7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 18 (1297), 2019-05-03
Kinas
Elina Bystrickaja filme „Tykusis Donas“
Elina Bystrickaja filme „Tykusis Donas“

Mirė Elina Bystrickaja

Balandžio 26 d., sulaukusi 91 metų, mirė Elina Bystrickaja, viena gražiausių ir populiariausių rusų kino ir teatro aktorių. Bystrickaja gimė 1928 m. Kijeve. Jos tėvas, karo gydytojas Abramas Bystrickis, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui dirbo Vilniuje. Bystrickaja mokėsi medicinos seserų kursuose, nuo trylikos metų dirbo karo ligoninėje sanitare, 1947 m. baigė felčerių kursus ir pradėjo dalyvauti saviveikloje. 1948 m. ji įstojo į Kijevo teatro meno institutą. Baigusi, 1953–1956 m. dirbo Vilniaus rusų dramos teatre. 1956 m. Bystrickaja buvo pakviesta į Maskvą. Iš pradžių vaidino A. Puškino dramos teatre, o 1958–2012 m. – Maskvos Mažajame teatre, klasikinio rusų teatro citadelėje, kur sukūrė daug įsimintinų klasikinio repertuaro vaidmenų.

 

Tačiau neblėstantį populiarumą aktorei pelnė vaidmenys kine, kuriame filmavosi nuo 1950-ųjų. Vienas svarbiausių Bystrickajos vaidmenų – gydytoja Fridricho Ermlerio „Nebaigtoje apysakoje“ („Neokončennaja povest“, 1956). Būtent šiame filme aktorė įkūnijo naują, iki tol sovietų kine nematytą moterį – inteligentišką, subtilią, žavią, mokančią pasakyti vyrams „ne“. Šlovę jai pelnė Aksinjos vaidmuo Michailo Šolochovo romano „Tykusis Donas“ („Tichij Don“, rež. Sergejus Gerasimovas, 1957–1958) ekranizacijoje. Daugeliui šis Bystrickajos vaidmuo tapo idealiu kazokės – išdidžios, stiprios, aistringos moters – įsikūnijimu. Nuo 7-ojo dešimtmečio Bystrickaja filmavosi vis rečiau. Ji vaidino teatre, dėstė, dalyvavo koncertuose, užsiėmė visuomenine veikla – septyniolika metų vadovavo SSRS meninės gimnastikos federacijai, dirbo įvairiuose visuomeniniuose komitetuose, paskutiniais metais rėmė V. Putino politiką.

 

Lietuviškos pavardės Kanų programose „Dvi režisierių savaitės“ ir „Kritikų savaitė“

Praėjusios savaitės pabaigoje paaiškėjo, ką rodys ir dvi svarbios (neoficialios) Kanų kino festivalio programos – „Dvi režisierių savaitės“ ir „Kritikų savaitė“.

 

Į „Dvi režisierių savaitės“ programą atrinkti 24 pilnametražiai ir 10 trumpo metražo filmų. Tarp jų bendros latvių, lietuvių, prancūzų ir belgų gamybos filmas „Olegas“ („Oleg“), kurį sukūrė latvių režisierius Juris Kursietis. Filmo herojus, atvykėlis iš Latvijos Olegas, bando įsidarbinti Briuselio mėsinėje, bet dirbdamas nelegaliai netrukus patenka į lenkų mafijos rankas. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Valentinas Novopolskis, tarp jo partnerių – Dawidas Ogrodnikas ir Anna Prochniak. Šioje programoje taip pat bus parodyti nauji garsių kino kūrėjų Lavo Diazo (jo nespalvotas „Ang Hupa“ žadina nerimą dėl ateities), Takashi Miike’s („Hatsukoi“), Roberto Eggerso (filme „The Lighthouse“ vaidina Robertas Pattinsonas ir Willemas Dafoe) filmai bei Bertrand’o Bonello „Zombie Child“ – pirmas šio maištingojo kūrėjo žanrinis filmas, kurio veiksmas nukels į vudu tėvynę Haitį.

 

„Kritikų savaitės“ programoje bus parodyta penkiolika trumpametražių ir vienuolika pilno metražo (debiutinių ir antrųjų) filmų iš aštuoniolikos šalių. Į konkursinę trumpo metražo filmų programą atrinktas (iš 1605 atsiųstų) ir Vytauto Katkaus filmas „Kolektyviniai sodai“.

 

Rami Malekas bus Džeimso Bondo priešas

Rami Malekas, šiemet gavęs „Oskarą“ už vaidmenį „Bohemijos rapsodijoje“, neatsigina pasiūlymų. Neseniai paaiškėjo, kad jis vaidins Džeimso Bondo priešą naujame filme apie agento 007 nuotykius. Maleko pasirodymas filme apie Bondą nieko nenustebino, greičiau atvirkščiai, – daugiau emocijų kelia nauja Bondo mergina, kurią įkūnys trisdešimtmetė aktorė iš Kubos Ana de Armas („Bėgantis ašmenimis 2049“). Neseniai paaiškėjo, kad ji vaidins ir Marilyn Monroe Andrew Dominiko biografiniame filme apie šią Holivudo žvaigždę. Bondo nuotykiuose taip pat pamatysime Naomie Harris, Ralphą Fiennesą, Beną Whishaw, Jeffrey Wrightą, Rory Kinnearą ir Leą Seydoux.

 

Visas šias naujienas prodiuseriai paskelbė spaudos konferencijoje, kuri vyko Jamaikoje, – čia rutuliosis ir 25-ojo filmo apie Bondą veiksmas. Apie jo siužetą kol kas žinoma mažai, aišku tik tiek, kad veiksmas vyks tada, kai Bondas, kurį ir vėl vaidins Danielis Craigas, jau nebetarnaus slaptojoje britų tarnyboje. Filmo režisierius – Cary Fukunaga. Premjera numatyta ateinančių metų balandžio 8 dieną.

 

Parengė Ž. P.

Elina Bystrickaja filme „Tykusis Donas“
Elina Bystrickaja filme „Tykusis Donas“
Valentinas Novopolskis filme „Olegas“
Valentinas Novopolskis filme „Olegas“
Rami Malek
Rami Malek