7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 37 (1316), 2019-11-15
Kinas
Tomaszas Kotas filme „Šaltasis karas“
Tomaszas Kotas filme „Šaltasis karas“

Mėgstamiausias šių metų Quentino Tarantino filmas

Kalbėdamasis su „Deadline“ žurnalistu Quentinas Tarantino paminėjo savo mėgstamiausią 2019-ųjų filmą. Tai Alexandre’o Aja siaubo filmas „Crawl“ (JAV, Serbija, Kanada, 2019) – pasakojimas apie aligatorius, kurie per uraganą Floridoje medžioja vietos gyventojus. Tarantino sužavėjo prancūzų kolegos meistriškumas ir mokėjimas kurti įtampą. Nuo pat filmo premjeros, įvykusios liepos 12 d., filmas sulaukė daugybės puikių vertinimų. Vieni kritikai gyrė pagrindinį vaidmenį sukūrusią Kayą Scodelario, kiti – autoironišką scenarijų, kuriame daug puikių nuorodų į klasikinius monster movies – pasakojimus apie tai, kaip pabaisos terorizuoja mažus miestelius. Taip pat pagyrimų nusipelnė specialieji efektai bei tai, kad siaubas, kurį pajunta „Crawl“ žiūrovai, yra tikras. Beje, Aja yra prancūzų režisieriaus Alexandre’o Arcady ir kino kritikės Marie-Jo Jouan sūnus, vaikystėje vaidinęs ne viename tėvo filme.

 

Tarantino pasirinkimas neturėtų stebinti, nes režisierius garsėja savo meile B klasės filmams, kurie įkvėpė ne vieną ir jo paties kūrinį. „Crawl“ turi daug sąsajų su filmais, 6-ajame dešimtmetyje rodytais automobilių kino teatruose, o 9-ajame dešimtmetyje gamintais specialiai vaizdajuosčių nuomai.

 

„Crawl“, kurio anonso nepavyko aptikti lietuviškame „Forum Cinemas“ tinklalapyje, sukurtas už JAV kuklius 13,5 milijono dolerių, bet prodiuseriams jau spėjo sukrauti per 90 milijonų. Filmo anonsinį filmuką galima pasižiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=H6MLJG0RdDE.

 

Helen Mirren vaidins Goyos paveikslų vagies žmoną

Britų aktorė Helen Mirren, neseniai seriale suvaidinusi rusų imperatorę Jekateriną Didžiąją, kartu su Jimu Broadbentu filmuosis tikrais faktais pagrįstame filme „Hercogas“ („The Duke“). 1961 m. iš Londono nacionalinės galerijos buvo pavogtas Francisco Goyos tapytas hercogo Wellingtono portretas. Paaiškėjo, kad nusikaltėlis – šešiasdešimtmetis taksistas. Jo tikslas – už paveikslą pareikalauti nemokomos televizijos pagyvenusiems žmonėms. Filmo režisierius – Rogeris Michellas. Filmavimas prasidės ateinančių metų sausį.

 

Kirillas Serebrennikovas pradėjo naują filmą

Maskvoje prasideda naujas teismo procesas – vėl bus teisiami teatro ir kino režisierius Kirillas Serebrennikovas („Vasara“) bei jo bendradarbiai. Tai gali atsiliepti ir teisiamųjų darbui: Serebrennikovas prieš porą savaičių pradėjo kurti filmą pagal Aleksejaus Salnikovo romaną „Petrovai gripe ir aplink jį“ („Petrovy v grippe i vokrug nego“). Pagrindinius vaidmenis šioje ekranizacijoje kuria Semionas Serzinas ir Čulpan Chamatova. Filmas turėtų pasirodyti 2020-aisiais. 

 

Salnikovo romanas pasirodė 2016 metais. Jis apdovanotas keliomis prestižinėmis rusų literatūros premijomis, tarp jų premija „Nacionalinis bestseleris“. Romane pasakojama apie kelias automechaniko Petrovo ir jo šeimos dienas prieš pat Naujuosius, kai visi šeimos nariai suserga gripu. Pasak kritikų, Salnikovas tęsia modernistinės literatūros tradiciją susieti du pasakojimo sluoksnius – realistinį ir mitologinį. Pastarajame daug aliuzijų į senuosius tanatologinius mitus, tarp jų – apie Hadą ir Persefonę.

 

Tarptautinė Tomaszo Koto karjera

Filmo „Šaltasis karas“ (rež. Paweł Pawlikowski, 2018) tarptautinė sėkmė atvėrė kelius į tarptautinę karjerą kompozitorių filme suvaidinusiam lenkų aktoriui Tomaszui Kotui. Paskelbta, kad jis vaidins pagrindinį vaidmenį filme „Tobulas priešas“ („Perfect Enemy“). Tai belgų rašytojos Amélie Nothomb romano ekranizacija. Veiksmas vyksta Paryžiaus oro uoste. Šalia vėluojančio lėktuvo laukiančio pagrindinio herojaus atsisėda nepažįstamasis. Paaiškėja, kad jis žino daug savo pašnekovo gyvenimo detalių.

 

Filme šios istorijos veikėją Džeremį (Tomasz Kot) lydės moteris (Athena Strates). Tai bus trileris, kuriame atsitiktinis dviejų žmonių susitikimas virs psichologiniu žaidimu. Filmą režisuos ispanų režisierius Kike Maíllo („Eva“). Tai bus ketvirtas šiais metais Koto vaidmuo užsienio filme, tačiau aktoriaus gerbėjai laukia ir filmo „Nikola“, kurio filmavimas turėtų prasidėti dar šiemet. Jame aktorius atliks pagrindinį serbų mokslininko Nikolos Teslos vaidmenį.

 

Channingas Tatumas debiutuos kaip kino režisierius

Channingo Tatumo debiutas režisūroje – komedija „Šuo“ („Dog“). Antrasis filmo režisierius bus Reidas Carolinas. Tatumas taip pat bus filmo prodiuseris ir vaidins jame pagrindinį vaidmenį. Filmavimas prasidės ateinančių metų pavasarį. Žiūrovų laukia istorija apie kelionę Ramiojo vandenyno pakrante. Kartu su savo šuniu, belgų aviganiu Lulu, į šią kelionę išsirengia buvęs karininkas Brigsas. Jis vyksta į geriausio draugo ir buvusio Lulu dresuotojo laidotuves.

 

 

Parengė Ž. P.

Tomaszas Kotas filme „Šaltasis karas“
Tomaszas Kotas filme „Šaltasis karas“
Kadras iš filmo „Crawl“
Kadras iš filmo „Crawl“
Helen Mirren
Helen Mirren
Čulpan Chamatova
Čulpan Chamatova
Channing Tatum
Channing Tatum