7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klube susitikimas su režisiere Ramune Rakauskaite

LKS inf.
Nr. 30 (1309), 2019-09-27
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Kelionės namo“
Kadras iš filmo „Kelionės namo“

Rugsėjo 26 d. Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klubas kviečia į dokumentinio filmo „Kelionės namo“ peržiūrą ir susitikimą su režisiere Ramune Rakauskaite.

 

„Kelionės namo“– nuotaikinga istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių patirtis, grįžus aplankyti okupuotą tėvynę. Ką jautė ir matė atvykstantys, dabar jau sunkiai suvokiama bei keista. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje priverstų palikti šalį filmo herojų atmintyje įstrigo romantiški ir net naivūs tėvynės vaizdiniai. Atvykus jų laukė gerokai pasikeitusi realybė, kontrastuojanti su nostalgišku, legendomis apipintu Lietuvos įvaizdžiu. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą ir netikėtas spalvingų herojų patirtis.

 

Filme prisiminimais dalijasi įvairių kartų lietuviai išeiviai, režisierė pasitelkė ir  unikalias, sovietmečiu jų filmuotas juostas, nuotraukas. Filmas ne tik pasakoja apie tautiečių nuotykius tuometinėje Lietuvoje, bet ir apie skirtingą išeivijos požiūrį į šias keliones.

 

Pasak režiserės, „gimtinės ilgesys yra vienodai nusakomas ir kitų šalių žmonėms. Štai latviai, pamatę filmą sakė, kad jie išgyveno lygiai tokią pat istoriją ir kad filmas galėtų būti apie juos. Net archyviniai kadrai, kuriuos filmavo į Latviją atvykę Amerikos latviai, yra panašūs. Tačiau iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad atstumas tikrai keičia patriotiškumo, identiteto suvokimo ir ilgesio lygį. Net ir dabar, kai per parą galime laisvai atsidurti kitame pasaulio krašte ar kasdien kalbėtis su artimaisiais. Na, o mano filmo herojai tegalėjo rašyti laiškus…“

 

Po  filmo seanso Kino klube žiūrovai kviečiami susitikti su režisiere R. Rakauskaite, kuri šįmet šventė ne vieną premjerą. Ji taip pat yra A. Stonio ir K. Briedės filmo „Laiko tiltai“ scenarijaus  ir Arturo Jevdokimovo filmo „Second Hand“ idėjos bendraautorė. Susitikimas su R. Rakauskaite yra ciklo „Moters erdvė. Vaizdai ir ištarmės“ dalis. Ciklas skirtas moterų kūrybai lietuviškame kine apžvelgti, akcentuoti daugiakryptį, svarų jų indėlį į šalies kino raidą per atkurtos Nepriklausomybės dešimtmečius. 

 

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį, 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresas: Vasario 16-osios g. 8, durų kodas 25.

Žymos:
LKS inf.,
Kadras iš filmo „Kelionės namo“
Kadras iš filmo „Kelionės namo“