7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Kinas
Kadras iš filmo „Jautis“
Kadras iš filmo „Jautis“

„Kinotavr“ laureatai

Birželio 16 d. Sočyje baigėsi 30-asis atviras Rusijos kino festivalis „Kinotavr“. Festivalio žiuri šiemet vadovavo aktorius ir režisierius Konstantinas Chabenskis. Didžiuoju prizu žiuri apdovanojo debiutanto Boriso Akopovo filmą „Jautis“ („Byk“), filmo operatoriui, taip pat debiutantui, Glebui Filatovui atiteko ir prizas už geriausią operatoriaus darbą. „Jautis“ pasakoja apie 10-ąjį dešimtmetį, kai žlugo SSRS. Filmo veikėjas – mažo miestelio gyventojas, svajojantis persikelti į sostinę. Jis jau spėjo atlikti bausmę kalėjime ir dabar vadovauja vietos „autoriteto“ interesus aptarnaujančiai nusikaltėlių „brigadai“. Aleksandro Lungino debiutinis filmas „Didžioji poezija“ („Bolšaja poezija“) apdovanotas už geriausią režisūrą ir geriausią aktoriaus darbą (Aleksandras Kuznecovas), Annos Parmas filmas „Skirkimės!“(„Davai razvediomsia!“) – už geriausią debiutą ir scenarijų. Geriausios aktorės apdovanojimas paskirtas Viktorijai Tolstoganovai („Virš debesų“, „Vyše neba“, rež. Oksana Karas), geriausio kompozitoriaus apdovanojimas – Igoriui Vdovinui („Minčių vilkas“, „Myslennyj volk“, rež. Valerija Gai-Germanika), o kritikų palankumą pelniusi Niginos Saifullajevos erotinė drama „Ištikimybė“ („Vernost“) įvertinta diplomu.

 

Xawery Żuławskis sukūrė filmą pagal tėvo scenarijų

Rugpjūtį Vroclave vyksiančiame tarptautiniame kino festivalyje „Nowe Horyzonty“ įvyks Xawery Żuławskio filmo „Paukščių kalba“ („Mowa ptaków“) premjera. Filmas sukurtas pagal žymaus lenkų režisieriaus, rašytojo Andrzejaus Żuławskio (prieš kelerius metus jo filmų retrospektyvą surengė „Scanorama“) scenarijų, kurį sūnui jis atidavė prieš pat savo mirtį 2016-aisiais. Festivalyje taip pat vyks svarbių tėvo ir sūnaus filmų peržiūros. Pasak kino kritikės ir festivalio kuratorės Małgorzatos Sadowskos, „Paukščių kalba“ – tai radikalus meninis eksperimentas, kuriame fantastiškai dera dvi skirtingos asmenybės, kūrybiniai temperamentai ir požiūriai į kiną. Tai kerintis ekrano dialogas tarp tėvo ir sūnaus, kuriame justi nostalgija ir įtūžis, pakilumas ir humoras, senamadiška stilizacija ir aštrus žvilgsnis į Lenkijos tikrovę.

 

Xawery Żuławskis neslepia, kad filmas – pagarbos duoklė tėvui. Jis sako, kad „Paukščių kalba“ – tarsi tėvo kalbos žodynas, kad pasitelkė jo filmų „Velnias“, „Trečioji nakties dalis“ ir kitų scenas, personažus, kostiumus, temas ir aurą. Taip pat jis pakvietė nuolatinius tėvo bendradarbius, tarp jų operatorių Andrzejų Jaroszewiczių, kompozitorių Andrzejų Korzyńskį, aktorius Michałą Grudzińskį, Alicją Jachiewicz, Moniką Niemczyk. Taip pat vaidina Danielis Olbrychskis, Andrzejus Chyra, Sebastianas Fabijańskis ir Borysas Szycas. Scenarijų įkvėpė Piero Paolo Pasolini filmas „Paukščiai ir paukšteliai“ („Uccellacci e uccellini“, 1966).

 

Pasak Sadowskos, filmo pavadinimo „paukščių kalba“ – tai kalba, kuria naudojasi iš agresyvios triukšmingos daugumos išmesti personažai: vaikų kankinamas istorijos mokytojas, iš darbo išmestas polonistas, kompozitorius, bankininko namus valanti mergina, gėlininkė ir kinu susižavėjusi mokinė. Bemintiškumą reprodukuojančios sistemos ir stadionuose „Ne-ken-čiu!“ skanduojančių nacionalistų gaujų išstumti į paraštes, savo gynybai jie gali pasitelkti tik ironiją, gėles ir klasikų citatas. Andrzejaus Żuławskio tekstas akcentuoja lenkų inteligento degradaciją – supamas paniekos žinojimui, chamizmo ir kvailybės, jis renkasi savotišką splendid isolation. Net veikėjų vardai – Liucjanas, Marianas, Juzefas – nuosekliai „nedabartiniai“. Sadowska atkreipia dėmesį, kad režisierius įvedė į filmą ir tėvo bei sūnaus santykių motyvą.

 

Brolių Lumière’ų festivalio prizas – Francisui Fordui Coppolai

Vienu prestižiškiausių kino renginių pastaraisiais metais tapo Lione rengiamas brolių Lumière’ų festivalis, kuriame rodomi seni filmai. Jis vyksta Liono kino muziejuje, įsikūrusiame toje vietoje, kur stovėjo kino pradininkų fabrikas, bei svarbiausiose miesto kultūros erdvėse. Festivalio rengėjas (taip pat ir Kanų kino festivalio meno vadovas) Thierry Frémaux sakė, kad Francis Fordas Coppola dažnai tvirtina, esą jam nereikia jokių apdovanojimų, tačiau šįkart jis leidosi įtikinamas. Festivalyje bus parodytas ne vienas restauruotas šiemet 80-metį švenčiančio režisieriaus filmas, o spalio 19-oji bus skirta „Krikštatėvio“ trilogijai. Šiemet festivalyje taip pat bus surengtos aktorių Danielio Auteuile’o, Marinos Vlady, režisieriaus Keno Loacho retrospektyvos, planuojama 3-iojo dešimtmečio nebyliųjų Holivudo filmų programa. Premijos, kuri šiemet bus įteikta Coppolai, laureatais anksčiau yra tapę Quentinas Tarantino, Clintas Eastwoodas, Pedro Almodovaras, Catherine Deneuve ir kiti iškilūs kino kūrėjai. Pernai festivalį aplankė 185 tūkstančiai žiūrovų. Šiemet jis vyks spalio 12–20 dienomis.

 

Kijeve pradėtas filmuoti bendros Ukrainos ir Latvijos gamybos serialas

Kijeve prasidėjo aštuonių dalių detektyvinio serialo „Markus“, režisuojamo Antono Azarovo, filmavimas. Serialą bendrai kuria ukrainiečių ir latvių kinematografininkai. Dalis scenų jau nufilmuota Latvijoje. Pagrindinė veikėja – paprasta mokytoja Polina (Jevgenija Rozanova), kurios gyvenimą pakeitė tragiškas įvykis, kai iš vaikų darželio buvo pavogtas jos sūnus Markas. Po kelerių metų reportaže apie incidentą Rygos prekybos centre Polina atpažįsta savo sūnų. Ji kreipiasi į policiją, prašydama vėl atnaujinti pagrobimo bylą. Kai tai nepavyksta, Polina nusprendžia veikti pati. Likimas ją suveda su atsargos majoru Denisu (Kirillas Rubcovas). Padėdamas dukters mokytojai, Denisas pastebi, kad per pastaruosius penkerius metus panašiose bylose būta pernelyg daug „sutapimų“.

 

Nikita Michalkovas steigia vyno restoranų tinklą

Jau klasikiniais vadinamų subtilių filmų „Meilės vergė“, „Nebaigta pjesė mechaniniam pianinui“, „Penki vakarai“ režisierius ir populiarus aktorius Nikita Michalkovas pastaraisiais dešimtmečiais tapo verslininku, politiku ir Vladimiro Putino draugu. Prieš savaitę dienraštis „Kommersant“ pranešė, kad Michalkovas rengiasi Rusijoje kurti specializuotų vyno restoranų tinklą „Dodici Wine & Kitchen“, kur bus patiekiamas ir jo vynuogyne „Tenuta Dodici“ Toskanoje pagamintas vynas. Kol kas Rusijoje veikia du šio tinklo restoranai su vyno parduotuvėmis – Žemutiniame Naugarde bei Maskvoje. Tai jau ne pirmas Michalkovo bandymas sukurti savo restoranų tinklą. 2015 m. kartu su broliu Andrejumi Končialovskiu jie norėjo steigti greitojo maisto restoranus „Valgome namie“ („Jedim doma“). Tada broliai parašė laišką Putinui prašydami 972 milijonų rublių. Tačiau plano nepavyko įgyvendinti.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš filmo „Jautis“
Kadras iš filmo „Jautis“
Kadras iš filmo „Paukščių kalba“
Kadras iš filmo „Paukščių kalba“
Francis Fordas Coppola su dukra Sofia Coppola
Francis Fordas Coppola su dukra Sofia Coppola
Aktorė Jevgenija Rozanova
Aktorė Jevgenija Rozanova
Nikita Michalkovas filmuojant „12“
Nikita Michalkovas filmuojant „12“