7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antrosios AEROKINO savaitės repertuare – ispanų dramos „Mama“ premjera

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 18 (1339), 2020-05-08
Kinas Anonsai
„Mama“
„Mama“

Vilniaus oro uoste sėkmingai startavo daugybės žiūrovų ir net tarptautinės žiniasklaidos dėmesį pelnę „Kino pavasario“ patyriminiai seansai „Aerokinas“. Kaip ir žadėta, su naujos savaitės pradžia projektas keičia kino kelionių kryptį ir kviečia aplankyti pamiltas Europos šalis: Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Lenkiją. Po ilgos pertraukos didžiajame kino ekrane įvyks premjera. Pirmą kartą Lietuvos žiūrovams bus parodyta intriguojanti ispanų režisieriaus Rodrigo Sorogoyen psichologinė drama „Mama“.

 

Trečiadienį ir ketvirtadienį „Aerokine“ įvyks Rodrigo Sorogoyeno dramos „Mama“ („Madre“, 2019) premjera. Filmas prasideda vienu kadru nufilmuotu ir „Oskarui“ nominuotu režisieriaus trumpametražiu filmu. Jame Elena kalbasi telefonu su šešiamečiu sūnumi, kurį tėvas paliko vieną paplūdimyje. Berniukas mato besiartinantį nepažįstamą vyrą, o telefonas baigia išsikrauti. Mama išbėga iš namų ... Pernai Venecijos kino festivalyje pristatytame filme „Mama“ režisierius tęsia šią istoriją:  po dešimties metų atsiduriame  tame pačiame paplūdimyje. Elena sutinka paauglį, kuris jai primena prarastą sūnų. Dviprasmiška jų draugystė nuolat grasina peržengti tabu. Elenos vaidmenį filme sukūrusi Marta Nieto, Venecijos kino festivalyje buvo pripažinta geriausia aktore.

 

Dar vienas ispanų filmas – kino meistro Pedro Almodóvaro autiobiografinė drama „Skausmas ir šlovė(„Dolor y gloria“, 2019). Ji pasakoja apie kino režisierių Salvadorą Malo, kuris nebemato gyvenimo prasmės. Susipynusiuose su prisiminimais sapnuose prasideda režisieriaus kelionė savo gyvenimo labirintais. Čia Salvadoras sutinka su mylėtas moterimis, jo filmuose vaidinusius aktorius. „Skausmas ir garbė“ buvo nominuotas dviem „Oskarams“, o pagrindinį vaidmenį sukūręs Antonio Banderas pripažintas geriausiu 2019 m. Kanų kino festivalio aktoriumi. Režisieriaus mamą suvaidino Penelope Cruz.

 

Šiemet virtualiojoje erdvėje vykusio festivalio „Kino pavasaris“ žiūroviškiausiu filmo tapu lenkų drama „Kristaus kūnas“, pareikalavęs ir papildomų „Aerokino“ seansų. Populiarumu ir režisieriaus talentu jam nenusileidžia kitas lenkų filmas „Supernova“ („Supernowa“, 2019), siūlantis įtemptą veiksmą ir aštrias įžvalgas apie visuomenę. Šiuo filmu kine debiutavęs Bartoszas Kruhlikas jau tapo žvaigžde. Naujausio jo filmo laukia pasaulio kino festivaliai. „Supernova“ pasakoja apie eismo įvykį, kurio metu garsus politikas pražudo mamą su mažamečiais vaikais. Kaltininkas pasišalina iš įvykio vietos ir taip pakeičia savo ir visos kaimelio bendruomenės likimus. Linčo teismas tampa neišvengiamas. Filmas Gdynės kino festivalyje pripažintas geriausiu metų lenkų debiutu.

 

Antrąją „Aerokino“ savaitę dominuos prancūzų kinas ir garsūs jo aktoriai. Žiūrovai galės pamatyti  „Kino pavasarį“ atidariusią jautrią motinos ir mažametės dukros istoriją - Alice Winoucour filmą  „Proksima“ („Proxima“, 2019), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Ewa Green. Su lengvu humoru šeimos santykius gvildens ir „Vagiliautojų“ režisieriaus Hirokazu Kore-edos naujausias filmas su prancūzų kino žvaigždėmis Catherine Deneuve ir Juliette Binoche „Visa tiesa apie divą“ („Verité“, 2020).

 

Apie meilę prabils Kanuose už geriausią scenarijų pernai apdovanotas Céline Sciamma filmas „Liepsnojančios moters portretas“ („Portraitde la jeune fille en feu“, 2019) , kuris nukels į XVIII a. Bretanę. Claude‘o Leloucho „Gražiausi gyvenimo metai“ („Les plus belles annes d‘une vie“, 2019)  - tai garsiojo filmo „Vyras ir moteris“ tęsinys. Jo veikėjai, kuriuos ir vėl suvaidino Anouk Aimée ir Jeanas-Louis Trintignant‘as susitinka  po 50- metų.

 

Į penktadienio vidurnakčio seansą pakvies juodojo humoro komedija „Zomša“ („Le Daim“, 2019), kurios ekscentriškasis režisierius Quentin Dupieux pasakoja istoriją apie vyruką, taip įsimylėjusį savo elnio odos švarką, kad ima su juo šnekėtis. Švarkas įnoringas ie nori būti vienintelis pasaulyje.

 

O štai savaitgalį šeimos seanse laukia Nicolas Vanier filmas „Suteik man sparnus“ („Donne moi les ailes“, 2019) apie berniuką ir jo tėvą ornitologą, kuris nori išsaugoti nykstančią žąsų rūšį, pakeisdamas jų migracijos kelią ne tokiu pavojingu. Pirmiausia reikės žąsiukus išperėti, išmokyti skraidyti ir patiems leistis į gyvenimo skrydį.

 

Kitas pasakojimas visai šeimai - bendros italų ir ptancūzų gamybos animacija „Garsioji meškinu invazija į Sicilija“ („La Fameuse invasion des ours en Sicile“, rež. Lorenzo Mattotti, 2019) taip pat pateiks daug temų pokalbiams su mažaisiais žiūrovais: apie atsakomybę, meilę, silpnųjų ir stipriųjų kovą.

 

 

„Aerokino“ seansų metu bus užtikrintas saugumas žiūrovų sveikatai – viso seanso metu žiūrovai bus prašomi neišlipti iš savo automobilių, bilietais prekiaujama tik internete. Reikalui esant, bus leidžiama atsidaryti automobilių langus, tačiau privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Rūpinantis gamta, žiūrovai bus raginami seansų metu išjungti mašinų žibintus ir variklius.

 

Bilietai į „Aerokino“ seansus: https://bit.ly/2Y8UWPq. Automobilių skaičius į kiekvieną seansą yra ribotas.

„Mama“
„Mama“
„Mama“
„Mama“