7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sovietinę kino mėgėjų kultūrą pristato „Siauros juostos, plačios akys“

„Meno avilio“ inf.
Nr. 19 (1384), 2021-05-14
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Romas, Rimas  ir Renata“ (režisierius Artūras Barysas-Baras)
Kadras iš filmo „Romas, Rimas ir Renata“ (režisierius Artūras Barysas-Baras)

Gegužės 10 d. prasidėjo filmų ir pranešimų ciklas „Siauros juostos, plačios akys“, skirtas penkių postsovietinių šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Rusijos, kino mėgėjų palikimui, a jų istorijai, svarbai ir aktualizavimui šių dienų kontekste.

 

Renginių serijoje, kuri gegužės ir birželio mėnesiais vyks internetinių renginių ir filmų peržiūrų forma, skambės keturių kino istorikų ir tyrėjų pranešimai iš Latvijos, Estijos, Ukrainos ir Rusijos, juos papildys  keturios mėgėjų filmų programos.

 

„Meno avilys“ jau prieš kurį laiką skaitmenizavo vieno ryškiausių Lietuvos kino mėgėjų Artūro Baryso filmus. Supratome, kad norisi praplėsti žvilgsnį ir į kaimyninių šalių kontekstus, susipažinti su jų mėgėjų kino paveldu. Ne ką mažiau įdomūs yra ir asmeniniai archyvai, dažniausiai filmuoti 8 mm kino juostoje. Šie sovietmečio dokumentai leidžia iš arčiau susipažinti su tuo laiku - ką žmonės norėjo prisiminti, kas atrodė svarbu ar tiesiog gražu. Norėjome suprasti,  kaip šiandien žiūrime tokius vaizdus, kokia jų kultūrinė vertė ir aktualizavimo galimybės.“,- sako viena iš renginio kuratorių Ona Kotryna Dikavičiūtė.

 

Renginyje „Siauros juostos, plačios akys“ pristatomi filmai bus prieinami nemokamai internetinėje svetainėje www.sinemateka.lt gegužės 10 – birželio 10 d., filmai rodomi originalo kalba su angliškais subtitrais. Bus rodomos  Marios Vinogradovos, Ineses Strupules ir Oleksandro Makhanetso sudarytos filmų programos ir Artūro Baryso filmų retrospektyva.

 

Programą kuruoja Ona Kotryna Dikavičiūtė ir Karolis Žukas, rengia kino ir medijų tyrimų centras „Meno avilys“.

Kadras iš filmo „Romas, Rimas  ir Renata“ (režisierius Artūras Barysas-Baras)
Kadras iš filmo „Romas, Rimas ir Renata“ (režisierius Artūras Barysas-Baras)