7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Susitikimai su kino režisieriumi Algimantu Puipa ir jo filmais

„Skalvijos“ inf.
Nr. 5 (1326), 2020-02-07
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Tulpių laukas“
Kadras iš filmo „Tulpių laukas“

Vasario 5–26 d. „Skalvijos“ kino centras rengia filmų ciklą „Algimantas Puipa: tada ir dabar“, skirtą Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, kino režisieriui Algimantui Puipai.

 

Kino ekrane bus galima pamatyti lietuvių kino autoriaus, jau beveik keturis  dešimtmečius kuriančio savitą, poetine pasaulėjauta pulsuojantį kiną, jo kino klasika tapusius filmus „Amžinoji šviesa“ (1987), „Žuvies diena“ (1989) bei naujausią „Kita tylos pusė“ (2019).

 

Surengti šį ciklą paskatino Aloyzo Jančoro dokumentinis filmas „Tulpių laukas“ (2019), kurio premjera įvyko pernai kino festivalyje „Scanorama“. Tai pasakojimas apie A. Puipą ir jo brolį Audrių Puipą, trumpai gyvenusį, bet palikusį išskirtinai originalią tapybą.  „Tulpių lauke“ A. Jančoras atskleidžia ne tik brolių ryšį, bet ir kviečia leistis į filmo „Kita tylos pusė“ kūrimo užkulisius. Apie tai A. Jančoras papasakos ir vasario 6 d. , po filmo „Tulpių laukas“ peržiūros.

 

Už kino vaizdų poetinę realybę nacionaline premija įvertintas A. Puipa sukūrė apie dvi dešimtis filmų („Velnio sėkla“ (1979), „Nebūsiu gangsteris, brangioji“ (1979), „Arkliavagio duktė“ (1981), „Moteris ir keturi jos vyrai“ (1983), „Bilietas iki Tadž Mahalo“ (1990), „Elzė iš Gilijos“ (1999), „Nuodėmės užkalbėjimas“ (2007), „Miegančių drugelių tvirtovė“ (2011) ir kt.), tačiau vienu reikšmingiausių savo darbų vadina kūrybinės laisvės pojūtį žymėjusią „Amžinąją šviesą“. Plačiau apie filmo sukūrimo aplinkybes A. Puipa papasakos prieš filmo seansą vasario 12 d.

 

Daugiau apie ciklą „Algimantas Puipa: tada ir dabar“ www.skalvija.lt

Kadras iš filmo „Tulpių laukas“
Kadras iš filmo „Tulpių laukas“