7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prarastas Taivano kinas

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Kinas Anonsai
„Šeši įtariamieji“
„Šeši įtariamieji“

Rugsėjo 4–8 d. „Skalvijos“ kino centre vyks specialieji Taivano kino seansai. Tai dalis Taivano kino instituto inicijuoto filmų restauravimo projekto „Prarastasis Taivano komercinis kinas: sugrįžęs ir atkurtas“. Žiūrovai turės galimybę pamatyti retus ir šalyje niekad nerodytus filmus, kuriuose susipina Holivudo kino kodai ir taivanietiškas kultūrinis kontekstas.

 

Taivano kinas – išskirtinis reiškinys tarp Azijos šalių kinematografijos. Jo raida tiesiogiai susijusi su Kinijos nepripažintos šalies politine ir kultūrine situacija. Kinija iki šiol vadina Taivaną „maištinga provincija“. Tačiau dirbtinė atskirtis nuo kinų kultūros tradicijos, artimi kontaktai su Japonija ir JAV prisidėjo prie originalios kinematografijos atsiradimo. Pirmiausia ji skirta išprususiam žiūrovui ir pristato pasauliui Azijos kultūrą.

 

Pirmuosius kino seansus XX a. pradžios Taivane surengė japonai, nuo XIX a. vidurio aktyviai kolonizavę salą. Pirmieji Taivano kūrėjų filmai pasirodė 3-iajame dešimtmetyje, bet dar iki 4-ojo dešimtmečio vidurio juos itin veikė japonų kinematografija, nors Taivano kino raidą ir sustabdė 1937–1945 m. vykęs Kinijos ir Japonijos karas. Situacija pasikeitė 1949 m., kai politinę valdžią saloje perėmė Gomindanas. Valdžia finansavo Taivano kiną, kuris buvo laikomas antikomunistinės propagandos įrankiu, o filmus kūrė iš Šanchajaus kino studijos atvykę kinematografininkai.  

 

Pasaulyje Taivano kinas dažniausiai asocijuojasi su 9-ojo dešimtmečio viduryje išgarsėjusiais ir ne vieną Kanų, Vencijos ar Berlyno kino festivalių apdovanojimą bei „Oskarą“ pelniusiais „Naujojo kino“ krypties kūrėjais Edwardu Yangu, Hou Hsiao-hsienu, Angu Lee , Tsai Ming-liang’u.

 

Specialieji seansai pristatys menkai žinomą komercinį Taivano kiną. 1955–1981 m. Taivane buvo sukurta daugiau nei pusantro tūkstančio komercinių vaidybinių filmų, išsiskiriančių vietine Hoklo kalba, dar žinoma kaip taivaniečių kalba, ar taiyu. Šių taiyupian vadinamų filmų biudžetai buvo menki, bet, nepaisant to, 6-ajame ir 7-ajame dešimtmetyje jie dominavo Taivano kino rinkoje ir buvo nepaprastai populiarūs. Šiuose filmuose atsiskleidžia socialinės bei kultūrinės Taivano realijos, kai sala perėjo iš agrarinės į urbanistinę ekonomiką, perteikiama Taivano patirtis, artėjant prie modernizacijos.

 

Jau 7-ojo dešimtmečio pabaigoje šie filmai ėmė nykti, buvo greitai pamiršti ir nesaugomi jokiame archyve. Iš maždaug 1500 taiyupian išliko tik kiek daugiau nei 200 filmų. Taivano kino institutas inicijavo jų restauravimo projektą „Prarastasis Taivano komercinis kinas: sugrįžęs ir atkurtas“. Vilniuje bus parodyti penki iš restauruotų filmų.

 

Tarzanas ir lobis“ („Tarzan and the Treasure“, rež. Liang Zhefu, 1965)

Tai nuotykių filmas apie du Antrojo pasaulinio karo metų japonų kareivius – Faną iš Makau ir Zengą iš Taivano, kurie sužino apie Malajos kalnuose paslėptą lobį. Jie nubraižo lobio žemėlapį ir pasidalina jį per pusę. Zengo brolis, sužinojęs apie Fano mirtį, vyksta į Makau nusipirkti kitos žemėlapio dalies. Lenktynės dėl lobio prasideda tuomet, kai nieko nelaukę Zengo brolio dukterėčia ir sūnus leidžiasi į lobio paieškas, turėdami tik vieną žemėlapio dalį. Filmo siužetas tampa dar labiau nenuspėjamas, kai į veiksmo sūkurį karščiu alsuojančioje egzotiškoje vietovėje įsivelia ne tik Makau policija ir nusikalstamo pasaulio atstovai, bet ir vietinėse džiunglėse gyvenantis Tarzanas. (4 d. 18.30)

 

„Gegužės 13-oji – sielvarto naktis“ („May 13th, Night of Sorrow“, rež. Lin Tuan-qiu, 1965)

Šios dramos herojė jaunoji Siok-hui, po motinos mirties pradeda dirbti dainininke naktiniame klube, kad galėtų išlaikyti jaunesnę seserį Siok-tshing. Ši smerkia vyresnėlės profesiją. Dirbdama farmacijos kompanijoje Siok-tshing įsimyli bendradarbį Bun-piną. Ji nežino apie romaną tarp Bun-pino ir savo sesers. (5 d. 18 val.)

 

„Šeši įtariamieji“ („Six Suspects“, rež. Lin Tuanqiu, 1965)

Ten Kong-Hui – privatus detektyvas. Sekdamas savo meilužę, jis sužino daugybę purvinų paslapčių apie vietinės metalo įmonės darbuotojus ir pradeda juos šantažuoti. Detektyvui žuvus neaiškiomis aplinkybėmis, policijos detektyvas imasi tyrimo ir suranda penkis įtariamuosius. Deja, išaiškinti žmogžudystę ne taip lengva. Kai detektyvas atsiduria aklavietėje, netikėtai atsiranda šeštas įtariamasis... (6 d. 18 val.)

 

„Neišmanėlė nuotaka ir naivusis jaunikis“ („Foolish Bride, Naive Bridegroom“, rež. Xin Qi Hsin Chi, 1967)

Komedija apie drovų jauną vaikiną, viliojamą vietos merginų. Jis yra nusižiūrėjęs žaviąją Gui-kią. Abu išnaudoja kiekvieną progą susitikti, nors ir yra stebimi griežtų tėvų. Vieną dieną, pavargę nuo nuolatinio slapstymosi, jaunuoliai nusprendžia pabėgti. (7 d. 19.30)

 

„Ryžių koldūnų pardavėjai“ („The Rice Dumpling Vendors“, rež. Xin Qi, 1969)

Populiariausio Taivano kino žanro melodramos pavyzdys. Tsibingas – šiuolaikiškas sėkmės lydimas vyrukas. Jo kasdienybė iš pažiūros rami ir šeimyniška, bet ją sugriauna intrigos su meiluže. Atsidūrus aklavietėje, Tsibingo gyvenimas ima grimzti į prarają. Norėdamas išgyventi skurde, Tsibingas kartu su vaikais turi įveikti gausybę išbandymų... (8 d. 19 val.)

 

Įėjimas su nemokamais bilietais.

Renginį organizuoja Azijos menų centras, bendradarbiaudamas su Taivano filmų institutu.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Šeši įtariamieji“
„Šeši įtariamieji“
„Ryžių koldūnų pardavėjai“
„Ryžių koldūnų pardavėjai“
„Tarzanas ir lobis“
„Tarzanas ir lobis“