7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klasikos vakaruose – Akiros Kurosawos „Sapnai“

„Skalvijos“ inf.
Nr. 8 (1329), 2020-02-28
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“

Kovą kino klasikos vakaruose „Skalvijos“ kino centras pristatys vieną didžiausių japonų kino kūrėjų Akirą Kurosawą (1910–1998) ir rodys jo vėlyvąjį  filmą „Sapnai“ („Yume“, 1990). 

 

Kurosawa vadinamas vakarietiškiausiu iš visų japonų kino meistrų. Jo filmuose nuosekliai tvirtinama, kad gyvenimo prasmė neapsiriboja „nacionaliniais interesais“, kad egzistuoja kažkas, ką kiekvienas žmogus turi atrasti pats, patirdamas kančią. Savo kūryboje režisierius bandė analizuoti žmonių poelgius esant konkrečioms gyvenimiškoms situacijoms, bet kartu aiškintis, kas glūdi žmogaus prigimtyje. Istorinėse dramose jis dažnai rodė žmogaus dvilypumą. Kurosawa kūrė įvairių žanrų filmus, ekranizavo pasaulinę klasiką – F. Dostojevskio „Idiotą“, W. Shakespeare’o „Makbetą“ („Kruvinas sostas“). Kurosawos filmai paveikė Andrejaus Tarkovskio, George’o Lucaso, Sergio Leone’s, Quentino Tarantino ir daugelio kitų kūrybą.

 

Kurosawa debiutavo 1943 m. filmu „Legenda apie didįjį dziudo meistrą“ („Sanshiro Sugata“), po kurio prabilta apie jauną talentingą režisierių. Tačiau vienu svarbiausių posūkių jo kūryboje buvo filmas „Rasiomonas“ („Rashômon“, 1950), atvėręs Europai ir JAV japonų kiną, o režisieriui pelnęs „Auksinį liūtą“ Venecijos kino festivalyje.

 

Per beveik šešiasdešimt kūrybos metų Kurosawa sukūrė per trisdešimt filmų, pelnė svarbiausius kino apdovanojimus. Režisierius sakė: „Pažįstu save pakankamai gerai, kad suvokčiau paprastą tiesą: jei tik liaučiausi mylėti kiną – būčiau žuvęs. Kinas – visas mano gyvenimas.“

 

„Sapnai“ kino klasikos vakaruose bus rodomi kovo 1, 8 ir 15 dienomis. Tai ne paskutinis režisieriaus filmas, bet jis tapęs savotišku dvasiniu jo testamentu. Pasak Kurosawos, žmogus būna genialus, kai sapnuoja. Filme žmogaus gyvenimas pateikiamas kaip keturios iliuzijos, keturi sapno lygmenys: vaiko, jaunuolio, vyro ir senio. „Sapnus“ sudaro aštuonios novelės, kurių pagrindu tapo režisieriaus sapnai: „Per lietų prasišviečianti saulė“, „Persikų sodas“, „Pūga“, „Tunelis“, „Varnai“, „Paraudęs Fudži kalnas“, „Verkiantis demonas“, „Vandens malūnų kaimas“. Tai kartu ir Kurosawos apmąstymai apie gyvenimą ir mirtį, kūrybą ir žmogaus prigimtį. Vizualiai kerinti, kartais siurrealistinė Kurosawos fantazija primena sapną: išraiškingi peizažai, muzika, paslaptinga japonų poezija ir rytietiška simbolika. Vaikiškieji Kurosawos sapnai yra mistiški ir paslaptingi, vėlesni – persmelkti karo, branduolinės katastrofos baimės. Vincento van Gogho vaidmenį vienoje novelėje sukūrė režisierius Martinas Scorsese.

 

„Sapnai“ – vienas pirmųjų autorinių filmų, kuriuose panaudotos skaitmeninės technologijos. Kai Japonijoje neatsirado kam finansuoti Kurosawos projekto, jo prodiuseriu tapo Stevenas Spielbergas. Specialiuosius efektus ir kompiuterinę grafiką kūrė „LucasArts“ kompanija.

Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“
Kadras iš filmo „Sapnai“