7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino pavasaris“ pristatė 2020 m. programą

„Kino pavasario“ inf.
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Atkūrimas“
Kadras iš filmo „Atkūrimas“

Kovo 4 dieną kino mylėtojai jau galės įsigyti bilietus į laukiamiausius 25-ojo „Kino pavasario“ filmus. Ta proga spaudos konferencijoje paskelbtas festivalio repertuaras. Kovo 19 dieną prasidėsiančiame „Kino pavasaryje“ įvyks 11 lietuviškų premjerų, o balandžio 2 dieną festivalį uždarys naujausias Xavier Dolano filmas „Matijas ir Maksimas“ („Matthias & Maxime“).

 

Ypatingi seansai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, specialiai festivaliui transformuota kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ erdvė, seansai regos ir klausos negalią turintiems žmonėms, atnaujinta filmų šeimai programa – tik dalis jubiliejinio „Kino pavasario“ akcentų.

 

Per 25-erius metus ne vieną sudėtingą situaciją suvaldę festivalio organizatoriai tikina, kad ir koronaviruso iššūkiams yra pasiruošę. „Konsultuodamiesi su valstybinėmis institucijomis ir vadovaudamiesi jų rekomendacijomis bei reikalavimais, padarysime viską, kad būtų užtikrintas žiūrovų saugumas. Patikiname, kad festivalis vyks suplanuotomis datomis. Prireikus atšaukti seansą, pinigai už įsigytą bilietą bus grąžinti. Išlikime išmintingi, sveiki ir nepasiduokime infodemijai“, – įspėjo festivalio generalinis direktorius Algirdas Ramaška.

 

Per dvi savaites bus parodyta 120 ilgametražių ir 56 trumpametražiai filmai iš 58 šalių. „Stengiamės pristatyti kino kūrėjus iš šalių, kurios retai atsiduria kino žemėlapiuose, tad džiaugiamės galėdami supažindinti žiūrovus su originaliais kūriniais iš Lesoto, Pietų Afrikos Respublikos, Angolos, Mongolijos, Sudano ar Gvatemalos. Įdomu pastebėti, kaip nerimas dėl ateities, skirtingos jos vizijos, svarstymai apie laisvę ir tapatybę bei savo šalies istorijos permąstymas filmuose užmezga pokalbius tarp režisierių“,– spaudos konferencijoje kalbėjo festivalio meno vadovė Mantė Valiūnaitė.

 

Šiųmetė festivalio programa išsiskiria ne tik geografine, bet ir žanrų  įvairove – nuo mokslinės fantastikos ir netradicinių  miuziklų iki kriminalinių detektyvų ir absurdo komedijos. Kaip ir pernai, drąsiausius kino mylėtojus suburs „Forum Cinemas Vingis“  9 salė. „Praėjusiame festivalyje daug dėmesio sulaukusi 9 salė, įkvėpė ir toliau kuruoti specialų šios erdvės repertuarą. Ją atidarysime išradinga menininko Lawrenceʼo Leko ateities vizija AIDOL, taip pat šioje salėje žiūrovai galės pamatyti tris specialiasias eksperimentinių trumpametražių filmų programas, viena jų atspindi ir festivalio temą „Ateitys“, – 9 salės repertuarą pristatė M. Valiūnaitė.

 

Šiemet pagrindinėje konkursinėje festivalio programoje – Europos debiutų konkurse – varžysis 11 režisierių ir jų ilgametražių filmų. Jau ne pirmus metus tarp debiutantų pastebimi ir lietuvių kūriniai. Šiemet tai Karolio Kaupinio filmas „Nova Lituania“, jau pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos festivaliuose, ir Jurgio Matulevičiaus drama „Izaokas“, sukurta pagal Antano Škėmos apysaką. Regos negalią turintiems žmonėmis įvyks specialus filmo „Nova Lituania“ seansas su garsiniu vaizdavimu. Į Europos debiutų konkursą pateko ir kaimyninių šalių kūriniai – latvių režisieriaus Ginčio  Zilbalodžio  animacinis filmas „Toli nuo namų“ ir lenko Bartoszo Kruhliko drama „Supernova“, Gdynės kino festivalyje pripažinta geriausiu metų lenkų debiutu. Pagrindinio festivalio prizo taip pat sieks režisieriaus iš Ukrainos Antonio Lukicho kelio filmas „Neįgarsintos mintys“ („My Thoughts Are Silent“), ką tik Berlyne pristatyta portugalės Catarinos Vasconcelos dokumentika „Paukščių metamorfozė“ („The Metamorphosis of Birds“), jaunosios Prancūzijos kino pažibos Hafsios Herzi romantinė drama „Tu verta geresnio“ („You Deserve a Lover“). Rumunijos kino mokyklai atstovaus Radu Ciorniciuco dokumentinis filmas „Akasa, mano namai“ („Acasa, my home“), naująjį Galicijos kiną pristatys Jaione‘s Camborda filmas „Arima“. Konkurse dalyvaus ir Fyzalo Boulifaos „Lin + Liusi“ („Lynn&Lucy“, D. Britanija) bei kroatų režisieriaus Jure‘s Pavlovićiaus  drama „Matriarchė“ („Matriarch“).

 

Filmus vertins tarptautinė žiuri: kino kritikas, Roterdamo kino festivalio programos sudarytojas Jevgenijus Gusiatinskis (Rusija, Nyderlandai), kino kritikas Boydas van Hoeij (Nyderlandai, Liuksemburgas), Geteborgo kino festivalio meno vadovas Jonas Holmbergas (Švedija), „New Europe Film Sales“ pardavimo vadovė Katarzyna Sinarska (Lenkija), menininkė ir režisierė Rugilė Barzdžiukaitė (Lietuva).

 

Trečius metus filmus iš Baltijos jūros regiono vertins tarptautinė kino kritikų federacija FIPRESCI. Tarp 12 atrinktų filmų – minėtieji „Nova Lituania“ ir „Izaokas“ bei latvių režisieriaus Jurio Kursiečio drama „Olegas“, kurio vienas iš prodiuserių yra lietuvis Lukas Trimonis, o pagrindinį vaidmenį sukūrė Valentinas Novopolskis.

 

Į trumpojo metražo filmų  konkursą atrinkta 30 filmų iš Europos šalių. Tarp jų ⎯ ir penki lietuvių kūriniai. Šviežiausia naujiena – Lauryno Bareišos filmas „Atkūrimas“, kurio premjera įvyko savaitgalį pasibaigusios Berlinalės  konkursinėje programoje. Žiūrovai pamatys ir Vytauto Katkaus komišką istoriją apie tėvo ir sūnaus santykius filme „Kolektyviniai sodai“. Šio filmo premjera įvyko Kanų kino festivalio programoje „Kritikų savaitė“. Į trumpąjį konkursą pateko ir „Laukais“ (rež. Kamilė Milašiūtė), „Užrašai iš pogrindžio“ (rež. Eglė Razumaitė), „Sniego pastogė“ (rež. Robertas Nevecka).

 

Šiemet festivalyje iš viso bus pristatyta net 11 lietuviškų filmų. Be konkursinėse programose rodomų filmų, įvyks nacionalinė režisieriaus Audriaus Mickevičiaus ir filosofo Nerijaus Mileriaus dokumentinio filmo Pavyzdingas elgesys“ premjera. Leipcigo kino festivalyje filmas apdovanotas pagrindiniu prizu „Auksinis balandis“.

 

 „Kino pavasario“ mažiesiems žiūrovams bus rodoma speciali trumpametražių filmų programa. Joje ir du režisierių iš Lietuvos darbai – Urtės Oettinger animacinis filmas visai šeimai „Pieno baras“ bei Igno Meilūno „Matilda ir atsarginė galva“ ⎯ istorija apie mergaitę, trokštančią būti protingiausia pasaulyje.

 

Kovo 30–balandžio 1 dienomis vyks 11-asis tarptautinis industrijos renginys „Meeting Point – Vilnius“. Šiais metais pateikta dukart daugiau projektų „Coming Soon“ sesijai, o iniciatyva „Talents Nest“ turės platesnį pristatymą. Nuo 2020-ųjų „Meeting Point – Vilnius“ globoja „Eurimages“ – prestižiškiausia tarptautinė koprodukcijai skirta institucija.

 

„Festivalis – ne tik filmai, bet ir patirtis, o ši prasideda atėjus į kino teatrą. Tad šiemet skyrėme tam ypatingą dėmesį. „Kino pavasario“ žiūrovai galės dalytis įspūdžiais architekto Dominyko Daunio atnaujintose kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ erdvėse, – pasakojo A. Ramaška. – Taip pat tęsime aktyvų jaunimo įtraukimą: pernai su „Meno aviliu“ ir „Moving Cinema“ pradėtą projektą „Jaunieji programeriai“, dieniniams seansams taikysime specialias nuolaidas gimnazistams ir kitaip skatinsime jaunimo įprotį domėtis kokybiška kultūra, ugdysime gebėjimą skaityti vaizdinį tekstą.“

 

Festivalio organizatoriai ir toliau didina filmų prieinamumą įvairiausioms žiūrovų grupėms. Senjorų lauks dar didesnės bilietų nuolaidos, o festivalio atidarymo filmas „Proksima“ ir „Oskarų“ laureatas „Parazitas“ bus pritaikyti ir turintiesiems klausos negalią. Dėl tam tikrų priežasčių negalintieji atvykti į festivalį bus kviečiami žiūrėti naujausius festivalio filmus namų kino platformose – „Telia“ išmaniosios televizijos vaizdo nuomoje ir internetinėje kino platformoje „Žmonės Cinema“.

 

Kovo 19–balandžio 2 dienomis „Kino pavasaris“ vyks 16 miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Gargžduose, Anykščiuose, Ukmergėje, Druskininkuose, Telšiuose, Tauragėje, Jonavoje ir Prienuose. Pirmąją bilietų prekybos dieną, kovo 4 dieną, tradiciškai bilietai yra pigiausi. Kovo 8 dieną laukia kasmetė abonementų akcija, o kovo 19 dieną – visuose šalies „Akropoliuose“ bus galima įsigyti du bilietus į tą patį seansą už vieno kainą.

 

„Kino pavasarį“ remia Lietuvos kino centras. Jubiliejinį festivalį iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“.

Kadras iš filmo „Atkūrimas“
Kadras iš filmo „Atkūrimas“
Kadras iš filmo „Izaokas“
Kadras iš filmo „Izaokas“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“
Kadras iš filmo „Nova Lituania“