7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Projekcijos“ sugrįžta: nemokami kino seansai su psichologais

„Meno avilio“ inf.
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Prakaituok!“
Kadras iš filmo „Prakaituok!“

Visuomenės ir specialistų dėmesio susilaukęs projektas „Projekcijos“ gimė kaip atsakas pandemijos sukeltiems emociniams išgyvenimams. „Projekcijomis“ vadinamas nemokamų filmų peržiūrų ir jas lydinčių pokalbių su psichologu ciklas, kurį medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ organizuoja drauge su miestų visuomenės sveikatos biurais. Šių metų ciklą užbaigs virtualūs seansai ir susitikimai: trys Kauno ir penki Panevėžio žiūrovams ir žiūrovėms.

 

Pirmasis susitikimas – jau spalio 14 dieną. Registruotis galima čia: https://bit.ly/3iEmzJY.

 

Filmų temos – nuo vyrų alkoholizmo iki kasdienio nerimo

 

Bene vieninteliai tokie Lietuvoje „Projekcijų“ susitikimai ir toliau vyks „Zoom“ platformoje internete, kuriuos moderuos profesionalus psichologas, kartais pagal filmo temą pasikviečiantis ir žinomą visuomenės veikėją.

 

Susidomėjusiesiems bus suteikta galimybė pasižiūrėti ir aptarti lietuvių režisieriaus Tomo Smulkio kasdienio nerimo temą akcentuojantį filmą „Žmonės, kuriuos pažįstam“ (2020), geriausiu Europos filmu pripažintą ir netikėtu kampu vyrų alkoholizmo temą paliečiančią komediją „Dar po vieną“ (rež. Thomas Vinterberg, 2020), apie narcizišką nuomonės formuotojų kultūrą pasakojančią dramą „Prakaituok!“ (rež. Magnus von Horn, 2020) ir kitas atviram pokalbiui atspirties tašku tampančias juostas.

 

„Sudarant programą bendradarbiaujame su visuomenės sveikatos biurų specialistais ir aiškinamės, kokios temos būtų aktualios konkretaus miesto gyventojams. Mums svarbu, kad žiūrovams pavyktų bent iš dalies susitapatinti su filmų herojais ir pasakojama istorija. Tokiu būdu kinas gali padėti permąstyti kasdienybę, ieškoti kitokių požiūrio taškų ar problemų sprendimų.

 

Programai renkamės aukštos meninės kokybės vaidybinius, dokumentinius ar eksperimentinius filmus, siekiame žiūrovus supažindinti ir su kino formų bei raiškos įvairove“, – sako „Projekcijų“ programos kuratorė Ona Kotryna Dikavičiūtė.

 

Apmąstymai, virstantys suvokimu

 

Kauno žiūrovai (-ės) kviečiami susitikti aptarti filmų spalio 14, lapkričio 11 ir gruodžio 9 dienomis, o Panevėžio žiūrovai (-ės): lapkričio 8, 15, 22, 29 ir gruodžio 8 dienomis.

 

Prieš kiekvieną filmo aptarimą žiūrovai (-ės) turi galimybę jį pamatyti nemokamai. Likus savaitei iki susitikimo su psichologu, „Meno avilio“ svetainėje ir feisbuko paskyroje paskelbiama registracija. Užsiregistravusieji gauną specialų peržiūros kodą, kuris galioja iki filmo aptarimo dienos.

 

Pokalbiuose, pasak organizatorių, dažnai kalbama apie kasdienybę ir pandemijos kontekste kylančius iššūkius. „Projekto pradžioje daug kalbėjome apie izoliacijos keliamą vienišumo jausmą, socialinių įgūdžių „atbukimą“. Dabar dažniau aptariame kasdien lydintį padidėjusį nerimo lygį, neužtikrintumą dėl ateities. Žmonės dalinasi mintimis tiek apie santykius su artimaisiais, tiek apie visuomenėje tvyrančias įtampas, problemas. Po seansų daug kas dėkoja už apmąstymus, kurie virsta pasaulio suvokimu“, – pasakoja O. K. Dikavičiūtė.

 

„Projekcijų“ kalendorius Kaunui:

 

  • spalio 14 d. 19 val. filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ aptarimas (filmas prieinamas nuo spalio 7 d.). Registracija: https://bit.ly/3iEmzJY
  • lapkričio 11 d. 19 val. filmo „Dar po vieną aptarimas“ (filmas prieinamas nuo lapkričio 4 d.)
  • gruodžio 9 d. 19 val. filmo „Prakaituok!“ aptarimas (filmas prieinamas nuo gruodžio 2 d.)

 

„Meno avilys“ projektą „Projekcijas“ organizuoja drauge su Panevėžio, Kauno, Palangos visuomenės sveikatos biurais.

 

Kadras iš filmo „Prakaituok!“
Kadras iš filmo „Prakaituok!“