7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniaasklaidą

7md inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Kinas
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas: sugrįžimas“
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas: sugrįžimas“

Mirė Anna Karina

Šeštadienį Paryžiuje mirė prancūzų Naujosios bangos legenda Anna Karina. Ji suvaidino per 80 vaidmenų kine ir serialuose, įrašė kelias plokšteles, režisavo filmus, rašė scenarijus ir romanus. Paskutiniais metais ji sirgo vėžiu.

 

Annos Karinos karjera kine siejama su pirmojo jos vyro Jeano-Luco Godard’o vardu. Hanne Karin Bayer gimė 1940 m. Danijoje. Anksti pradėjo vaidinti reklaminiuose filmuose, dainavo kabarete, tapė paveikslus, o būdama keturiolikos nusifilmavo trumpo metražo filme, kuris buvo apdovanotas Kanuose. 1957 m. susipykusi su mama, autostopu išvyko į Paryžių – vaidino reklamose, dirbo modeliu, bendradarbiavo su Pierre’u Cardinu ir Coco Chanel, kuri ir įkalbėjo pasirinkti pseudonimą. Tada dar „Cahiers du cinema“ kritikas Godard’as ją pamatė „Palmolive“ reklamoje ir pasiūlė nedidelį vaidmenį debiutiniame filme „Iki paskutinio atodūsio“ („À Bout de Souffle“, 1960), bet Karina atsisakė, nes nenorėjo filmuotis nuoga. Jos kino karjera prasidėjo kitame Godard’o filme „Mažasis kareivėlis“ („Le Petit soldat“, 1960). Filmas pasakojo apie dezertyrą ir vykstant karui Alžyre turėjo daug problemų dėl cenzūros. 1961 m. už vaidmenį filme „Moteris yra moteris“ (Une femme est une femme“, 1961) aktorė buvo apdovanota Berlyno kino festivalio „Sidabriniu lokiu“. Netrukus Karina tapo Godard’o žmona. Kartu jie sukūrė septynis filmus, o santuoka truko šešerius metus. Karina dirbo su kitais garsiais kino kūrėjais Agnès Varda, Luchino Visconti, Roger Vadimu, Volkeriu Schlöndorffu, George’u Cukoru, Márta Mészáros ir Raineriu Werneriu Fassbinderiu.

 

Nauji filmai pagal Michailo Bulgakovo romaną „Meistras ir Margarita“

Michailo Bugakovo romanas ne vieną dešimtmetį domina kinematografininkus, nors pirmoji ekranizacija Rusijoje, Jurijaus Karos „Meistras ir Margarita“ (1994), kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė Anastasija Vertinskaja ir Viktoras Rakovas, ekranuose pasirodė tik po septyniolikos metų. 2005-aisiais žiūrovų dėmesio sulaukė Vladimiro Bortko serialas, tačiau ginčų sukėlė Margarita – Anna Kovalčiuk ir Meistras – Aleksandras Galibinas.

 

Kai romanas Sovietų Sąjungoje buvo prieinamas tik savilaidos pavidalu, bendros jugoslavų ir italų gamybos filmą sukūrė Aleksandras Petrovičius, jo Margarita buvo Mimsy Farmer. Tais pačiais metais Vakarų Vokietijoje filmą pagal vieną romano epizodų „Pilotas ir kiti“ („Pilatus und andere – ein Film für Karfreitag“) sukūrė Andrzejus Wajda – Lenkijoje buvo uždrausta apie jį net užsiminti.

 

Tai tik garsiausi iš daugiau nei dešimties skirtingose šalyse kurtų filmų ir serialų pagal Bulgakovo romaną. Netrukus pasirodys dar du. „Didžiojo Getsbio“ ir „Mulen Ružo“ režisierius Bazas Luhrmannas paskelbė tapęs naujos romano ekranizacijos prodiuseriu. Pasak Luhrmanno, knyga jam labai brangi: „Jau beveik 20 metų jaučiu neįtikėtiną ryšį su didžiuoju romanu „Meistras ir Margarita“. Įsigyti jo teises seniai svajojau ir esu labai laimingas, kad pagaliau atsirado galimybė ekranizuoti šį novatorišką kūrinį.“ Kol kas neaišku, ar Luhrmannas pats ekranizuos knygą, ar liks tik prodiuseris, nes ateinančių metų vasarį jis pradės filmuoti  biografinę juostą apie Elvį Presley.

 

Kita ekranizacija turėtų pasirodyti Rusijoje. Ją kurs Nikolajus Lebedevas, išgarsėjęs filmais „Legenda Nr. 17“, „Ekipažas“. Pasak prodiuserių, tai bus vienas brangiausių rusų kino projektų. Filmavimas prasidės 2020 m. kovą.

 

10 „Cahiers du cinéma“ filmų

Šiemet vienas įtakingiausių kino žurnalų „Cahiers du cinéma“ paskutinį metų numerį skyrė šio dešimtmečio filmams, todėl jie įeina ir į tradicinį redakcijos geriausių filmų dešimtuką. Pasak vyriausiojo redaktoriaus Stéphane’o Delorme’o, šis dešimtmetis „buvo gražus ir siaubingas. Gražus, nes įvyko kino pasimatymas su istorija, nes jis atsinaujina, yra visada kartu su mumis. Siaubingas, nes istorija grimzta, kaip traukinys į naktį, ir mes nežinome, ar pragiedrulių užteks, kad nušviestų šį svaiginantį greitėjimą. Dešimtmečio pradžioje didžiuosiuose filmuose („Habemus Papam“, „Melancholija“, „4:44 Last Day on Earth“) iškilo pasaulio pabaigos klausimas, dešimtmetį baigiame su filmais apie maištą ties prarajos pakraščiu („Le Livre d’Image“, „Parazitas“, „Vargdieniai“). Visa tai suteikia kinui neatidėliotinos skubos, nes kinas geriau už kitus menus vis dar sugeba būti gyvenimo aidu.“ Pateikiame filmų sąrašą:

 

1. „Tvin Pyksas: sugrįžimas“ („Twin Peaks: The Return“, rež. David Lynch, 2017)

2. „Šventieji motorai“ („Holy Motors“, rež. Leos Carax, 2012)

3. „Mažasis Kenkenas“ („P’tit Quinquin“, Bruno Dumont, 2014)

4. „Dėdė Būnmis, kuris prisimena savo praeitus gyvenimus“ („Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives“, rež. Apichatpong Weerasethakul, 2010)

5. „Le Livre d’Image“ (rež. Jean-Luc Godard, 2018)

6. „Tonis Erdmanas“ („Toni Erdmann“, rež. Maren Ade, 2016)

7. „Mano motina“ („Mia Madre“, rež. Nanni Moretti, 2015)

8. „Melancholija“ („Melancholia“, rež. Lars von Trier, 2011)

9. „Po oda“, („Under The Skin“, rež. Jonathan Glazer, 2013)

10. „L’Étrange Affaire Angélica“ (rež. Manoel de Oliveira, 2010)

 

Ramzanas Kadyrovas prieš Aleksandrą Sokurovą

Praėjusią savaitę Maskvoje vykusioje Žmogaus teisių taryboje režisierius Aleksandras Sokurovas suabejojo, ar Rusijos didvyrių vardai teisėtai suteikti Ramzanui Kadyrovui ir jo tėvui Achmatui, kovojusiems prieš Rusiją, ir pasiūlė persvarstyti šio vardo teikimo sąlygas. Čečėnų diktatorius per „Telegram“ kanalą netruko atsakyti, kad Sokurovas ir „panašūs į jį seniai būtų pabėgę iš šalies, lotų iš už sienos ir imtųsi apgailėtinų priemonių sugriauti valstybę“, jei ne „didvyriška čečėnų liaudis“. Kadyrovas pareiškė, kad „kol yra tokių kaip Sokurovas, prieš Rusiją bus įvedamos bet kokios sankcijos“, ir pavadino Sokurovo žodžius „niekuo nepridengtu nacionalistiniu pasisakymu“. Beje, Sokurovui nepritarė ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jo žodžiais, kiekvienas stojantis Rusijos pusėn ir pasirengęs atiduoti už ją gyvybę yra vertas didvyrio vardo.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš serialo „Tvin Pyksas: sugrįžimas“
Kadras iš serialo „Tvin Pyksas: sugrįžimas“
Anna Karina
Anna Karina
Kadras iš serialo „Meistras ir Margarita“ (rež. V. Bortko)
Kadras iš serialo „Meistras ir Margarita“ (rež. V. Bortko)
Aleksandras Sokurovas
Aleksandras Sokurovas