7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis kviečia permąstyti erdvės ir pasaulio suvokimo ribas

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1393), 2021-09-17
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Nostalgija šviesai“
Kadras iš filmo „Nostalgija šviesai“

Šiemet Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) pristato dvi specialiąsias programas. „Žemės stebėtojai“ kvies pažvelgti į mūsų planetą iš kosminės perspektyvos ir atvirkščiai. Naujus pasaulio ir realybės suvokimo atspirties taškus siūlo ir virtualios realybės (VR) filmų programa.

 

„Programa „Žemės stebėtojai“ kviečia tyrinėti kosmosą ir save. Trijuose programos filmuose brėžiamos paralelės tarp technologinės pažangos, mitologijos, politikos ir asmeninio žmonių gyvenimo“, – teigia viena festivalio programos sudarytojų Ona Kotryna Dikavičiūtė.

 

Amerikiečių ir portugalų kino režisierius  Fernas Silva filme „Kylanti uola“ (2021) tyrinėja žmogaus ir kosmoso ryšius. Tai esė, kurioje persipina populiarioji kultūra, šiuolaikinio meno praktikos, mokslinė fantastika ir Havajų salų istorija bei etnografija. Silva  kviečia diskutuoti apie postkolonijinį būvį, ekologiją ir pasaulio pažinimą.

 

Egzistencinių ieškojimų kupinas ir Čilės dokumentininko Patricio Guzmáno filmas „Nostalgija šviesai“ (2010). Jo herojai – astronomai ir Pinocheto režimo politinių kalinių žmonos – toje pačioje Atakamos dykumoje savaip ieško to, kas jiems brangiausia. Vieni – atsakymo, iš kur mes atsiradome, kitos – kur dingo jų mylimųjų palaikai. Šis filmas pripažintas geriausiu Europos 2010 m. dokumentiniu filmu.

 

„Tamsioji Mėnulio pusė“ (rež. William Karel, 2002) – tai pasakojimas apie pirmąjį amerikiečių išsilaipinimą Mėnulyje. Klasikinės BBC dokumentikos stiliumi sukurtas mocumentary įtikinėja, kad sėkmingos NASA misijos į Mėnulį istorija tėra gerai surežisuotas ir kino studijoje nufilmuotas Stanley Kubricko filmas. Karelas ironiškai demonstruoja, kaip lengva kurti dezinformaciją.

 

Sudarinėjant VR filmų programą, buvo siekiama atskleisti virtualios realybės kino kūrybos galimybes: filmai „Jūra, kurią žmonės vadina tamsiaisiais vandenimis“ (rež. Vibeke Bryld, 2020) ir „Orbital Vanitas“ (rež. Shaun Gladwell, 2016) siūlo meditatyvų patyrimą, „Po sprogimo“ (rež. Sam Wolson, Dominic Nahr, 2019) bei „Svetimšalis: grafiniai prisiminimai virtualioje realybėje“ (rež. Ainslee Robson, 2020) pasakoja ir asmeniškas, ir globalias istorijas.

 

Visi keturi VR trumpametražiai bus rodomi viename seanse. Valandos trukmės seansai žiūrovų lauks kino ir medijų erdvėje „Planeta“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius).

 

VDFF vyks  rugsėjo 23–spalio 3 d. – Vilniuje, spalio 1 d. Kaune, spalio 8–10 d. – Klaipėdoje. Filmus bus galima žiūrėti ir virtualiai: www.skalvija.lt ir www.vdff.lt.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Nostalgija šviesai“
Kadras iš filmo „Nostalgija šviesai“