7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Scanoramos“ trumpametražių filmų konkursinės programos bendras vardiklis – laikas

„Scanoramos“ inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Kinas Anonsai
Kadras iš Jorės Janavičiūtės filmo „Laiku“
Kadras iš Jorės Janavičiūtės filmo „Laiku“

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ pristatė trumpametražių filmų konkursinę programą „Naujasis Baltijos kinas“ (NBK), kurioje šiemet dėl geriausio filmo titulo varžysis 19 filmų. Tvirtėjant tarptautinėms nekomercinio Europos kino partnerystėms, šiemet konkursas atvėrė duris visoms Baltijos jūros regiono valstybėms.

 

Ppristatant programą  „Scanoramos“ vadovė Gražina Arlickaitė jauniesiems režisieriams linkėjo drąsiai žengti didžiojo kino link: „Labai džiaugiuosi, kad turime gražią tradiciją susitikti dar neprasidėjus festivalio šurmuliui. Mums rūpi atrasti jaunuosius talentus, juos pažinti ir padrąsinti – juk palaikymas, ypač žengiant pirmuosius kūrybos žingsnius, yra be galo svarbus. Į konkursą šiemet atkeliavo ne tik mūsų šalies kūrėjai ir artimiausi kaimynai iš Estijos bei Latvijos, bet ir darbai iš viso Baltijos regiono šalių. Manau, kad programa plėsis ir toliau, nes tik vienydamiesi galime sustiprinti Europos kino balsą“.

 

Dar viena šių metų naujiena – konkursinę programą svečio teisėmis lydinti Islandijos trumpametražių filmų programa, kurią „Scanoramai“ pasiūlė Reikjaviko tarptautinis kino festivalis. Tikimasi, kad ši svečių programa taps nauja NBK tradicija, leidžianti kasmet prisistatyti skirtingų šalių kino festivalių trumpametražius filmus.

 

NBK konkursui pateiktas paraiškas vertino ir programą sudarė atrankos komisija, kurioje šiemet – kino prodiuserė Marija Fridinovaitė, Lietuvos kino centro atstovas, prodiuseris Audrius Kuprevičius ir dukart konkurso laureatė, režisierė Klaudija Matvejevaitė.

 

Konkursui atrinkti penki lietuvių režisierių filmai: Urtės Sabutytės „Šviesus rytojus“, Jorės Janavičiūtės „Laiku“, Vykinto Labanausko „Močiutės blynai“, Klemento Davidavičiaus „Kampas“ ir Marijos Stonytės  „Vienas gyvenimas“.

 

Geriausią lietuvišką konkurso filmą ir geriausią viso konkurso nugalėtoją rinks tarptautinė žiuri. Nugalėtojams bus įteikti Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ ir „Scanoramos“ įsteigti piniginiai prizai.

 

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–24 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Kadras iš Jorės Janavičiūtės filmo „Laiku“
Kadras iš Jorės Janavičiūtės filmo „Laiku“
Kadras iš Marijos Stonytės filmo „Vienas gyvenimas“
Kadras iš Marijos Stonytės filmo „Vienas gyvenimas“