7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sekmadienių vakarus LRT skiria lietuviško kino premjeroms

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Kinas Anonsai
„Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
„Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“

Nuo lapkričio 7 d. LRT TELEVIZIJA pradeda lietuviško kino premjerų ciklą. Penkis sekmadienius iš eilės 21.50 val. žiūrovai galės stebėti iš kino teatrų į televizijos ekranus atkeliavusius naujausius lietuvių kino kūrėjų darbus, tarp kurių – „Kino pavasario“ programoje rodytas „Žmonės, kuriuos pažįstam“ bei San Sebastiano festivalyje pabuvojusi „Omarų sriuba“.

 

Rinktiniame LRT TELEVIZIJOS cikle bus parodytas ir Nacionaliniuose Lietuvos kino apdovanojimuose geriausiu pripažintas dokumentinis filmas „Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“, Leipcigo dokumentinių filmų festivalyje pagrindinį apdovanojimą pelnęs „Pavyzdingas elgesys“ bei „Pilis“, kurioje suvaidinusi Barbora Bareikytė buvo įvertinta Nacionaliniu Lietuvos kino apdovanojimu už metų geriausią aktorės vaidmenį.

 

Vaizdo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=3fs-ciKzmxo
 

Kiekvieną ciklo filmą rubrikoje „3 minutės iki kino“ pristatys juostų kūrėjai: režisieriai L. Lužytė, A. Žegulytė, N. Milerius, T. Smulkis bei kino prodiuseris A. Matelis. Pirmoji į „3 minutės iki kino“ kėdę sėsis vaidybinio filmo „Pilis“ režisierė L. Lužytė – jos juosta lietuviško kino ciklą per LRT TELEVIZIJĄ pradės jau šį sekmadienį, lapkričio 7 d.

 

Pilis“ – nuoširdus ir jautrus pasakojimas apie trijų kartų moteris. Paauglė Monika, jos mama Jolanta bei sunkia demencija serganti močiutė stengiasi įsitvirtinti Dubline. Profesionali pianistė Jolanta dirba žuvų fabrike, tačiau kartais kartu su nuostabų balsą turinčia dukra koncertuoja lietuvių bendruomenės renginiuose. Kartą joms nusišypso sėkmė – mama ir dukra pakviečiamos koncertuoti ištaigingoje pilyje. Deja, kelionei trūksta pinigų. Nevilties apimta Monika ryžtasi beprotiškam poelgiui, kad tik galėtų išpildyti savo gyvenimo svajonę.

 

Vaizdo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=xSAiU706VrI

 

Po savaitės, lapkričio 14 d., lietuviško kino ciklą tęs A. Žegulytės filmas „Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“, pasakojanti apie taksidermistą, elnių augintoją ir zoologijos muziejaus darbuotoją, gyvenančius aplinkoje, kurioje riba tarp gyvenimo ir mirties tapusi beveik nepastebima. Tai – archajinis pasaulis, kuriame medžiojami net tik elniai, šernai, bet ir plastikiniai aligatorių manekenai. Kol pagamintos žvėrių iškamšos rungiasi dėl gyviausios pozos bei tikriausio žvilgsnio, žmogus vis bando sustabdyti laiką ir sugrąžinti gyvybę daiktams, kuriuose jos seniai nebėra.

 

Lapkričio 21 d. A. Matelis pristatys paties prodiusuotą, kartu su režisieriais Rafael Moles ir Pepe Andreu kurtą juostą „Omarų sriuba“. Jos centre – broliai Krilis ir Alis, kuriems priklauso jaukioji Islandijos uostamiesčio kavinė „Bryggjan“. Kartą per mėnesį čia susirinkę Grindaviko gyventojai prisimena neseniai anapilin išėjusių vietinių vardus, taip tikėdamiesi juos kuo ilgiau išsaugoti atmintyje. Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena korporacija pateikia pasiūlymą miestelyje pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu. Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.

 

Lapkričio 28 d. bus parodytas režisierių A. Mickevičiaus ir N. Mileriaus darbas „Pavyzdingas elgesys“. Dokumentiniame filme pats režisierius Audrius Mickevičius, išgyvenęs nužudyto brolio netektį, įžengia į Lukiškių kalėjimą. Čia jis susitinka su Rimu ir Rolandu – nuteistaisiais iki gyvos galvos. Gyvagalviais vadinami kaliniai gyvena stovinčiame laike, bet nepraranda vilties pasikeisti ir kada nors išeiti į laisvę. Paties režisieriaus nuostatų kaita ⎯ nuo pykčio iki atleidimo ⎯ tampa radikalia kelione, kurią nutraukia mirtina liga.

 

Lietuviškų filmų ciklą per LRT TELEVIZIJĄ gruodžio 5 d. baigs T. Smulkio filmas „Žmonės, kuriuos pažįstam“, keturioms karštoms vasaros dienoms nukelsiantis į Vilnių. Po seniai patirtos traumos Goda iš naujo mokosi atrasti ryšį su kitu žmogumi. Visą laiką gyvenusi saugų, kitų suplanuotą gyvenimą Justė pagaliau ryžtasi pati priimti reikšmingą sprendimą. Vytas po dvidešimties metų santuokos palieka šeimą, taip ir neišdrįsęs pasakyti tikrosios priežasties. Anatolijaus balsas sujungia šias istorijas ir patirtis į būseną, iš kurios kiekvienas savaip stengiasi ištrūkti ir atrasti vidinę laisvę nuolat besikeičiančioje ir naujus standartus formuojančioje visuomenėje.

 

Visi filmai bus rodomi sekmadienių vakarais, 21.50 val., per LRT TELEVIZIJĄ.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“
„Animus animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“