7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos moksleiviai kviečiami mokytis iš kino nuotoliniu būdu

„Skalvijos“ inf.
Nr. 3 (1368), 2021-01-22
Kinas Anonsai
„Kaimynė šnipė“
„Kaimynė šnipė“

Medijų raštingumas ir edukacija dabar ypač svarbūs moksleiviams, atsidūrusiems padidėjusiame vizualios informacijos sraute. „Skaityti“ judančius vaizdus, juos tinkamai interpretuoti, pastebėti, kaip ir kur yra specialiai kreipiamas žiūrovo dėmesys – tampa būtinaisiais įgūdžiais. Juos ugdyti padeda kino edukacijos projektas „Mokausi iš kino“.

 

Žiūrėdami filmus mokytojai ir mokiniai kviečiami diskutuoti ir analizuoti ne tik kino kalbą, kameros rakursų, spalvų ir garso pasirinkimą, bet ir pažvelgti giliau į šių sprendimų priežastis. „Filmai projekte svarbūs ne tik savo turiniu, bet ir forma. Jie padeda moksleiviams iškoduoti savas patirtis ir emocijas, suteikia drąsos kalbėti svarbiomis, dažnai jautriomis temomis. Į ekraną nukreiptas objektyvus žvilgsnis padeda atsiverti,“ – pasakojo „Skalvijos“ kino centro edukacinių projektų koordinatorė Vėjūnė Dūdėnienė.

 

Kalbant apie filmą, moksleiviams yra sukuriama galimybė kalbėti apie save, mokytis sklandžiai dėstyti mintis, aktyviai klausytis, ugdomas emocinis intelektas, empatija. Susipažinti su kino kalba ir sudėlioti medijų raštingumo akcentus padeda medijų ir kino edukatorės Gintės Žulytės kiekvienam filmui specialiai paruoša metodinė medžiaga.

 

„Žinoma, lankymasis kino teatre – kultūrinė patirtis, kuriai namų kinas neprilygsta, tačiau, net ir šiomis aplinkybėmis tai išlieka moksleiviams patrauklia priemone, ugdančia specialiąsias ir bendrąsias kompetencijas. Projekto aktualumas auga kasmet, ne paslaptis, kad dabar jis įgauna dar kitokią svarbą,“ – teigia V. Dūdėnienė.

 

Lietuvos kultūros tarybos remiamą edukacinį projektą „Mokausi iš kino“ 2011-aisiais inicijavo „Skalvijos“ kino centras, jis vykdomas Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Utenos, Anykščių, Gargždų ir Ukmergės miestų nekomerciniuose kino teatruose ir kino centruose.

 

„Nuotolinis ugdymo procesas ir pedagogų, su kuriais nuolat bendradarbiaujame, susidomėjimas legalia filmų pasiūla internete paskatino mus augti. Kino teatrams užvėrus duris, atvėrėme langą – visiems pasiekiamą virtualią salę, kurioje kinas ateina pas moksleivius,“ – pasakojo V. Dūdienėnė.

 

„Mokausi iš kino“ virtualioje salėje priešmokyklinių grupių ir pradinių klasių laukia lietuviškai įgarsinti filmai: animacinė filmų rinktinė „Ką pašnibždėjo Pelėda“, nuotykių kupini filmai „Kaimynė šnipė“ (rež. K. von Bengston), „Jokūbas, Mimi ir kalbantys šunys“ (rež. E. Jansons) ir moksleivių pamėgta vaidybinė komedija „Tamsta Varlius“ (rež. A. van der Heide). 2–6 klasių moksleivius sudomins drąsos įkvepiantys filmai „Atsargiai, ragana!“ (rež. R. Miljković) ir „Bintė“ (rež. F. Migom). 3–7 klasėms rekomenduojami jautrūs ir atviri pasakojimai: „Romi salonas“ (rež. M. Kamp), „Arčiau debesų“ (rež. M. Clinckspoor) ir „Keliaujantys paukščiai“ (rež. O. Ringer). 6–12 klasių moksleiviams skirtas filmas „Mūsų namai“ (rež. J. Zünd), jautriai fiksuojantis jaunuolių gyvenimus po tėvų skyrybų ir kviečiantis kalbėti apie jas lydinčius išgyvenimus, emocijų atpažinimą ir įsisąmoninimą.

„Kaimynė šnipė“
„Kaimynė šnipė“