7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Artėja ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1349), 2020-08-28
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Žužunos kraitis“
Kadras iš filmo „Žužunos kraitis“

Rugsėjo 17–27 d. Vilniuje ir Kaune jau penktą kartą vyks ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“. Satelitinio „Scanoramos“ renginio programoje – 11 filmų, kuriuos pavyko atsivežti iš skirtingų užsidariusio pasaulio kampelių.

 

„Dar metų pradžioje prasidėję neramumai dėl koronaviruso išmokė prisitaikyti prie pasikeitusių darbo sąlygų, sulėtėjusio tempo. Gauti ilgai prarastais laikytus filmus ar neseniai restauruotas jų kopijas niekad nebuvo lengva, o šiemet mums svarbios institucijos ilgą laiką tiesiog nedirbo. Tikimės, kad situacija kardinaliai nesikeis ir kruopščiai atrinktus filmus žiūrovams galėsime pristatyti kino salėse“, – pasakoja Aleksas Gilaitis, „Pirmosios bangos“ sumanytojas.

 

Įdėmus žvilgsnis į Pietų Amerikos kino archyvus

 

Formuojant festivalio turinį dėmesys visuomet krypsta į kino raidai įtakos turėjusius kino darbus, dažnai nerodytus ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione. Nė vienas filmas į „Pirmosios bangos“ programą nepatenka atsitiktinai. Skirtingi žanrai, temos, kultūrinė ir geografinė įvairovė – visa tai padeda geriau pažinti kino istoriją, suprasti kino meno dabartį ar net įžvelgti jo ateities kryptis.

 

Šiemet festivalio programoje – net trys filmai iš Pietų Amerikos. Tai brazilų režisieriaus Mário Peixoto „Limite“, meksikiečių Arcady Boytlero ir Andrea Palmos „Moteris iš uosto“ („Le mujer del puerto“, 1934) ir viena argentiniečių kino viršūnių vadinami  Mario Soffici „Žemės kaliniai“ („Prisioneros de la tierra“, 1939). Dėl kultūrinio, o gal geografinio atstumo šie filmai Europoje rodyti itin retai.

 

Pusė festivalio programos skirta nebyliajam, kita pusė – garsiniam kinui

 

Vienas pirmųjų Prancūzijoje sukurtų garsinių filmų – Luiso Buñuelio „Aukso amžius“ („L'Âge d'Or“, 1930), laikomas vienu svarbiausių visų laikų siurrealistinių kino darbų. Prie kūrinio scenarijaus prisidėjo ir Salvadoras Dali. „Pirmoji banga“ parodys 2019 m. Kanų kino klasikos programoje pristatytą restauruotą filmo versiją.

 

Dar vienas „Pirmosios bangos“ perliukas – pirmasis garsinis legendinio Fritzo Lango filmas „M“ („M – Eine Stadt sucht einen Mörder“, Vokietija, 1931). „M“ žymi svarbų kino estetikos raidos tarpsnį, kai pereinama nuo nebyliojo kino kalbos prie garsinio.

 

Festivalio organizatoriai kasmet siekia parodyti bent kelis visiškai pamirštus, nerestauruotus, daugelį dešimtmečių niekur nedemonstruotus filmus. Vienas tokių – Europoje pirmą kartą rodomas Australijos nebylusis filmas „Vyriškis iš Kangarū“ („The Man from Kangaroo“, rež. Wilfred Lucas, 1920). Tai vienintelis išlikęs Holivude kūrusio režisieriaus filmas, sukurtas Australijos kino studijoje. Filmui šiemet sukanka 100 metų.

 

Atskiro paminėjimo vertas vienintelis Sakartvelo aktoriaus Siko Palandišvilio režisuotas filmas „Žužunos kraitis“ („Jujunas mzitevi“, 1934). Tai nepelnytai pamirštas, nerestauruotas ir beveik niekur pasaulyje nerodytas filmas. Režisierius filme derina tradicinę ir eksperimentinę sovietinio kino tradicijas, taip perteikdamas visą sovietinio kino raiškos priemonių paletę. Ši komedija turėjo didelės įtakos vėlesnių nacionalinių komedijų braižui. Tai bus itin retas, iš 35 mm juostos rodomas nebylusis seansas Lietuvoje.

 

Siekiant atspindėti pasaulyje priimtą autentišką nebylių filmų demonstravimo tradiciją, festivalyje jiems gyvai akompanuos profesionalūs muzikantai. Jeigu pandeminė situacija nesikeis, šiemet į „Pirmąją bangą“ turėtų atvykti ir kartu su Lietuvos pianistais seansuose groti Frankas Bockius, profesionalus kino akompaniatorius perkusininkas.

 

Ankstyvoji JAV animacija: triušis Kvanka, jūreivis Popajus ir kiti kultiniai personažai

 

Kol „Walt Disney“ studija triumfavo pasaulio kino teatruose kartu su Peliuku Mikiu ir Osvaldu, kitos JAV animacijos studijos spėjo nupiešti tokius kultinius personažus kaip triušis Kvanka, jūreivis Popajus, katinas Feliksas ir daugelis kitų. Tradiciniame „Pirmosios bangos“ seanse visai šeimai – trumpų ankstyvosios JAV animacijos filmų programa, pristatanti pirmuosius šių personažų pasirodymus kine.

 

Ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“ rugsėjo 17–20 d. vyks Vilniaus kino centre „Skalvija“, o rugsėjo 25–27 d. žiūrovų lauks Kaune, kino centre „Romuva“. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Žužunos kraitis“
Kadras iš filmo „Žužunos kraitis“