7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Artėjančiame „Kino pavasaryje“ – nauja programa „Panorama“

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 9 (1374), 2021-03-05
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Afrika“
Kadras iš filmo „Afrika“

Kovo 18–balandžio 5 dienomis vyksiantis „Kino pavasaris“ programą  „Festivalio favoritai“ keičai kita, kuri vadinsis „Panorama“. „Jau keletą metų svarstėme pakeisti programos „Festivalių favoritai“ pavadinimą, norėdami labiau pabrėžti jos visapusiškumą. „Panorama“ atveria plačius kino horizontus – bus galima pamatyti ne tik festivaliuose svarbiausius prizus laimėjusius filmus, bet ir tuos, kurie nepelnytai liko nepastebėti“, ⎯ sako meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

 

Programą „Panorama“ sudarė visa „Kino pavasario“ programos sudarytojų komanda. Prie Mantės Valiūnaitės ir Aistės Račaitytės šiemet prisijungė Paryžiuje gyvenanti kino prodiuserė Marija Fridinovaitė bei Andrejus Tănăsescu - ilgametis Toronto, Berlyno festivalių programos sudarytojas, pernai kuravęs vieną iš Venecijos kino festivalio programų.

 

Pasak M. Valiūnaitės, programoje „Panorama“ vyrauja meilės ir tikrų susitikimų troškimo tema. Puikus pavyzdys – Patrico Chiha dokumentinis filmas „Jei tai būtų meilė“ („If It Were Love“). Šokio energija persmelktame filme choreografė Gisèlė Vienne panyra į sulėtintą dešimtojo dešimtmečio reivo performansą. „Filme „Jei tai būtų meilė“ santykiai mezgasi ir scenoje, ir užkulisiuose, o poetiškame vaidybiniame filme iš Laoso „Likit sveiki, pone Vongai“ („Goodbye, Mister Wong“) filmo veikėjai turi apsispręsti, kiek jie gali pasiaukoti tikrų jausmų labui. Tačiau šalia asmeninių išgyvenimų čia subtiliai įpinami ir politiniai klausimai apie kolonializmo laikus ir vis grėsmingiau artėjančias naujas jėgas“, ⎯ programos filmus pristato M. Valiūnaitė.  Vienas iš „Panoramos“ filmų – tikrų įvykių įkvėptas ir geriausia komedija Europos kino apdovanojimuose pripažintas „Triumfas“ („The Big Hit“). Prancūzų režisieriaus Emmanuelio Courcolio filme savęs ieškantis aktorius Etjenas nusprendžia kalėjime pastatyti spektaklį pagal Samuelio Becketto  „Belaukiant Godo“, jį kurdami keičiasi ir nusikaltėliai. Japonų režisieriaus Koji Fukadaos  filmas „Išrinktoji“ („The Real Thing“) – tai istorija apie romanus su bendradarbėmis mezgusį biuro darbuotoją Tsuji ir po avarijos išgelbėtą paslaptingąją Ukiyo, kardinaliai pakeitusią jo gyvenimą.
 

„Kino pavasaryje“ daug dėmesio tradiciškai sulaukia Lotynų Amerikos kinas. Šiemet festivalio programoje trys skirtingi kūriniai. Istorinėje dramoje „Visi mirusieji“ („All the Dead Ones“) pinasi dviejų Brazilijos šeimų moterų likimai. Režisierių Caetano Gotardo ir Marco Dutra filmaspasižymi  vaizdo sodrumu ir poetiškumu. Anos  Katz pasakojime „Šuo, kuris negalėjo neloti“ („The Dog Who Wouldn‘t Be Quiet“) supažindina su Sebastianu ir jo šuneliu. Tai šviesus filmas, kuriame rodoma ir gyvenimo banalybė, ir socialinė nelygybė. ir taip šiuo metu pažįstama pasikeitusių gyvenimo sąlygų įtaka. „Kino pavasario“ žiūrovų mėgstamo režisieriaus Ciro Guerros („Vasaros paukščiai“, „Gyvatės apkabinimas“) pirmajame anglų kalba kurtame filme „Barbarų belaukiant“ („Waiting for the Barbarians“) vaidina Johnny Deppas, Robertas Pattinsonas ir Markas Rylance‘as.

 

Prie „Kino pavasario“ komandos prisijungęs A. Tănăsescu pristato programą „Metų atradimai“. Joje – debiutinis filmas  apie senstantį tėvą „Afrika“ („Africa“), kuri sukūrė Izraelio režisierius Orenas Gerneras, dokumentinė šeimos saga „Valchenzė amžiams“ („Walchensee Forever“) – režisierės Jannos Ji Wonders pasakojimas apie a keturių kartų moterų gyvenimus. Pasak Tănăsescu, „filmuose „Tai, kas liko“ („Residue“) ir „Pasiruošimas būti kartu neapibrėžtą laiką („Preparations to Be Together For an Unknown Period of Time“) atmintis ir tapatybė tampa atspirties taškais. Pirmojo režisierius Merawi Gerima drąsiai  analizuoja JAV vykstančią sociokultūrinę afroamerikiečių bendruomenių gentrifikaciją. Antrajame Lili Horvát kuria emociškai paveikią psichologinę meilės istoriją“.

Stabtelėti ir permąstyti vertybes kvies du stiliumi ir požiūriu į istoriją bei politiką visiškai skirtingi „Metų atradimų“ filmai – Nathano Grossmano dokumentinis filmas „Aš esu Greta“ („I am Greta“) ir Matthew Rankino „XX amžius“ („The Twentieth Century“).

 

„Lakios vaizduotės siurrealistinis Rankino filmas perkuria moralinius Kanados ministro pirmininko Williamo Lyono Mackenzie‘io Kingo konfliktus kelyje į valdžią. Grossmanas – priešingai, grąžina mus atgal į dabartį, kviesdamas iš arčiau susipažinti su G. Thunberg ir jos ryžtinga kova už pasaulinius pokyčius bei kiekvieno sąmoningumą“, – teigia A. Tănăsescu.


Šiemet festivalis vyks naujame  „Kino pavasario“ virtualiame kino teatre, naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje ir namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema“.

Kadras iš filmo „Afrika“
Kadras iš filmo „Afrika“
Kadras iš filmo „Valchenzė amžiams“
Kadras iš filmo „Valchenzė amžiams“