7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ukrainos kino dienos ir naujausi šalies kino kūrėjų darbai

„Skalvijos“ inf.
Nr. 34 (1313), 2019-10-25
Kinas Anonsai
„Dykynės“
„Dykynės“

Spalio 22–24 d. „Skalvijos“ kino centre jau antrus metus rengiamos Ukrainos kino dienos.  Bus pristatyti pastaraisiais metais sukurti šios šalies kino kūrėjų filmai. Visi seansai nemokami.

 

Antradienį (22 d.19 val.) Ukrainos kino dienas atidarys bene laukiamiausias pastarųjų metų  ukrainiečių filmas „Talka“ („Toloka“, 2019). Filmą pristatys režisierius Michailas Iljenka. „Talka“ sukurta poeto Taraso Ševčenkos baladės „Tos Katerinos troba prie tilto“ motyvais. Tragiškas moters likimas filme – tarsi Ukrainos valstybės likimo atspindys. Pasinaudojant Katerinos gyvenimo posūkiais, pasakojama apie Ukrainos išlikimą. Sunkumus įveikti visada padėdavo nacionalinis paprotys, vadinamas talka. Katerina į ją sukviečia žmones net 12 kartų, kad sugriauta Gyvenimo troba vėl būtų atstatyta. Nuo 2013 m. kurto filmo veiksmas apima daugiau nei 400 Ukrainos istorijos metų ir 14 svarbių šios istorijos fragmentų. Iljenka sukūrė filmą – parabolę, tarp tragedijos ir komedijos, su karčios ironijos prieskoniu. Laiko tėkmė ir istorijos įvykiai iš dalies pristomi sumodeliuoti, lyg žaisliniai.

 

Trečiadienį (23 d. 18. 10) bus parodytas dokumentinis filmas „Mitas“ („Mif“, rež. Leonid Kanter, Ivan Jasnyj, 2018) apie iš Lvovo kilusio unikalaus balso operos dainininko Vasilio Slipako (1974–2016) gyvenimą. Dainininko gyvenimą pakeitė įvykiai Maidane. Kai Ukrainoje prasidėjo karas, Vasilis nusprendė palikti sceną bei karjerą Europoje ir tapo savanoriu. Vasilis Slipakas, pramintas „Mitu“, žuvo nuo snaiperio kulkos netoli Luhansko, vykdydamas kovinę užduotį.

 

Filmo kūrėjai suderino dokumentinio kino portreto ir muzikinio filmo žanrus. Apie skirtingus dainininko gyvenimo etapus kalba jo giminės, draugai, mokytojai, mylimoji. Pasakojimą apie beveik dvidešimt metų užtrukusį gyvenimą Paryžiuje lydi Spivako atliekamų operos arijų fragmentai.

 

Spalio 23 d. 20.50 val. dienas tęs poeto ir prozininko Sergejaus Žadano romano „Vorošilovgrad“ (2014) ekranizacija „Dykynės“ („Dike pole“, rež. Jaroslav Lodygin, Ukraina, Olandija, Šveicarija, 2018). Ši knyga įvertinta ne viena literatūros premija, tarp jų ir BBC premija geriausiam dešimtmečio romanui, o Žadanas priskiriamas prie geriausių šiuolaikinių Europos rašytojų.Tačiau ir rašytojas, ir filmo režiserius tvirtina, kad knyga ir filmas – du savarankiški kūriniai.  

 

Pagrindinis veikėjas Germanas atvyksta į gimtąjį miestą Donbase, nes jo brolis dingo ir reikia apsaugoti šeimos verslą – seną degalinę. Kartu su ja ir vaikystės draugus bei savo meilę nuo tų, kurie užiminėja žemę, paversdami ją kukurūzų laukais ir niekur nevedančiu geležinkeliu. Pasak režiseriaus, filmo kūrėjai nusprendė, kad pagrindinė filmo idėja bus savo gynimas: „Tai svarbiausia. Degalinės, kuri lyg ir niekam nereikalinga, gynimas man simbolizuoja mūsų šalį.“ Filmas buvo kuriamas ten pat, kur ir rutuliojasi knygos įvykiai, gimtajame Žadano mieste  Starobelske, nes siekta kuo tiksliau perteikti Luhansko krašto koloritą. Vienas filmo recenzentų pavadino „Dykynes“ „bulvariniu skaitalu Donbase“.

 

Ukrainietiškų komedijų gerbėjus organizatoriai kviečia į režisieriaus Vlado Dikij komišką dramą „Pašėlusios vestuvės“ („Skažene vesillia“, 2018) (24 d. 17.10). Regioninio kultūros klubo direktorius Vasilijus Serediukas nustemba, kai Sorbonoje studijuojanti jo duktė Katia paskelbia ištekanti už juodaodžio kardiochirurgo prancūzo ir  deda visas pastangas, kad vestuvės neįvyktų.

 

Spalio 24 d. (19 val.) renginį uždarys iš trumpametražių filmų sudarytas filmas „Viskas prasideda Kijeve“ („Vsio načinajetsia u Kijevi“). Kiekviena jo dalis pasakoja įdomią žmogaus istoriją, vykstančią nepaprastai gražiame Kijeve.

 

Visi Ukrainos dienų seansai – su nemokamais bilietais.

„Dykynės“
„Dykynės“
„Talka“
„Talka“