7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kol kino teatrai uždaryti

7md rekomendacijos

„7md“ inf.
Nr. 42 (1363), 2020-12-04
Kinas
„Euforija“
„Euforija“

Pasirodė naujas populiarios „YouTube“ laidos „Ješčionepozner“ pokalbis. Šįkart Nikolajus Solodnikovas kalbina rusų prozininką, poetą ir kino scenaristą Jurijų Arabovą. Tai keliolikos Aleksandro Sokurovo filmų scenarijų autorius, neseniai Albanijoje baigęs filmuoti ir savo pirmąjį filmą. Pokalbis su Arabovu iš tų, kurie suteikia tikrą bendravimo (tegu ir ekrane) su išskirtiniu žmogumi džiaugsmą. Prasidėjęs pasvarstymais apie roko muziką, jis tęsiasi įvairiausiomis kryptimis: kino, kuris dabar esą virtęs didele manipuliacija, filosofinių apmąstymų (pasak Arabovo, nelaimingi žmonės yra tie, kurie gyvena prisiminimais, ir jų dauguma) ir net priartėja prie stebuklo – neatsitiktinai Arabovas priskiriamas rusų poezijos metarealizmo krypčiai. Pokalbį galima pamatyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=gdJpvEJU9RI.

 

Pasak Arabovo, šiuolaikiniai filmai dažniausiai būna arba blogi, arba labai blogi. Serialai, matyt, taip pat. Bet per pandemiją susidomėjimas jais didžiulis, todėl pristatome keletą tokių, kurių pasirodymo arba tęsinių laukia HBO ir „Netflix“ žiūrovai.

 

„Ketverios vestuvės ir laidotuvės“ („Four Weddings and a Funeral“, JAV, 2019, HBO)

Serialo kūrėjai Mindy Kaling ir Mattas Warburtonas gana laisvai pasielgė su populiaria 10-ojo dešimtmečio britų komedija. Pagrindinė serialo herojė amerikietė Maja atvažiuoja į Londoną susitikti su bendramoksliais ir oro uoste susipažįsta su Kešu – savo draugės Enslės sužadėtiniu. Draugų grupei priklauso Dafė, Enslės kaimynė Gema ir Kreigas, kuris labai nori kažką nuslėpti nuo savo merginos Zaros. Jų santykius sekame visus metus. Seriale pasirodo ir filme vaidinusi Andie MacDowell, o pagrindinius vaidmenis sukūrė Nathalie Emmanuel, Nikeshas Patelis, Rebecca Rittenhouse.

 

„Normalūs žmonės“ („Normal People“, D. Britanija, 2020, HBO)

 

Viena populiariausių pernykščių knygų pasaulyje – airių rašytojos Sally Rooney „Normalūs žmonės“ – sulaukė ir ekranizacijos, o rašytoja tapo viena serialo scenarijaus autorių. Tai pasakojimas apie sudėtingus dviejų jaunuolių santykius. Mariana yra iš turtingos šeimos, puikiai mokosi, bet bendraamžiai ir tėvai ją laiko keistuole. Konelas, kaip dabar sakoma, – populiarus vaikinas. Jis gyvena kartu su mylinčia mama, kuri tvarko didžiulius Marianos tėvų namus. Šią istoriją apie sudėtingą meilę, psichikos problemas ir savivertės stokos bei prievartos namuose pasekmes režisavo Lenny Abrahamsonas ir Hettie Macdonald, pagrindinius vaidmenis sukūrė Daisy Edgar-Jones, Paulas Mescalis, Desmondas Eastwoodas.

 

„Selena“ (JAV, Meksika, 2020, „Netflix“)

Tai biografinis serialas apie dainininkę Seleną Quintanillą-Pérez (1971–1995). Ji dainavo nuo trejų metų. Tėvai ją rėmė, o tėvas įkūrė grupę „Los Dinos“, su kuria Selena vėliau koncertavo. Iš tikrųjų garsi ispaniškai kalbančiose šalyse Selena tapo 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, o 1994-aisiais už albumą „Live! Selena“ sulaukė „Grammy“ apdovanojimo. Būdama dvidešimt trejų žuvo – į Seleną šovė jos draugė, fanų klubo vadovė, kai abi susikirto dėl pastarosios finansinių machinacijų. Dainininkė mirė netekusi daug kraujo, jos žudikė nuteista kalėti iki gyvos galvos. Serialą režisavo Hiromi Kamata, pagrindinį vaidmenį sukūrė Christian Serratos, matyta filme „Saulėlydis“.

 

„Euforija“ („Euforia“, JAV, 2019, HBO)

Nuo narkotikų priklausomos septyniolikmetės Ru (Zendaya) gyvenimas pasikeičia, kai ji susipažįsta su transseksualia mergina Žiuli, neseniai po tėvų skyrybų atsikėlusia į jos miestą. Kaip ir Ru, Žiuli ieško savo vietos gyvenime. Nepaisant jauno amžiaus, Ru draugai turi daug problemų – tai ir depresija, ir įvairios priklausomybės. Serialo kūrėjai žadėjo antrą sezoną, tačiau pandemija planus sujaukė, todėl gruodį pasirodys tik specialioji serija. Serialo kūrėjas Samas Levinsonas, taip pat vaidina Sydney Sweeney, Maude Apatow, Hunteris Schaferis.

 

„Netvarka, kurią palieki“ („El desorden que dejas“, Ispanija, 2020, „Netflix“)

Trisdešimtmetė Rakelė (Inma Cuesta) persikelia į mažą miestelį, kur dirbs literatūros mokytoja. Prie dėstymo ji grįžta po pertraukos, todėl jaučia nerimą. Bloga nuojauta pasitvirtina. Mokykloje niekas netiki, kad Rakelė galės deramai pakeisti savo pirmtakę. Ji visiems atrodo per silpna, juolab kad jos pirmtakė žuvo paslaptingomis aplinkybėmis, o gal tiesiog nusižudė. Rakelė nori sužinoti, kaip buvo iš tikrųjų, ir įsipainioja į pavojingą intrigą, pakeisiančią jos gyvenimą. Režisieriaus Carloso Montero seriale taip pat vadina Roberto Enríquezas, Bárbara Lennie.

 

„7md“ inf.

„Euforija“
„Euforija“
„Netvarka, kurią palieki“
„Netvarka, kurią palieki“