7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Kinas
„Pilietis Keinas“
„Pilietis Keinas“

San Sebastiano kino festivalio nugalėtojai

 

Šeštadienį paskelbti 67-ojo tarptautinio San Sebastiano (Ispanija) kino festivalio nugalėtojai. Geriausio filmo apdovanojimas „Auksinė kriauklė“ paskirtas Paxtono Winterso filmui „Pacificado“. Tai pasakojimas apie kovą dėl valdžios Rio de Žaneiro lūšnynų kvartale. Garsaus JAV režisieriaus Darreno Aronofsky prodiusuotas filmas kurtas Morro dos Prazeres lūšnynuose, kur ir gyvena Wintersas. Darbo sąlygos buvo sudėtingos, kartais teko filmuoti tarp nusikaltėlių susišaudymų ar vykstant policijos reidams. Pagrindinis filmo herojus sugrįžta į lūšnyną po keturiolikos kalėjime praleistų metų ir bando užmegzti ryšį su paaugle dukra. Jis mato, kaip lūšnyną pakeitė policijos veiksmai, rengiantis 2016 m. olimpinėms žaidynėms. Pagrindinį vaidmenį filme sukūręs brazilų aktorius Bukassa Kabengele pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą. Dar vieną prizą – už geriausią operatoriaus darbą – pelnė Laura Merians. Atsiimdamas apdovanojimą Wintersas padėkojo lūšnyno gyventojams, kurie „mums parodė, kas yra tikroji bendruomenė“.

 

Specialiuoju žiuri prizu apdovanotas prancūzės Alice Winocour filmas „Proksima“, geriausio režisieriaus apdovanojimas įteiktas kartu jau dvidešimt metų dirbantiems trims baskų kūrėjams Aitorui Arregi, José Mari Goenagai ir Jonui Garaño už filmą „La trinchera infinita“. Prizą už geriausią moters vaidmenį airių režisieriaus Neilo Jordano vadovaujama žiuri skyrė ex aequo dviem aktorėms: vokietei Ninai Hoss už vaidmenį filme „Ina Weisse“ ir ispanei Gretai Fernandez, suvaidinusiai filme „La hija de un ladron“.

 

San Sebastiano „Naujų režisierių“ programoje šiemet rodytas Igno Jonyno filmas „Nematoma“.

 

Guillermo del Toro leidžia trumpų apsakymų knygą

 

Guillermo del Toro žada išleisti trumpų apsakymų knygą apie neįprastus bei siaubingus įvykius. Režisierius prisipažino, kad daug metų jį įkvepia apsakymų skaitymas – ir istorijos apie vaiduoklius, ir stebuklinės pasakos. Dabar jis turi galimybę pats kurti istorijas ir jomis pasidalinti su kitais. Režisieriaus knyga – „Amazon Original Stories“ projekto dalis. Bus galima skaityti popierinę ir elektroninę jos versijas bei audioknygą.

 

Internete pasirodė ir naujo del Toro filmo „Antlers“, kurio herojė mokytoja sužino, kad vienas jos mokinių slepia siaubingą šeimos paslaptį, ir kartu su miestelio šerifu bando apsaugoti gyventojus nuo artėjančio siaubo, vaizdo klipas. Jį galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=IEM5HW7q5dY.

 

Davidas Fincheris kurs filmą apie „Piliečio Keino“ scenaristą

Davidas Fincheris kurs biografinį filmą „Mank“ – pasakojimą apie scenaristą Hermaną Mankiewiczių, kuris 1942 m. kartu su Orsonu Wellesu buvo apdovanotas „Oskaru“ už filmo „Pilietis Keinas“ scenarijų.

 

Mankiewiczius buvo vienas populiariausių ir didžiausius honorarus gaunančių Holivudo scenaristų. Jis pasižymėjo cinišku humoru ir prisidėjo prie kelių brolių Marxų filmų atsiradimo. Mankiewiczius parašė daug scenarijų, o pats garsiausias – „Pilietis Keinas“. Scenarijus gimė bendradarbiaujant su Wellesu, bet netrukus kilo konfliktas aiškinantis, kas iš tikrųjų yra filmo autorius.

 

Apie „Mank“ režisierius svajojo ne vieną dešimtmetį, bet darbas buvo vis atidedamas dar ir todėl, kad Fincheris norėjo kurti nespalvotą filmą. Šią idėją dabar parėmė „Netflix“. Pagrindinį vaidmenį kurs Gary Oldmanas. Filmavimas prasidės jau lapkritį.

 

Europos kino akademija apdovanos „Babilono Berlyno“ kūrėjus

 

Gruodžio 7 d. Berlyne vyks iškilminga, jau trisdešimt antroji Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonija. Šiemet prie įprastų prizų prisidės ir naujas – apdovanojimas už geriausią Europos vaidybinį serialą. Pasak akademijai vadovaujančios lenkų režisierės Agnieszkos Holland, tarp jaunųjų žiūrovų serialai daug populiaresni už kino filmus, ir tai reikia turėti omenyje. Pirmuoju laureatu taps vokiečių serialas „Babilonas Berlynas“, apdovanojimas bus įteiktas jo autoriams Achimui von Borriesui, Henkui Handloegtenui ir Tomui Tykweriui.

 

Parengė Ž. P.

„Pilietis Keinas“
„Pilietis Keinas“
„Pacificado“
„Pacificado“
„Babilonas Berlynas“
„Babilonas Berlynas“