7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kodėl svarbu apie animaciją kalbėti rimtai?

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1399), 2021-10-29
Kinas Anonsai
„Močiutės blynai“
„Močiutės blynai“

Spalio 27 dieną Lietuvos animacijos asociacija kviečia švęsti animacijos dieną ir siūlo renginius, kuriuose turėsite galimybę iš arčiau susipažinti su Lietuvos animacijos industrija, kuriamais projektais, ir galėsite pabendrauti su jų kūrėjais.

 

„Nors oficialiai Tarptautinė animacijos diena yra švenčiama spalio 28 d., šiais metais mes ją nusprendėme paminėti diena ankščiau. Smagu, kad vis daugiau ir daugiau žmonių atranda animaciją ir pradeda ją vertinti. Prie to prisideda tiek festivaliai, atvežantys geriausius animacinius filmus iš viso pasaulio, tiek Lietuvos animacijos asociacija, kurios tikslas yra kuo plačiau bei įvairiau pristatyti šią mediją“, – teigia Lietuvos animacijos asociacijos prezidentė Justė Michailinaitė.

 

Visą dieną vyksiantį renginį sudarys dvi dalys. Pirmoje dalyje dalyvių lauks dviejų tarptautinių animacijos festivalių „Tindirindis“ bei animacijos ir videožaidimų festivalio „BLON“ prisistatymai, pažintis su šiuo metu kuriamais animaciniais filmais bei pokalbis su animacijos kūrėjais apie skirtingas animacijos technikas ir kūrybos procese kylančius iššūkius.

 

Taip pat renginio organizatoriai pakvies ir į susitikimą su vaikų psichologe, vaikų ir paauglių psichologijos centro „Laimingas vaikas“ įkūrėja ir vadove Milda Karklyte-Palevičiene. Jo metu bus diskutuojama apie animacijos įtaką vaikams.

 

„Animacijos žiūrėjimas daro didžiulę įtaką vaiko raidai, jo augimui, jo asmenybės formavimuisi, tad labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, koks pasirinktos animacijos turinys“, – teigia psichologė ir priduria, kad tinkamai parinktas animacinis filmas gali padėti išspręsti begalę problemų. „Mažiausiems žiūrovams animacija gali pagelbėti paprastesnėse, kasdienėse situacijose. Pavyzdžiui, išmokyti pasiprašyti ant puoduko, pasidalinti daiktais, supykus išreikšti emociją kitaip, nesimušant. Tuo tarpu vyresniems vaikams animacija gali padėti atsakydama į gilesnius klausimus“, – sako M. Karklytė-Palevičienė.

 

Ši diskusija yra itin rekomenduojama tėvams bei pedagogams, norintiems sužinoti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį parenkant turinį vaikams. Taip pat animacinio turinio kūrėjams.

 

Antroje renginio dalyje organizatoriai pakvies į per pastarąjį penkmetį sukurtų ir tarptautiniuose kino festivaliuose įvertintų lietuviškų trumpametražių animacinių filmų programą, kurioje svarstomos santykio su kitu, kovos dėl išlikimo, laukimo, susitaikymo su liga, mirties ir kitos rimtos temos. Ir nors numatytoje programoje yra ir lengvesnio turinio animacinių filmų, visgi organizatoriai pabrėžia, kad ši programa yra skirta suaugusiems.

 

„Vis dar daug žmonių animaciją suvokia tik kaip turinį vaikams. Neretai girdžiu, kad nenorima žiūrėti animacinio filmo dėl to, kad animacija – nėra kinas. Tai yra vienas tų stereotipų, apie kurį norėtųsi kalbėti ir po truputį jį keisti. Pasaulyje yra sukurta nuostabių įvairių žanrų animacinių filmų suaugusiems. Nuo siaubo, istorinių dramų iki komedijų. Tokių filmų atradimas gali atverti kitas kino patirtis. Ir, patikėkite manimi, jei istorija įtraukia, žiūrint filmą dažniausiai net nebepastebi, vaidybinis jis, ar animacinis, o kartu su pagrindiniais herojais išgyveni jų patirtis“, ­– teigia J. Michailinaitė.

 

Programoje:

„Sniego pastogė“ (rež. Robertas Nevecka) 

„Šukavimas“ (rež. Eglė Davidavičė) 

„Paskutinė stotelė – mėnulis“ (rež. Birutė Sodeikaitė)

„Žonglierius“ (rež. Skirmanta Jakaitė)

„Pono nakties laisvadienis“ (rež. Ignas Meilūnas)

„Po mirties prieš pragarą“ (rež. Tomas Ramanauskas)

„Šaknys“ (rež. Jonas Juškaitis)

„Močiutės blynai“ (rež. Vykintas Labanauskas ir Dominyka Adomaitytė)

 

Šią programą spalio ir lapkričio mėnesiais animacijos mėgėjai galės išvysti ir kituose Lietuvos kino teatruose.

 

 

Renginys vyks spalio 27 d. kino teatre „Skalvija“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius) 

 

Daugiau apie renginį: https://www.facebook.com/events/431435398600338/?ref=newsfeed

 

Renginį organizuoja Lietuvos animacijos asociacija

Lietuviškos animacijos sklaidos projektą finansuoja Lietuvos kino centras.

 

Norint dalyvauti renginyje, būtina turėti galimybių pasą.

 

Spalio 28 d. – oficiali Tarptautinė animacijos diena, minima visame pasaulyje. Kiekvienais metais šia proga rengiamos filmų peržiūros, animacijos dirbtuvės, parodos ir kiti animacijos meną pristatantys bei populiarinantys renginiai. Ne išimtis ir Lietuva.

Žymos:
Rengėjų inf.
„Močiutės blynai“
„Močiutės blynai“