7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis pristatys lietuvių kūrėjų filmų premjeras

„Skalvijos“ inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Auksinis flakonas“
Kadras iš filmo „Auksinis flakonas“

Rugsėjo 23 d. prasidėsiančio Vilniaus dokumentinių filmų festivalio (VDFF) žiūrovai pirmieji Lietuvoje pamatys Jurgio Matulevičiaus ir Pauliaus Aničo „Auksinį flakoną“ (2021) bei Gerdos Paliušytės „Nevermore“ (2020).

 

„Kasmet festivalio programoje stengiamės ypatingą dėmesį skirti Lietuvos menininkų kūrybai. Tikime, kad pažinti ir skleisti jų darbus yra taip pat svarbu, kaip ir pristatyti pasaulio kino dokumentikos naujienas“, – sako viena VDFF programos sudarytojų Vilma Levickaitė.

 

Pasak kūrėjų, „Auksinis flakonas“ fiksuoja keturių mįslingų žmonių gyvenimą, balansuojantį ties socialumo riba. Svaigioje egzistencinėje prieblandoje, kurioje skendi filmo herojų kasdienybė, išryškėja žmogiškumo kontūrai. Jie primena: žmogaus jausmai, troškimai ir tikėjimas nepriklauso nuo jo statuso visuomenėje ar socialinio sluoksnio“.„Auksinis flakonas“ puikiai atliepia mūsų festivalio kryptį – tai ryškus autorinės meninės dokumentikos darbas“, – teigia V. Levickaitė. Filmą galima pavadinti klasikinės stebimosios dokumentikos pavyzdžiu. Gerdos  Paliušytės viduinės trukmės filmas „Nevermore“ – tai poetinis meninis tyrimas.

 

Tyrinėdama amerikiečių rašytojo Edgaro Allano Poe legendą Paliušytė seka jo kūrybos pėdsakus populiariojoje kultūroje. Filme užfiksuotos ne tik Poe palikimo susietos skirtingos Baltimorės miesto bendruomenės ir personažai, bet ir socialiniai jų skirtumai. „Nevermore“ gali būti suvokta ir kaip gotikinė pasaka, sukurta šių dienų Baltimorėje. Tačiau socialiniai ekonominiai ir politiniai jos motyvai peržengia konkrečias geografines ribas ir brėžia globalias paraleles.

 

Festivalis taip pat pristatys įdomiausius pasaulio dokumentininkų ieškojimus atspindinčią pagrindinę programą, teminę programą „Žemės stebėtojai“, kviesiančią pamąstyti apie paraleles tarp Žemės ir kosmoso, virtualios realybės filmų programą ir  režisieriaus Peterio Mettlerio kūrybos retrospektyvą.

 

Fesivalis vyks rugsėjo 23–spalio 3 d. – Vilniuje, spalio 1 d. Kaune, spalio 8–10 d. – Klaipėdoje.

VDFF filmus kvies žiūrėti ir virtualiai: www.skalvija.lt ir www.vdff.lt.

Kadras iš filmo „Auksinis flakonas“
Kadras iš filmo „Auksinis flakonas“
Kadras iš filmo „Nevermore“
Kadras iš filmo „Nevermore“