7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„7md“ rekomenduoja

„7md“ inf.
Nr. 7 (1372), 2021-02-19
Kinas
„Kolektyviniai sodai“
„Kolektyviniai sodai“

Programa „Lietuviški filmukai vaikams“ keliasi į namų kino platformas

 

Rudenį kino teatruose prasidėjusi programa „Trumpas kinas. Lietuviški filmukai vaikams“ kviečia mažuosius kino žiūrovus pasinerti į nuotykių kupiną pasaulį per namų kino platformų ekranus. Trys lietuviški animaciniai filmai rodomi „ŽMONĖS Cinema“ ir „Skalvijos“ virtualioje salėje.

 

Mažiesiems ir jų tėveliams parengtoje programoje „Trumpas kinas. Lietuviški filmukai vaikams“ pristatomi trys filmai: Katerinos Vykhodsevos „Šokliukė ir Kalėdų eglutė“, Urtės Oettinger „Pieno baras“ bei Igno Meilūno „Matilda ir atsarginė galva“. Meškino Miko, protingiausia pasaulyje trokštančios tapti mergaitės Matildos ir linksmosios arkliukės Šokliukės istorijos nukels į ryškius bei spalvotus veikėjų pasaulius. Programa skirta vaikams nuo 4 metų, trukmė – 45 min.

 

Minint Vasario 16-ąją – lietuvių kūrėjų programa „Mūsų pasaulis“

 

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ kviečia minėti Valstybės atkūrimo dieną kartu su išskirtine lietuvių kūrėjų filmų programa „Trumpas kinas. Mūsų pasaulis“. Jau nuo pirmadienio šeši lietuviški trumpametražiai filmai rodomi didžiosiose namų kino platformose – „ŽMONĖS Cinema“ ir „Skalvijos“ virtualioje salėje.

 

Programoje „Trumpas kinas. Mūsų pasaulis“ žiūrovai pamatys tarptautinio pripažinimo sulaukusius ir prestižiniuose kino festivaliuose rodytus filmus: „Sidabrinę gervę“ pelniusį Vytauto Katkaus filmą „Kolektyviniai sodai“, kurio pasaulinė premjera įvyko Kanų kino festivalyje, tarptautinio Berlyno kino festivalio trumpųjų filmų konkursinėje programoje pristatytą Lauryno Bareišos filmą „Atkūrimas“ bei Europos kino forume „Scanorama“ geriausiu lietuvišku filmu išrinktą Marijos Stonytės „Vieną gyvenimą“. Programoje gausu ir jaunųjų režisierių darbų, dar tik pradedančių keliones po kino festivalius: tai Eglės Davidavičės „Šukavimas“, Karolinos Nadzeikaitės „A.A.A.“, Vytauto Oškinio „Komisija“. Įsimintinos, jautrios ir netikėtos istorijos atskleis, kuo gyvena jauni lietuvių kino kūrėjai, ir leis pasijuokti iš mūsų gyvenime atpažįstamų absurdiškų situacijų. Pavyzdžiui, filme „Komisija“ užfiksuotas Valstybinės kalbos komisijos posėdis, kurio dalyviai svarsto, kaip reikia kirčiuoti prezidento Gitano Nausėdos pavardę.

 

„Trumpas kinas“ – antrus metus vykstanti lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ iniciatyva, kuria siekiama populiarinti trumpojo kino žanrą ir pristatyti aktualias, žiūroviškas trumpametražių filmų programas kino teatrų ir namų kino platformų repertuaruose. Daugiau apie agentūros projektus – www.lithuanianshorts.com.

 

Britų fondas supažindina su SSRS kino klasika ir posovietinės erdvės filmais

 

Nauja namų kino platforma „Klassiki“ pristato sovietų kino klasiką ir posovietinėje erdvėje sukurtus filmus. Nuolatinėje platformos kolekcijoje bus per šešiasdešimt Sergejaus Eizenšteino, Vsevolodo Pudovkino, Kiros Muratovos, Eldaro Riazanovo ir kitų režisierių filmų. Kiekvieną savaitę pasirodys ir naujų, šiuolaikinių filmų rinkiniai. Bus galima rasti interviu ir kino kritikos bei esė. Projekto autoriai žada, kad tai bus „lobis žmonėms, pirmą kartą susipažįstantiems su rusų kinu“.

 

Tik užmetus akį į pasiūlymus akivaizdu, kad galima pamatyti ne tik Leonido Gaidajaus ar Eldaro Riazanovo komedijas, bet ir ne vieną tikrai retą filmą. Siūloma animacinių filmų programa „Animacijos meistrai: Starevičius ir Noršteinas“, Andrejaus Chržanovskio ir Jurijaus Noršteino animaciniai filmai, kurių originalumas gali nustebinti ne vieną, ypač užaugusį su „Walt Disney“ studijos kinu. Taip pat prieinami klasikiniai nebylūs Jevgenijaus Bauerio filmai, Dzigos Vertovo „Žmogus su kino kamera“ (1929). Andrejaus Končialovskio gerbėjus turėtų sudominti 1970 m. jo ekranizuotas „Dėdė Vania“. Pristatomi ir garsiausi 7-ojo bei 8-ojo dešimtmečio kūrėjai Otaras Joselianis, Sergejus Paradžanovas, Jurijus Iljenka. Be Vladislavo Starevičiaus, galima rasti ir daugiau lietuviškų akcentų: Jono Griciaus nufilmuotą Grigorijaus Kozincevo „Hamletą“ (1965), kartu su lietuviais kurtą Ivano Bolotnikovo filmą „Charmsas“ (2017), kuriame rašytojo bendražygius suvaidino Aistė Diržiūtė ir Darius Gumauskas.

 

Iki balandžio 4 d. filmai ir kita medžiaga prieinami nemokamai, paskui mėnesio prenumerata kainuos 5,99 svaro. Jei suspėsite registruotis iki balandžio 4 d. – 2,99 svaro.

 

Daugiau informacijos: https://www.kinoklassikafoundation.org/project/kinoklassiki/.

„Kolektyviniai sodai“
„Kolektyviniai sodai“
„Matilda ir atsarginė galva“
„Matilda ir atsarginė galva“
„Charmsas“
„Charmsas“