7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 20 (1299), 2019-05-17
Kinas
Emilia Clarke seriale „Sostų karai“
Emilia Clarke seriale „Sostų karai“

Mirė Jeanas-Claude’as Brisseau

Šeštadienį, gegužės 11 d., Paryžiuje, būdamas 74-erių, po ilgos ligos mirė prancūzų kino režisierius Jeanas-Claude’as Brisseau. Tai buvo kontroversiškai vertinama asmenybė – 2005 m. režisierius buvo nuteistas metus kalėti už seksualinį priekabiavimą prie jaunų aktorių. Brisseau buvo savamokslis režisierius, pasižymėjęs dideliu literatūriniu ir kinematografiniu išprusimu. Kine jis debiutavo palyginti vėlai – prieš tai keliasdešimt metų dėstė prancūzų kalbą, buvo kino mėgėjas. Mėgėjiški Brisseau filmai sužavėjo Ericą Rohmerą, šis ir paskatino Brisseau debiutuoti profesionaliame kine. Jis debiutavo 1988 m. filmu „Iš triukšmo ir pykčio“ („De bruit et de fureur“) – pasakojimu apie prievartą priemiesčiuose. Garsiausias ir sėkmingiausias Brisseau filmas – „Baltos vestuvės“ („Noce blanche“, 1989), kuriame debiutavo Vanessa Paradis, po šio filmo apdovanota prancūzų kino vilties „Cezariu“. Ji vaidino licėjaus mokinę, kuri įsimyli savo mokytoją (Bruno Cremer). Filmas sulaukė sėkmės ir Lietuvoje. 1994 m. į filmą „Juodasis angelas“ („L’Ange noir“) Brisseau pakvietė kitą jaunųjų žiūrovų numylėtinę – dainininkę Sylvie Vartan.

 

Pasak dienraščio „Le Monde“, Brisseau filmai pasižymėjo išskirtiniu lyrizmu, jo filmų temos buvo moteris, prievarta, skaistybė, absoliuto paieškos, žinių perteikimas. 2012 m. Brisseau filmas „Mergina iš niekur“ („La fille de nulle part“) buvo apdovanotas Lokarno kino festivalio „Auksiniu leopardu“. Paskutinis režisieriaus filmas „Te velnias mus nuneš“ („Que le diable nous emporte“) pasirodė ekranuose 2018 m. pradžioje.

 

Dokumentinis filmas apie pedofiliją Bažnyčioje

Lenkijoje daug kalbama apie naują dokumentinį filmą „Tik niekam nesakyk“ („Tylko nie mów nikomu“), kuris praėjusį šeštadienį pasirodė „YouTube“ ir jau surinko per aštuonis milijonus žiūrovų. Filmo autoriai Tomaszas ir Marekas Sekielskiai pasikalbėjo su keliasdešimt kunigų vaikystėje seksualiai išnaudotų žmonių, tačiau su filmo kūrėjais nesutiko kalbėtis nė vienas lenkų vyskupas. Filmo pavadinimas – žodžiai, kuriuos dažniausiai filme kartojo kunigų aukos: apie tai, kas įvyko, jiems buvo draudžiama kalbėti net per išpažintį. Nuskriaustieji filme pasakoja, ką su jais darė kunigai, kaip grasino, kad nuskriaus jaunesnius jų brolius ar seseris.

 

Pasak kritikų, stipriausia filmo vieta – aukų susitikimai su skriaudikais, užfiksuoti paslėpta kamera. Pedofilai kunigai kartais verkia, kartais siūlo pinigus, sako, kad juos buvo apsėdęs velnias. Tačiau pirmiausia „Tik niekam nesakyk“ pasakoja aukų istorijas, kaip jie bando grįžti į normalų gyvenimą ir pasiekti teisingumo.

 

Filmo kūrėjai rodo ne tik jau žinomus pedofilijos atvejus, bet ir atskleidžia kelis naujus. Pavyzdžiui, kad pedofilas buvo ir Lecho Walęsos nuodėmklausys, miręs šių metų pradžioje. Sekielskiai pas jį lankėsi trys mėnesiai prieš mirtį.

 

Pinigų filmui Sekielskiai surinko portale Patronite.pl

 

Filmo anonsą galima pasižiūrėti čia:

https://www.youtube.com/watch?v=Hym3ROH4btE

 

Berlyno kino festivalis skelbia naują konkursą

Naujieji Berlyno kino festivalio vadovai Carlo Chatrianas ir Mariette Rissenbeek paskelbė, kad nuo ateinančių metų festivalyje atsiras dar viena konkursinė programa. Ji vadinsis „Encounters“. Programos tikslas – remti naujus kino kūrėjus, kurių filmai estetiškai ir struktūriškai nepriklausomi bei inovatyvūs. Bus siekiama, kad tradicines kino formas keičiantys filmai rastų savo žiūrovus. Programoje bus rodoma daugiausia 15 vaidybinių ir dokumentinių filmų iš viso pasaulio.

 

Emilia Clarke vaidins meilės istorijoje

Pasakojimas nukels į XIX a. Angliją. „Sostų karuose“ išgarsėjusi Emilia Clarke vaidins poetę Elizabeth Barrett naujame Björno Runge’s filme „Let Me Count The Ways“. Pasakojimas nukels į XIX a. Angliją. Sulaukusią pripažinimo Barrett kankina paslaptinga liga, ji išsekusi ir atsiskyrusi gyvena Londone. Susitikimas su jaunu poetu Robertu Browningu įneša į jos gyvenimą aistros. Tačiau moters tėvas stengiasi ją kontroliuoti. Filmo pavadinimas paimtas iš Barrett eilėraščio „How Do I Love Thee? Let Me Count the Ways“.

 

Runge išgarsėjo filmu „Žmona“ („The Wife“), vaidmuo kuriame aktorei Glenne Close atnešė „Oskaro“ nominaciją. Ji vaidino rašytojo, Nobelio premijos laureato žmoną.

 

Anthony Hopkinsas ir Olivia Colman vaidins tėvą ir dukterį

Britų aktoriai Anthony Hopkinsas ir šiemet „Oskaru“ už geriausią moters vaidmenį apdovanota Olivia Colman („Favoritė“) vaidins Floriano Zellero filme „Tėvas“ („Father“). Filmą pagal savo pjesę („Le Pere“, 2012) režisuos pats prancūzų dramaturgas, jo scenarijaus bendraautoris yra britų dramaturgas bei režisierius Christopheris Hamptonas („Pavojingi ryšiai“).

 

Pagrindinis šį mėnesį pradedamo filmuoti „Tėvo“ herojus – aštuoniasdešimtmetis vyras, patiriantis pirmuosius Alzheimerio ligos požymius. Tai komplikuoja jo santykius su dukra, kuri bando pradėti gyvenimą su nauju vyru. Tėvas ne tik neatpažįsta artimųjų, bet ir mano, kad šeima juo manipuliuoja. Jis pasitiki tik jauna slauge – vienintele, kuri iš jo nieko nenori.

 

1979 m. gimęs Zelleras – madingas prancūzų rašytojas ir dramaturgas, sulaukęs tarptautinio pripažinimo. Jo pjesė „Tėvas“ statyta jau 45 šalyse. Tai trilogijos „Motina“ (2010), „Tėvas“ ir „Sūnus“ (2018) dalis. Dramaturgas savo pjeses vaidina tragifarsais.

 

Parengė Ž. P.

Emilia Clarke seriale „Sostų karai“
Emilia Clarke seriale „Sostų karai“
Vanessa Paradis Jeano-Claude’o Brisseau filme „Baltos vestuvės“
Vanessa Paradis Jeano-Claude’o Brisseau filme „Baltos vestuvės“
Olivia Colman filme „Favoritė“
Olivia Colman filme „Favoritė“