7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmoji proga pamatyti atgimusį filmą „Moteris ir keturi jos vyrai“ – televizijos ekrane

LKC inf.
Nr. 17 (1338), 2020-05-01
Kinas Anonsai
„Moteris ir keturi jos vyrai“
„Moteris ir keturi jos vyrai“

Karantinui pakoregavus kino teatrų veiklą ir kuriam laikui atidėjus kino naujienų pristatymus, gegužės 1-ąją Lietuvos kino centras kviečia Lietuvos žiūrovus į alternatyvią lietuviško kino šventę. Prabėgus 37 metams po premjeros, restauruotas Algimanto Puipos filmas „Moteris ir keturi jos vyrai“ (1983) penktadienį, 21.30 bus parodytas LRT Plius kanalu.

 

Šiemet Nacionalinės kultūros ir meno premija apdovanoto režisieriaus filmo pristatymai buvo suplanuoti didžiuosiuose ekranuose. „Filmas kaip freska – veikiama laiko ir pelėsių – išblunka. Restauruotame filme „Moteris ir keturi jos vyrai“ vėl matau mėlyną jūrą, auksines kopas ir amžinai gyvus, jaunus aktorius, vaidinančius Tėvą, Moterį ir Brolius. Stebuklas, įvykęs filmuojant filmą, kaip sėkmės ženklas lydėjo šį filmą – kasant smėlį dekoracijai, dailininkai aptiko kaltas vinis, vėliau rąstų liekanas. Pasirodo, mes statėme dekoracijas ant užpustyto Kalvaičių kaimo griuvėsių. Tiesiog atsitiktinai pasirinkome vietą filmavimo aikštelei. Tarp kiną kuriančiųjų sklando gražus posakis – jeigu filmas sėkmingas, sakoma, kad filmuojant pro šalį praskrido elfai. Virš „Moters ir keturių jos vyrų“ tikrai praskrido elfai,“ – apie restauruotą filmą pasakoja režisierius Algimantas Puipa.

 

Apdovanojimų festivaliuose pelnęs filmas „Moteris ir keturi jo vyrai“ sukurtas pagal danų rašytojo Holgerio Drachmano novelę „Romanas kopose“. Jis nukelia į XIX a. Mažąją Lietuvą. Jūra vieną po kito pasiima filmo herojės mylimuosius, tačiau gyvenimas tęsiasi – gimsta kūdikis, atsiranda nauji rūpesčiai, naujos viltys.

 

„Moters ir keturių jos vyrų“ scenarijų parašė Algimantas Puipa, jam talkino Vytautas Žalakevičius, vėliau padėjęs ir montuoti filmą. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Jūratė Onaitytė, 1984 m. apdovanota už geriausią moters vaidmenį VII sąjunginiame kino festivalyje Kijeve. Taip pat filme vaidina Antanas Šurna, Vidas Petkevičius, Saulius Balandis.

 

Kalbėdamas apie dramą „Moteris ir keturi jos vyrai“ kino kritikas Saulius Macaitis yra pasakęs: „Lietuvių kine nelengva rasti kitą tokios nuoseklios kinematografinės kalbos kūrinį“. Smėlynuose, Lietuvos pajūryje vykęs filmavimas suteikė dramai ypatingą – šiaurietišką, filosofinę atmosferą. Į kūrybinį procesą aktyviai įsitraukė ir aktoriai – jie drąsiai improvizuodavo ir net patys sukūrė unikalų šokį, matomą vestuvių scenoje.

 

Filmą „Moteris ir keturi jos vyrai“ talkinant režisieriui restauravo „Madstone“ komanda, garsą atkūrė kompozitorius Sigitas Mickis.

Žymos:
LKC inf.,
„Moteris ir keturi jos vyrai“
„Moteris ir keturi jos vyrai“