7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ryčio Mažulio kūrybą filmu-koncertu pristatys kolektyvas „Melos“

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Kinas Anonsai
„lone reappearing“
„lone reappearing“

Lapkričio 27 d., šeštadienį „Skalvijos“ kino teatre rinksis tiek muzikos, tiek ir kino gerbėjai. Čia vyks filmo-koncerto „lone reappearing“ premjera, o prieš filmą, remiantis Ryčio Mažulio temomis, bus atliekamos muzikinės improvizacijos.

 

Video kūrėjos, muzikologės Ilmės Vyšniauskaitės kartu su „Melos“ komanda sukurtume  filme-koncerte ne tik pristatoma R. Mažulio kūryba, bet ir svarstoma apie erdvės svarbą, vieno garso estetiką. Keturis kompozitoriaus kūrinius: „Autoportretas“ (2018), „Begarsis“ (2018), „Ramybė“ (1992) bei „Nedum Capillos“ (2018) filme atlieka Naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „Melos“.

 

„Manau, kad filmo pavadinime „lone reappearing“ slypi dvi metaforos: vienišumo (juk tai vienos natos muzika), ir pasikartojimo arba begalybės idėja: juk nata pasikartos be galo daug kartų...“, - sako kompozitorius.

 

Du iš keturių filmo kūrinių („Autoportretas“ ir „Begarsis“) kompozitoriaus yra dedikuoti specialiai „Melos“ ansambliui. „Mūsų bendradarbiavimas prasidėjo 2018 metais. Ansamblis nusprendė atlikti keletą mano ankstyvų kūrinių lygiems balsams, o aš parašiau du naujus kanonus. Mano įsitikinimu, „Melos“ – puikus kolektyvas su didele ateitimi. Per šį laikotarpį padarė didžiulę pažangą, ženkliai ištobulino vokalo techniką. Ansamblis profesionaliai interpretuoja šiuolaikinės muzikos kūrinius, tuo pačiu jų atlikimai pasižymi meniškumu, emociniu turiniu“, – gerų žodžių kolektyvui negaili kūrėjas.

 

Su R. Mažulio kūryba užaugę „Melos“ šiuo filmu siekė dokumentuoti ir apibendrinti ilgą bendradarbiavimo su kompozitoriumi laikotarpį. „Ieškant filmo idėjos pasirinkome „vieno garso“ kūrinius. Tai – nauja „Melos“ perspektyva į Mažulio vokalinę kūrybą. Mums taip pat svarbu tai, jog didžioji dalis šios programos kūrinių parašyta būtent mūsų kolektyvui“, – teigia ansamblio vadovė ir viena iš dainininkių Karolina Macytė.

 

Tiek ansamblio vokalistės, tiek ir pats kūrėjas įsitikinę: žvelgiant į filme atliekamų kūrinių partitūras gali pasirodyti, jog jos – panašios. Tačiau nepaisant to, kad visi perteikia „vienos natos“ muzikoje idėją, kiekvienas kūrinys išsiskiria savo struktūra, tekstu bei komponavimo principais. Kompozitorius su vienu garsu kiekviename kūrinyje žaidžia skirtingai.


Visi filmo „lone reappearing“ kūriniai sudainuoti ir nufilmuoti Naujojoje Vilnioje esančiame „Dūmų fabrike“. Pasak kūrybinės komandos, ši tuščia, didelė erdvė padėjo atskleisti erdviškumo ir vienišumo tematiką. Prie filmo dirbusi kūrybinė komanda: Ilmė Vyšniauskaitė, kuri kartu su kompozitoriumi konsultavosi vystant bendrą viziją, operatorius Kristijonas Dirsė bei „Mama studios“. 

 

Premjeros vakarą žiūrovų „Skalvijos“ kino teatre lauks be tiks filmas, bet ir gyva muzika. Renginį atidarys kolektyvo „Melos“ draugai – improvizatoriai Kristupas Gikas (fleita), Kazimieras Jušinskas (saksofonas) ir Gediminas Stepanavičius (kontrabosas), kurie atliks improvizacijas, remiantis R. Mažulio kūrinių temomis.

 

Filmo premjera Skalvijoje: https://skalvija.lt/filmas/lone-reappearing/?show=211101

 

Bilietai: https://www.tiketa.lt/lone_reappearing_skalvija_520442

 

Renginys: https://fb.me/e/2EzKnKmmi

Žymos:
Rengėjų inf.,
„lone reappearing“
„lone reappearing“