7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ne tik filmai

7md rekomendacijos

Parengė Ž. P.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Kinas
 „Josifo vaikai“ („Deti Iosifa“)
„Josifo vaikai“ („Deti Iosifa“)

Gegužės 24 d. Josifas Brodskis būtų šventęs savo 80-metį. Ta proga meduza.io parodė Katerinos Gordejevos filmą „Josifo vaikai“ („Deti Iosifa“). Jis buvo sukurtas prieš penkerius metus Rusijos Pirmojo kanalo užsakymu, bet taip ir liko neparodytas. Minint poeto jubiliejų, ši televizija leido autorei filmą paviešinti. Tinklalapis skelbia ir Gordejevos komentarus. Ji rašo: „Brodskis man labai svarbus net ne kaip poetas, bet kaip figūra, kaip vaizdinys, kaip žmogus. Jei nebūčiau susidūrusi su jo kūryba, mano gyvenimas būtų kitoks. (...) 2014 m. pabaigoje sužinojau, kad daiktus iš namo JAV, kuriame gyveno Brodskis, rengiamasi siųsti į Peterburgą, į butą, kuriame jis gimė. Man tai padarė didžiulį įspūdį: jo paskutinio kabineto daiktai važiuoja į pirmąjį jo gyvenime butą. Tai atrodė svarbus gyvenimo cikliškumo simbolis, kažkoks, gal net aukščiausias, teisingumas, teisinga pasaulio raidos logika.

 

Supratau, kad visai nenoriu kurti jokio biografinio filmo, juk sunku net interviu imti iš žmonių, kuriuos gerai pažįsti. Toks man buvo ir yra Brodskis, žmogus, apie kurį negaliu sukurti normalaus filmo, biografinio filmo, nes tai pernelyg man artima.

 

Tada sugalvojau papasakoti apie jį per žmones, kuriems jis buvo labai svarbus, bet kurie niekad jo nematė gyvo, niekad negirdėjo jo balso, niekada nedalyvavo susitikimuose su juo, apskritai nematė jo asmeniškai nei iš arti, nei iš toli. Tuo ir paaiškinamas iš pirmo žvilgsnio toks keistas herojų pasirinkimas. Sugalvojau terminą šiam filmui – „psichodelinis trileris“. Filme nieko tokio nevyksta, nepasakoju nieko naujo, bet visi jo herojai pamažu atsiskleidžia per Brodskį.

 

Apie kai kurių jų meilę Brodskiui žinojau ir anksčiau. Iš pat pradžių labai norėjau, kad filme būtų Uliukajevas. Juk tai mūsų pirmas ministras poetas. Maža to – viename interviu jis pasakojo apie milžinišką Brodskio įtaką. Supratau, kad jis man labai reikalingas. Susitarti su Uliukajevu buvo gana sunku, nors jis džiugiai reagavo į pasiūlymą ir tai vis dėlto įvyko. Džiaugiuosi, kad jo interviu yra filme. (2018 m. Aleksandras Uliukajevas buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti griežtojo režimo kolonijoje už kyšio paėmimą ir dabar atlieka bausmę – Ž. P.).

 

(...) Filmo herojai atsako į klausimą, ar, jų nuomone, Brodskiui reikėjo grįžti, ar ne. Aš manau, jis pasielgė taip, kaip laikė reikalinga, ir kad ir ką mes apie tai manytume, tai nesvarbu. Bet žinome, kad jo artimas draugas Michailas Baryšnikovas, visus šiuos metus turintis galimybę atvykti, neatvyko. Vadinasi, tam yra priežasčių. (...)

 

Kai kūriau filmą, stebino, kad iki šiol, nors Brodskio nėra jau daug metų, jam liko labai daug klausimų, daug pretenzijų, daug padėkų. Tai – vis dar gyva trauma. Juk mes jį praradome. Kiekviena karta turi turėti savo poetą, kuris aplink save suburia šią kartą, ir tą poetą reikia pamatyti bei išgirsti gyvą. Juk prisimename, kad XX a. pradžioje žmonės veržėsi į „Brodiačiaja sobaka“ kavinę, kad išgirstų Sidabrinio amžiaus poetus, kad laužėsi į Politechnikos muziejų, kur eiles skaitė „atlydžio“ poetai. O Brodskis surinkdavo pilnas ne mūsų sales, jį iš mūsų pavogė. Jis – pavogtas poetas, kurį iš mūsų atėmė.“ Filmą galima pažiūrėti čia: https://meduza.io/feature/2020/05/24/deti-iosifa-k-80-letiyu-brodskogo.

 

Pasiilgusiems naujų Roberto Rodriguezo filmų – kol kas tik vaizdo klipas. Bet „Šnipų vaikučių“ ar „Nuodėmių miesto“ autorių galima atpažinti ir iš niūraus kolorito, montažo ar margų kostiumų. Vaizdo klipe „Rain On Me“ Lady Gaga ir Ariana Grande šoka lyjant lietui, vilkėdamos rožinius kostiumus. Klipą galima pažiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=AoAm4om0wTs.

 

Modelis ir aktorė Cara Delevingne debiutavo kaip režisierė – sukūrė savo draugės Rainsford dainos „Crying In The Miror“ vaizdo klipą. Pagrindinius vaidmenis atliko dainininkė, modelis Kaia Gerber ir aktorius Greggas Sulkinas. Klipą galima pažiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=TblbblHh7rQ.

 

Bet patį netikėčiausią ir savaip filosofiškiausią požiūrį į gyvenimą rasime Davido Lyncho kanale jutube, kuris vadinasi „David Lynch Theater“. Pirmąjį klipą Lynchas skyrė orams Los Andžele. Tai pirmoji Lyncho orų prognozė per pastaruosius dešimt metų, panašias jis filmuodavo ir anksčiau. Šių eilučių autorė žiūrėjo kelis kartus su didžiausiu malonumu: https://www.youtube.com/watch?v=krIj6eLF4mU.

 

 „Josifo vaikai“ („Deti Iosifa“)
„Josifo vaikai“ („Deti Iosifa“)
Cara Delevinge
Cara Delevinge