7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pagrindinės VDFF programos filmai skatins diskusijas

„Skalvijos“ inf.
Nr. 30 (1351), 2020-09-11
Kinas Anonsai
„Mano Rembrantas“
„Mano Rembrantas“

Rugsėjo 24 – spalio 4 d. „Skalvijos“ kino centre vyks 17-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Pagrindinės programos filmai žada skatinti diskusijas ir apmąstymus.

 

Pagrindinę programą šiemet sudaro septyni įvairios nuotaikos ir temų filmai. Didžiąją jų dalį festivalio metu bus galima pamatyti ir neseniai pristatytoje „Skalvijos“ virtualioje salėje.

 

„Vadovaujamės keliais kriterijais. Ieškome aukšto lygio režisūros, taip pat svarbu originali idėja ir pasirinkta forma. Žinoma, galvojame ir apie aktualumą – siekiame, kad nagrinėjamos temos būtų įdomios Lietuvos žiūrovams. Neišvengiame ir subjektyvumo, kurį padiktuoja programos sudarytojų patirtis, intuicija ir asmeninis skonis“, – sako viena iš programos sudarytojų Vilma Levickaitė.

 

Žurnalo „Esquire“ vienu svarbiausių šių laikų dokumentikos kūrėjų pavadintas JAV režisierius Alexas Gibney filme „Pilietis K“ („Citizen K“) pasakoja apie Michailą Chodorkovskį ir jo kelią nuo turtingiausio Rusijos žmogaus iki V. Putino priešo, kalinio ir priverstinio emigranto. Kartu „Oskaro“ laureatas atskleidžia šiuolaikinės Rusijos istoriją.

 

Nyderlandų režisierė Oeke Hoogendijk filme „Mano Rembrantas“ („My Rembrandt“) kviečia permąstyti žmogaus ir meno kūrinio santykį. Ji praskleidžia Rembrandto kūrybos kolekcininkų, restauratorių ir prekeivių pasaulio uždangą. Čia verda aistros, Luvro ir Amsterdamo muziejai konkuruoja dėl teisės įsigyti porą meistro paveikslų, o didžiausią kolekciją turintis verslininkas prisipažįsta bučiavęs Rembrandto tapytą moters portretą į lūpas.

 

Nuoširdžią mažyčio Graikijos kaimelio gyventojų kasdienybę atskleidžia Marianna Economou. Filme „Kai pomidorai išgirdo Vagnerį“ („When Tomatoes Met Wagner“) ne tik kuriami ir degustuojami pomidorų receptai, bet ir nuolat ieškoma naujų gausesnio derliaus galimybių. Režisierė perkelia žiūrovą ten, kur džiaugiamasi kiekviena gyvenimo akimirka ir nostalgiškai žvelgiama į senąją Graikijos kartą.

 

Subtili ir intymi odė draugystei – Heidi Hassan ir Patricios Pérez Fernández filmas „Kuždantys laiškai“ („In a Whisper“). 8-ajame dešimtmetyje jos abi augo Kuboje, vėliau studijavo kino meną. Pabėgus iš Kubos, jų keliai išsiskyrė. Po daugybės metų jos vaizdo laiškais pasakoja apie ambicijas kurti, emigraciją, kūną ir meilę. Meistriškai iš dvidešimt metų kaupto vaizdo archyvo sumontuotas filmas buvo pripažintas geriausiu Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje (IDFA).

 

Alexis Delgado Búrdalo filmas „Tai filmas apie mane“ („This Film is About Me“) primena mįslę. Įspūdingos išvaizdos aktorė kali už žmogžudystę, kadaise ji buvo dailininko mūza. Dabar Renata kartu su režisieriumi kuria filmą. Telefonu jie svarsto, ko filme nereikėtų praleisti, bando filmą kaip antklodę traukti į savo pusę: aktorė linkusi vaidinti ir sukurti save, režisierius nori įlįsti į jos sielą. „Nepaisant suvaržymų ir sunkumų kalėjime, filmavome tvirtai ir ryžtingai. Mūsų laikas buvo ribotas, suvokėme, kad jis greit baigsis. Tačiau filmavome apsėsti keisto laisvės ir žaismės pojūčio. Tokio jausmo nebuvau patyręs nuo vaikystės“, – sako filmo autorius.

 

Ispanų režisierė Nuria Giménez žiūrovus įtrauks į stilingą pasakojimą „Mano meksikietiškas riestainis“ („My Mexican Bretzel“). Ji meistriškai manipuliuoja žiūrovais ir tik pabaigoje paaiškėja, kokiu mastu.

 

Kanados režisierius Jeanas-François Lesage’as žiūrovams primena, kad gyvenimas yra nuolatinio susitaikymo su praradimais procesas. „Odė pamestai pirštinei“ („Prayer for a Lost Mitten“) nukelia į Monrealio transporto radinių skyrių, kur žmonės ateina ieškoti pamestų daiktų. Vėliau jie atveria savo namų duris ir dalijasi mintimis apie kitus brangius praradimus, pavyzdžiui, mirusius artimuosius ar nutrūkusius santykius. „Pagrindinė mano kūrybos mintis ta, kad dokumentinio filmo subjektu gali tapti bet kas. Visi turi ką nors įdomaus papasakoti. Tereikia laiko išklausyti“, – sako režisierius.

 

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks rugsėjo 24 – spalio 4 d. „Skalvijos“ kino centre, spalio 2–4 d. Kaune ir spalio 9–11 d. Klaipėdoje. Daugumą filmų festivalio metu bus galima pamatyti ir „Skalvijos“ virtualioje salėje.

 

„Mano Rembrantas“
„Mano Rembrantas“
„Odė pamestai pirštinei“
„Odė pamestai pirštinei“