7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 28 (1307), 2019-09-13
Kinas
„Džokeris“
„Džokeris“

Venecijos nugalėtojai

Šeštadienį pasibaigusio 76-ojo Venecijos kino festivalio „Auksinis liūtas“ atiteko Toddo Philippso, išgarsėjusio trilogija „Pagirios Las Vegase“, filmui „Džokeris“, pasakojančiam populiariausio komiksų personažo Betmeno priešininko priešistoriją. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Joaquinas Phoenixas. Šį žiuri sprendimą ne vienas kritikas pavadino revoliucingu, mat pirmąkart svarbiausias prestižinio Europos kino festivalio apdovanojimas paskirtas pagal komiksą sukurtam filmui. Taip buvo įteisintas ir iki meno aukštumų pakeltas „žemu“ laikomas žanras. Tačiau „Džokeris“ ir neatitinka „komiksinio“ filmo schemų. Tai labiau pasakojimas apie visuomenės paribiuose atsidūrusio žmogaus neviltį ir beprotybės studiją, besirutuliojančią Gothamo miesto fone.

 

Prizą už geriausią režisūrą argentiniečių režisierės Lucrecios Martel vadovaujama žiuri paskyrė švedui Roy’ui Anderssonui už poetinį ir minimalistinį filmą „Apie begalybę“ („About Endlessness“), pasakojantį apie skaudžią XX a. istoriją, apie vienatvę, apie gatvėse vis labiau matomą agresiją, prievartą ir nepakantumą. Režisierius filmą pavadino „kino eilėraščiu“.

 

Didžiuoju žiuri prizu apdovanotas Romano Polanskio filmas „Aš kaltinu“ („J’accuse“). Jame atkuriama prancūzų karininko Dreyfuso byla, kurios ištakos glūdi XIX a. pabaigoje Europą užliejusioje antisemitizmo ir pogromų bangoje. Filmo pavadinimas primena to paties pavadinimo karininką gynusio ir intelektualus apie antisemitizmo pavojų perspėjusio prancūzų rašytojo Emile’io Zola atvirą laišką respublikos prezidentui. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Jeanas Dujardinas ir Louis Garrelis. „Aš kaltinu“ apdovanotas ir kino kritikų (FIPRESCI) prizu.

 

Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas italas Luca Marinelli, vaidinantis filme „Martinas Idenas“ – gana nestandartiškai režisieriaus Pietro Marcello sukurtoje Jacko Londono romano ekranizacijoje. Geriausia aktore pripažinta prancūzė Ariane Ascaride, filme „Gloria Mundi“, kurį režisavo Robert’as Guediguianas, suvaidinusi valytoją, atsisakančią dalyvauti streike. Specialiuoju žiuri prizu apdovanota italų režisieriaus Franco Maresco komedija „Mafija dabar ne tokia, kokia buvo anksčiau“ („La mafia non è più quella di una volta“). Už geriausią scenarijų įvertintas Honkongo kino klasiko Yonfano „Ji Yuan Tai Qi Hao“ – animacinis filmas apie meilės trikampį ir apie 7-ojo dešimtmečio Honkongą. Jauniesiems aktoriams skirtas Marcello Mastroianni geriausios kino vilties prizas šiemet atiteko Toby Wallace’ui, suvaidinusiam įsimylėjusį narkomaną australės Shannon Murphy filme „Pieniniai dantys“ („Baby Teeth“).

 

Programos „Horizontai“ nugalėtoju tapo ukrainiečių režisieriaus Valentino Vasianovičiaus filmas „Atlantida“. Jo veiksmas vyksta netolimoje ateityje – 2025 metais. Filme rodoma Ukraina, pasibaigus karui su Rusija, ir tyrinėjamas potrauminis sindromas ilgai trukusio karo apnuodytoje visuomenėje. Filmo veikėjai – karo veteranai, kuriuos suvaidino neprofesionalūs aktoriai, negalintys pritapti prie taikaus gyvenimo.

 

Andrejus Zviagincevas pradeda naują filmą

Kanų ir Venecijos kino festivaliuose apdovanotas rusų režisierius Andrejus Zviagincevas („Nemeilė“) pradeda naują filmą, kurio pavadinimas dar nežinomas. Scenarijus taip pat dar nebaigtas, o filmavimas prasidės ateinančių metų pavasarį. Pagrindinis būsimo filmo herojus – pasiturintis vidutinio amžiaus vyras. Jis turi viską, apie ką galima svajoti, – sėkmingą karjerą, pinigų, žmoną, sūnų ir gražų namą Viduržemio jūros pakrantėje. Režisierius teigia, kad filmas bus apie tai, kas dabar jaudina visus, bet apie ką nepriimta kalbėti. 

 

Režisierius taip pat neatsisakė planų kurti filmą apie blokadinį Leningradą bei įtempto siužeto serialą kartu su Holivudo kompanija „Paramount Television“.

 

Išlaisvintas ukrainiečių režisierius Olegas Sencovas

Šeštadienį į tėvynę sugrįžo režisierius Olegas Sencovas. Jis buvo išlaisvintas Rusijai ir Ukrainai susitarus apsikeisti kaliniais. Sencovas kalėjo Rusijos kolonijoje. 2015 m. jis buvo nuteistas kalėti 20 metų už neva planuotą teroro aktą Kryme. Pernai Sencovas ilgai badavo, reikalaudamas paleisti Rusijoje kalinčius ukrainiečius – politinius kalinius. Pasaulio kino bendruomenė bei Europos kino akademija ne kartą kreipėsi į Rusijos prezidentą, prašydama išlaisvinti Sencovą.

 

Lily James vaidins „Kasinėjimuose“

Serialuose „Dauntono abatija“, „Karas ir taika“ išgarsėjusi britų aktorė Lily James vaidins naujame „Netflix“ seriale „Kasinėjimai“ („Dig“), kuris paremtas tikrais įvykiais. Veiksmas prasideda Antrojo pasaulinio karo išvakarėse, kai našlė Edit (Carey Mulligan) nusprendžia jai priklausančiose žemėse pradėti archeologinius kasinėjimus. James vaidins kasinėjimuose dalyvaujančią studentę Pegę, kuri nusivilia vyrais. Serialą režisuos Simonas Stone’as. Filmavimas numatytas ateinančių metų pradžioje.

 

Parengė Ž. P.

 

„Džokeris“
„Džokeris“
„Aš kaltinu“
„Aš kaltinu“
Andrejus Zviagincevas
Andrejus Zviagincevas
Lily James filme „Pelenė“
Lily James filme „Pelenė“