projekto iniciatorių ir mokyklos dėstytojų režisierė Marija Kavtaradzė.

„Youngblood“ mokyklos įkūrėjai šalia vedamų režisūros, vaidybos, scenarijaus rašymo kursų nori duoti balsą paaugliams ir galimybę klausti jiems rūpimų klausimų bei plėsti žinias apie kino profesijas ir lietuvių kino industriją.

Pirmoje laidoje režisūros antro kurso studentė Barbora Balčiūtė šnekasi su kino ir muzikinių klipų režisieriumi Sauliumi Baradinsku. Paskutinis jo trumpametražis darbas „Techno, mama“ (2021) buvo pristatytas Venecijos kino festivalyje ir Europos šalių kino forume „Scanorama“ išrinktas geriausiu filmu Baltijos šalyse.  Režisierius kūrė klipus grupėms „Deeper Upper“, „The Roop“, „Antikvariniai Kašpirovskio Dantys“ ir „Low Roar“.

„Jei kalbant apskritai apie tinklalaides, ypatingai lietuviškas, manau, kad joms trūksta šiokios tokios įvairovės, kurios studentai ar jaunimas ir bando atnešti publikai. Taip pat kalbindami žmones, dirbančius kino industrijoje, studentai gali įgyti nemažai patirties ir tai panaudoti savo ateities siekiams ir svajonėms bei įveikti savo baimes ir parodyti jaunatvišką profesionalumą. Man pačiai ši tinklalaidė atnešė labai daug įsimintinų potyrių. Apmąstyti klausimus bei išmokti suprasti ir išklausyti svečią buvo nemažas išbandymas. Tačiau sunkiausia buvo išdrįsti ir nebijoti užmegzti draugišką kontaktą su prieš tave esančiu, didelę patirtį turinčiu asmeniu. Man labai pasisekė kalbinti S. Baradinską – patį nuoširdžiausią žmogų su didžiausia šypsena. Jis nesivaržydamas su malonumu atsakinėjo į mano klausimus ir visas juntamas jaudulys išgaravo. Tikiu, kad tinklalaidė tikrai reikalinga kiekvienam, norinčiam dar labiau suartėti su lietuvišku kinu, pažinti trumpametražių filmų kūrimo užkulisius ir visus iššūkius, kuriuos reikia pereiti norint patekti į kino industriją“, – apie tinklalaidės būtinumą ir savo patirtį sakė B. Balčiūtė.

Kituose epizoduose studentai kalbins Mariją Kavtaradzę ir Ugnę Šiaučiūnaitę, kurios papasakos apie aktorių atrankas, bei dokumentinio kino kūrėją Mariją Stonytę. „Youngblood“ tinklalaidę galima klausytis „Spotify“ platformoje.

 

.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Tinklalaidės komanda, nuotr. aut. Rapolas_Gorodeckis
Tinklalaidės komanda, nuotr. aut. Rapolas_Gorodeckis