7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Renginių ciklas „Kinas kaip terapija“ kviečia filmų pagalba pažinti save

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Kinas Anonsai
 „Gražus sūnus“
„Gražus sūnus“

Kauno kino centras „Romuva“ visą lapkričio mėnesį kviečia į nemokamą renginių ciklą „Kinas kaip terapija“, kuriame dalyviai turės galimybę susipažinti su kino terapijos principais ir galės pamatyti aktualias bei jautrias temas pristatančius filmus iš Europos ir JAV.  Po filmų peržiūros dalyviai kviečiami pasinerti į diskusijas su profesionaliais psichologais, psichoterapeutais ir socialiniais darbuotojais. Projektas siekia paskatinti žmones filmų pagalba reflektuoti savo emocinę ir psichologinę savijautą, supažindinti juos su įvairiais kino žanrais bei suteikti galimybę nemokamai pabendrauti su specialistu apie kylančius iššūkius. Programoje rodomi puikiai žiūrovų ir kritikų įvertinti filmai, kalbantys apie įvairias psichologines problemas bei jų padarinius, kviečiantys atvirai šnekėti apie savižudybės, atskirties, depresijos, vienatvės, ligos, šeimos traumų, resocializacijos, priklausomybės ir kitas temas. Renginių ciklas „Kinas kaip terapija“ yra tarptautinio projekto „Istrigę celiulioide — kinas kaip socialinės integracijos priemonė“ dalis.

Kino terapija – Lietuvoje dar ne ypač paplitęs metodas, tačiau vis dažniau jis naudojamas pasaulio specialistų. Filmas gali tarsi veidrodis atspindėti, kas vyksta mūsų viduje. Kino terapija leidžia pastebėti gilumines savo mintis, emocijas ir problemas bei pradėti jas spręsti. Apie tai pirmajame ciklo renginyje spalio 27 dieną pasakojo psichologė Jūratė Marcinkevičienė. Renginio metu buvo pristatytas lietuvių režisierės  Marijos Kavtaradzės filmas „Išgyventi vasarą“ pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu ir apdovanotas „Sidabrine gerve“, kalbantis svarbia psichinės sveikatos tema. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė, psichologė J. Marcinkevičienė, savo praktikoje taikanti kognityvinės elgesio, meno terapijos metodus ir relaksacijos technikas, skatino dalyvius atkreipti dėmesį, kokias mintis iššaukė rodyta juosta, kurie momentai arba veikėjai labiausiai sujaudino ir sužadino prisiminimus. Taip pat projekto kontekste jau įvyko ir filmų „Čia buvo Saša“ bei „Pavyzdingas elgesys“ seansai. Lapkritį dalyvių lauks dar septyni ciklo „Kinas kaip terapija“ renginiai, kurie vyks Kauno kino centro (Vytauto pr. 79, Kaunas) Didžiojoje salėje.

 

Lapkričio 6 d. 16:00 – filmas „Akloji zona“

Norvegų režisierės Tuvos Novotny filmas – tai istorija apie iš pirmo žvilgsnio laimingą ir darnią šeimą, kurią vieną dieną sudrebina nelaimingas atsitikimas. Kiekvienam šeimos nariui tenka suvokti tikrąją tobulo gyvenimo spektaklio kainą. Filmas tarsi klausia, ar tikrai žinome, ką išgyvena mūsų artimieji. Kino terapijos seansą pristatys sveikatos psichologė Oksana Čekavičienė.

 

Lapkričio 9 d. 18:30 – filmas „Širdys“

Justino Krisiūno drama kalba apie jaunų, nepagydomomis ligomis sergančių, sanatorijos gyventojų likimus, emocijas ir išgyvenimus. Tuo pačiu, tai istorija apie pirmąją meilę, kuri nepaiso jokių kliūčių, kuri nebijo draudimų, kuri negirdi proto balso, kuri išlieka visam gyvenimui ir yra stipresnė net už mirtį. Kino terapijos seansą pristatys Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Gitana Stasytienė.

 

Lapkričio 14 d. 16:00 – filmas „Kristaus kūnas“

Lenkų režisieriaus Jano Komasa „Kristaus kūnas“ pasakoja apie dvasinę transformaciją patyrusį jaunuolį. Palikęs pataisos namus jis svajoja tapti kunigu, tačiau kriminalinė praeitis tam neįveikiama kliūtis. Pakeliui į naują darbo vietą jis persirengia kunigu ir dėl komiško atsitiktinumo perima nuošalaus miestelio parapiją. Kino terapijos seansą pristatys psichologė, jungistinės krypties psichoterapeutė Dovilė Ridzevičienė.

 

Lapkričio 17 d. 18:30 – filmas „Tėvas“

Serbų režisieriaus Srdano Golubovico juosta – tai pasakojimas apie tėvo pasiaukojimą dėl vaikų ir siekį išsaugoti šeimą. Po to, kai Nikola yra priverstas atiduoti du savo vaikus socialinei tarnybai, jis išsiaiškina, kad vietos valdžia gali būti korumpuota ir nusprendžia pėsčiomis per visą šalį keliauti į Nacionalinės ministerijos būstinę Belgrade. Kino terapijos seansą pristatys Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos mobiliosios komandos socialinė darbuotoja Gitana Salickienė.

 

Lapkričio 20 d. 16:00 – filmas „Triumfas“

Prancūzo Emmanuelio Courcolio komiška drama pasakoja apie vargstančio aktoriaus pastangas pastatyti spektaklį kalėjime. Pasirodymas sulaukia itin didelio pasisekimo, dėl to kaliniams išduodamas leidimas pasirodymus organizuoti už kalėjimo ribų. Turo metu Etjenas užmezga itin artimą ryšį su spektaklio trupe. Kino terapijos seansą pristatys psichologė, sisteminės porų ir šeimos psichoterapinės mokyklos atstovė Ramune Ramanauskienė.

 

Lapkričio 25 d. 18:30 – filmas „Obuoliai“

Graikų režisieriaus Christoso Nikou filmas – tai istorija apie staigią amneziją sukeliančią pasaulinę pandemiją ir veikėją Arį, kurio po atminties praradimo niekas nepasigedo. Juosta kalba apie vienišumą, siekį atrasti savo tapatybę ir gebėjimą iš naujo patirti supantį pasaulį. Kino terapijos seansą pristatys sveikatos psichologė Karina Kravčenko

 

Lapkričio 30 d. 18:30 – filmas „Gražus sūnus“.

Amerikiečių režisieriaus Felixo Van Groeningeno filmas „Gražus sūnus“ pasakoja istoriją apie daugelį metų trukusią šeimos istoriją kovojant su priklausomybe. Širdį verianti, bet įkvepianti patirtis atskleidžia pasikartojantį išgyvenimo, atkryčio ir išgijimo ciklą bei stiprius tėvo ir sūnaus santykius. Kino terapijos seansą pristatys medicinos psichologė Monika Medzevičienė.

 

Renginiai nemokami, tačiau privaloma išankstinė registracija.

Visa informacija apie renginius ir registraciją: https://www.kcromuva.lt/lt/repertuaras

Kino terapijos seansų „Kinas kaip terapija“ ciklas yra projekto „Istrigę celiulioide — kinas kaip socialinės integracijos priemonė“ dalis, kuris finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo „Interreg“ lėšų.

Projekto partneriai: Elko kultūros centras, Kauno kultūros centras, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, „Bella Toscana“.
 

Kauno kino centro „Romuva“ informacija

Žymos:
Rengėjų inf.,
 „Gražus sūnus“
„Gražus sūnus“