7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ką šiandien veikia Davidas Lynchas

7md rekomendacijos

Parengė Ž. P.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Kinas
„Atlantės“
„Atlantės“

Penktadienį jutube prasidėjo festivalis „We Are One“. Prie šios Traibekos festivalio rengėjų iniciatyvos prisidėjo daugybė pasaulio kino festivalių, kurie siūlo žiūrėti ne tik filmus, bet ir kino kūrėjų pokalbius bei diskusijas. „We Are One“ tikslas – rinkti aukas, skirtas kovai su COVID-19. Žiūrovai gali aukoti Pasaulio sveikatos organizacijai arba bet kuriai kitai, kovojančiai su pandemija ir jos pasekmėmis.

 

Festivalis truks iki birželio 7 d., tad dar galima suspėti pamatyti daug įdomaus. Siūlome atkreipti dėmesį į pernai Kanuose parodytą trumpo metražo Dekelio Berensono filmą „Anna“. Rašytojas, režisierius, dizaineris Berensonas filmus kuria įvairiose šalyse. „Anną“ jis filmavo Ukrainoje. Filmo herojė – pusamžė moteris (Svetlana Barandič) – gyvena Ukrainos rytuose, kur vyksta karas. Anna viena augina dukterį, bet per radiją išgirdusi reklamą, nors iš namų išeiti ir pavojinga, išsirengia į vakarėlį, kad susipažintų su užsieniečiu. Filmą galima pamatyti šįvakar, birželio 1 d., 22.20. Šiandien (18.15) taip pat galima pasižiūrėti Alejandro Gonzálezo Iñárritu ir menininkės Marinos Abramovič diskusiją, vykusią Tribekos festivalyje.

 

Tame pačiame festivalyje pernai kalbėjosi ir du amerikiečių režisieriai – Stevenas Soderberghas ir Francis Fordas Coppola. Jų pokalbio tema – restauruota Coppolos šedevro „Šių dienų apokalipsė“ režisūrinė versija. (Birželio 3 d. 01.15)

 

Prieš kelerius metus „Kino pavasaris“ rodė garsaus Argentinos režisieriaus Lisandro Alonso metafizinį filmą „Jauja“. Jei jį prisimenate iki šiol, pasižiūrėkite 2011 m. Alonso sukurtą „Be pavadinimo (Serra laiškai)“ („Sin título (Carta para Serra)“). Šis trumpo metražo filmas skirtas ispanų režisieriui Albertui Serra, kurio skandalingą filmą „Laisvė“ gal dar parodys „Kino pavasaris“. (Birželio 4 d. 18.11)

 

Nebyliojo kino gerbėjus turėtų sudominti 1924 m. pasirodžiusi dokumentinė Johno Baptisto Luciuso Noelio „Everesto epopėja“ („The Epic of Everest“), kurią Britų kino institutas (BFI) restauravo 2013-aisiais. Ji pasakoja apie mirtimi pasibaigusį George’o Mallory ir Andrew Irvine’o trečiąjį bandymą užkopti į aukščiausią pasaulio viršukalnę. Iki šiol svarstoma, ar jiems pavyko pasiekti viršūnę. Kapitonas Noelis lydėjo alpinistus ir sunkiomis sąlygomis filmavo jų ekspediciją. (Birželio 5 d. 24 val.)

 

Nė vieno lietuviško festivalio nesudominęs, bet pernai Kanuose Didžiuoju prizu apdovanotas Mati Diop filmas „Atlantės“ („Atlantiques“) nukels į Dakarą. Čia milžinišką bokštą stato vaikinas, įsimylėjęs kitam vyrui pažadėtą Adą. Ne viename filme vaidinusi Diop laikoma viena perspektyviausių moterų režisierių. (Birželio 5 d. 18.55)

 

Lietuvių mėgstamas japonų režisierius Hirokazu Kore-eda ir dukart „Oskaru“ apdovanotas Angas Lee kalbėjosi Berlyno kino festivalyje. Jie aptarė šių dienų kino situaciją ir universalius kultūrinius kodus. (Birželio 6 d. 24.30)

 

Neseniai „LRT Plius“ rodyto filmo „Laimingasis Ladzaras“ autorė Alice Rohrwacher 4 minučių filmą „Violettina“ nufilmavo 16 mm juostoje. Ji užfiksavo savo dukters Anitos rankas. Šis švelnus ir gražus filmas – Verdi operos „Traviata“ pastatymo dalis. (Birželio 7 d. 18.55)

 

Žinoma, tai tik menka dalis to, ką galima pamatyti čia:

http://www.weareoneglobalfestival.com;

https://www.youtube.com/WeAreOne.

 

Jutubo autorinio kanalo „Ješčionepozner“ vedėjas Nikolajus Solodnikovas nuvyko į Rygą ir kalbėjosi su režisieriumi, prodiuseriu Vitalijumi Manskiu („Putino liudininkai“). Pokalbis kaip visada atviras ir apie viską – apie Manskio studijas Maskvos kinematografijos institute, televiziją (jis buvo vienas dabar visai degradavusios „RenTV“ kūrėjų), mėgstamus filmus, režisierius ir apie tai, ko stinga šių dienų Rusijos kinui (pasak Manskio, brandumo, pasitikėjimo ir jėgos), kas skatina Manskį rinktis vieną ar kitą herojų (dabar jis montuoja filmą apie Michailą Gorbačiovą), kokio filmo dabar nekurtų (Manskis atsako, kad „Nekaltybės“, nes jis pernelyg didaktiškas). Ne vienus metus žiūrintiems Solodnikovo pokalbius šis gal pasirodys nelabai įprastas, bet pirmą kartą susidūrusius su „Ješčionepozner“, neabejoju, paskatins ieškoti laidų, kuriose knygius Solodnikovas kalbasi su režisieriais Aleksandru Sokurovu ir Andrejumi Zviagincevu, kompozitoriumi Leonidu Desiatnikovu ir kitais iškiliais menininkais, aktoriais, filosofais ar filologais. Pokalbį su Manskiu galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=7R9ypcPc8Mw.

 

Tačiau niekas neprilygs Davidui Lynchui, kuris praėjusią savaitę jutube, „What Is David Working on Today?“, pradėjo rodyti savo kasdienius darbus, pavyzdžiui, seną medinę kriauklę, kurią jis rengiasi patobulinti, ar seną pakabą, kuria taip pat žada užsiimti. Praėjusią savaitę Lynchas įkėlė ir trumpo metražo animacinį filmą „Fire“, bet, regis, daug svarbiau tai, kaip jis žiūri į save ir gyvenimą, kuris, savaime suprantama, absurdiškas, bet juk kitokio ir nebūna: https://www.youtube.com/watch?v=mCHet0Sddk0.

 

„Atlantės“
„Atlantės“
Angas Lee ir Hirokazu Kore-eda Berlyno kino festivalyje. R. Heine nuotr.
Angas Lee ir Hirokazu Kore-eda Berlyno kino festivalyje. R. Heine nuotr.
„What Is David Working on Today?“
„What Is David Working on Today?“