7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujas Vytauto Puidoko filmas „Pasienio paukščiai“ klausia, ar lietuviai ir rusai galėtų sutarti

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Kinas Anonsai
Filmo „Pasienio paukščiai“ herojus Andrejus
Filmo „Pasienio paukščiai“ herojus Andrejus

Kaliningrado sritis ir Lietuvos pamarys. Ar čia gyvenantys rusai ir lietuviai galėtų sutarti? Kodėl dvi šalys taip įtariai žiūri viena į kitą? Šiuos ir kitus klausimus naujame lietuviškame dokumentiniame filme „Pasienio paukščiai“ kelia filmo režisierius Vytautas Puidokas. Naujo filmo premjera įvyks jau šį sekmadienį, spalio 17 d., festivalyje „Nepatogus kinas“.

„Pasienio paukščiai“ yra viena iš šešių dokumentinio serialo „Ribos“ dalių. Visuose „Ribų“ filmuose nagrinėjamos sienomis padalintos Europos problemos, o V. Puidoko juostoje – žvilgsnis į Kuršių neriją, vieną patraukliausių ir gražiausių Lietuvos pajūrio vietų. Kuršių nerija atrodo lyg ilgas tiltas, kurio vienoje pusėje – Baltijos jūra, kitoje – Kuršių marios. Nors šis „tiltas“ formaliai perskeltas į dvi dalis, paukščiai, nepaisydami sienų, juo naudojasi migruodami. Skristi virš sausumos kur kas saugiau nei virš nenuspėjamų vandenų. Tiek Lietuvos pusėje, Ventės rage, tiek Kaliningrade yra įsikūrusios ornitologų stotys, stebinčios migruojančius paukščius, o kartais ir viena kitą.

Filmo herojus Andrejus – ornitologas iš Kaliningrado srities, visą gyvenimą skiria paukščių tyrimams. Pastaruosius dvidešimt metų jis dirba ir gyvena Rybačės (anksčiau vadintos Raselės) biologinėje stotyje, vos 15 km nuo Lietuvos ir Rusijos Federacijos sienos.

Kaip ir paukščiai, Andrejus moksliniais tikslais norėtų laisviau kirsti sienas. Jis inicijuoja svarbų tarptautinį projektą, kurio tikslas išsiaiškinti, ką skrajūnai laiko savo namais. Šiam tyrimui itin svarbus ir kolegų iš Ventės ornitologijos stoties bendradarbiavimas.

Abiejose sienos pusėse netrūksta išankstinių nuostatų ir stereotipų kaimynų atžvilgiu. Andrejus ryžtasi įveikti abiejų šalių biurokratinius reikalavimus ir keliauti į Lietuvą vykdyti savo tyrimo. Ar jį priims lietuviai?

Filmo režisierius Vytautas Puidokas – puikiai pažįstamas nuolatiniams festivalio „Nepatogus kinas“ lankytojams. 2019 m. buvo palankiai priimta jo dokumentinė juosta „El Padre Medico“ apie lietuvių kilmės gydytoją, misionierių Aleksandrą Ferdinandą Bendoraitį ir netikėtų faktų kupiną jo gyvenimą Amazonės džiunglėse. Dabar režisierius dėmesį sutelkė į pasienyje gyvenančius, bet daug metų nebendraujančius kaimynus.

„Filmo kūrimo pradžioje labai daug domėjausi Lietuvos ir Kaliningrado bendravimu – ieškojau kultūrinių ar verslo partnerysčių, asmeninių santykių, bendravau su lietuvių bendruomene Kaliningrade. Taip pat aktyviai keliavau po regioną tiek iš Lietuvos, tiek iš Kaliningrado pusės. Labiausiai mane nustebino, kad tų santykių šiame pasienyje beveik nebelikę. Žmonės pro langą mato kitą sienos pusę, bet nebuvo ten 10 ar 15 metų. Istorija apie dvi ornitologines stotis šią situaciją puikiai iliustravo – po sovietmečio ornitologai stebėjo vienas kitą per atstumą, bendravo per paukščius, jų žiedavimą, bet gyvai beveik nesusitikdavo. Galiausiai rusai inicijavo bendrą mokslinį projektą, o kaip jiems sekėsi – pamatysite filme“, – sako Vytautas Puidokas.

Filmo gamybą parėmė Lietuvos kino centras, Kūrybiškos Europos media programa, VRT CANVAS, Flandrijos audiovizualinis fondas, Kroatijos audiovizualinis centras, Slovėnijos kino ir TV fondas, Švedijos kino institutas, Samiska kino institutas, ir Filmpool Nord fondas.

„Pasienio paukščiai“ premjera Vilniuje įvyks spalio 17 d. (vilniečių laukia ir daugiau rodymų „Skalvijos“ ir „Kino pasakos“ kino teatruose), nuo spalio 28 d. filmas bus rodomas Marijampolėje („Spindulys), nuo spalio 29 d. – Panevėžyje („Garsas“), nuo spalio 30 d. – Klaipėdoje („Arlekinas“). Po kai kurių rodymų vyks susitikimas su režisieriumi.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Filmo „Pasienio paukščiai“ herojus Andrejus
Filmo „Pasienio paukščiai“ herojus Andrejus