7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino klasikos vakaruose – Vincento Gallo „Buffalo ’66“

„Skalvijos“ inf.
Nr. 18 (1297), 2019-05-03
Kinas Anonsai
Kadras iš filmo „Buffalo ’66“
Kadras iš filmo „Buffalo ’66“

Gegužės sekmadieniais „Skalvija“ kvies pasižiūrėti vieną ryškiausių 10-ojo dešimtmečio filmų – amerikiečių aktoriaus Vincento Gallo režisūrinį debiutą „Buffalo ’66“ (1998). Tai kartu ir miuziklas, ir kelio filmas, ir drama. Filmas buvo sutiktas prieštaringai: vieni jį liaupsino ir vadino JAV nepriklausomųjų kino hitu, kiti – pretenzingu mėgdžiojimu.

 

Pagrindinis filmo herojus Bilis Braunas (Vincent Gallo) gimė Bafale 1966-aisiais. Jis išeina iš kalėjimo, kur praleido penkerius metus, nes liko skolingas bukmekeriui ir prisiėmė svetimą kaltę. Dabar Bilis nori atkeršyti „Buffalo Bills“ žaidėjui, dėl kurio netikslaus smūgio pralaimėjo komanda, už kurios pergalę statė. Jis kaltina žaidėją, kad šis sugriovė jam gyvenimą. Pakeliui į gimtąjį miestą Bilis sužavi merginą Lailą (Christina Ricci), kuri turi suvaidinti jo žmoną tėvams. Iš pradžių šie mielai patiki merginos pasakojimu apie tai, kaip abu su Biliu dirbo CŽA, bet netrukus paaiškėja tikrieji Bilio sugrįžimo motyvai.

 

Iki pasirodant „Buffalo ’66“ Gallo buvo žinomas tik art house kino gerbėjams, nepaisant vaidmenų garsiuose filmuose, tokiuose kaip Claire Denis „Nanetė ir Bonis“, Emiro Kusturicos „Arizonos sapnas“, Abelio Ferraros „Laidotuvės“, Bille’s Augusto „Dvasių namai“. Pasirodžius „Buffalo ’66“ Gallo pavardė ėmė nuolat mirgėti žiniasklaidoje. Jis buvo pristatomas kaip žmogus, kuris vienas pats geba vaidinti, rašyti scenarijų, režisuoti, kurti muziką ir būti filmo dailininkas.

 

Nors „Buffalo ’66“ filmavo garsus operatorius Lance’as Acordas, Gallo lėmė filmo estetiką, taip pat sukūrė didžiąją dalį filmo muzikos. Vėliau Gallo išgarsėjo kaip dailininkas, sėkmingai rengė tapybos parodas. „Noriu kontroliuoti visiškai viską. Nenoriu, kad kas kitas kurtų filmo estetiką ar plakatą – pats jį sukūriau. Nenoriu, kad kas kitas kurtų filmo anonsą – aš tai padariau. Nenoriu, kad kas kitas imtųsi aktorių atrankos, prodiusuotų filmą. Kontroliavau viską. Ir net jei filmo titruose matote kostiumų dailininką – aš buvau tas kostiumų dailininkas. Niekas nepriėmė jokio sprendimo, nieko fiziškai nesiėmė, kol to nebuvo mano planuose, mano idėjose“, – dėstė Gallo.

 

Kad ir kaip Gallo siekė viską kontroliuoti, pats negalėjo atlikti šokėjos Lailos vaidmens. Jį patikėjo aktorei Christinai Ricci. Jos šokis boulingo salėje, ritmiškai kaukšint bateliams ir skambant Kingo Crimsono dainai „Moonchild“, tapo kultine filmo scena. Tada aktorei buvo septyniolika metų. Vėliau ji pasakojo filmuojant patyrusi psichologinių traumų ir daugiau su Gallo nenorinti turėti reikalų.

 

„Buffalo ’66“ – pusiau autobiografinis filmas. Dalis jo filmuota režisieriaus gimtajame Bafalo mieste, jo vaikystės namuose. Režisierius neslepia, kad Bilio tėvų portretai kurti remiantis prisiminimais apie jo tėvus. Jis sakė: „Manęs nepažįstantys žmonės mano, kad filmas autobiografinis, bet taip nėra. Tokie tik tėvų personažai. Iš tiesų aš vaidinu savo tėvą arba žmogų, kuriuo būčiau tapęs, jei būčiau leidęs pasireikšti tėvo įtakai. Save aš vaidinu tik penkias paskutines filmo minutes, bet toks būnu tik labai geromis dienomis.“

 

Gallo nuo mažens domėjosi muzika. Būdamas šešiolikos metė mokyklą ir persikraustė į Niujorką. Čia grojo įvairiose grupėse, susidraugavo su dailininku Jeanu-Micheliu Basquiat. 9-ajame dešimtmetyje Gallo pradėjo aktoriaus karjerą – vaidino kavinių teatruose. Kine pirmąkart pasirodė 1984 m. Erico Mitchello filme „The Way It Is“, kuriame jo partneris buvo kitas debiutantas Steve’as Buscemi. Gallo pradėjo pats kurti trumpo metražo filmus. 1991-aisiais jis susipažino su Claire Denis ir suvaidino jos trumpo metražo filme „Keep It For Yourself“. Priešingai nei kiti amerikiečių aktoriai, Gallo sėkmingai vaidino režisierių iš Europos filmuose. Jo amplua tapo jautrūs, pažeidžiami personažai, neurotikai. 2003 m. jis sukūrė filmą „The Brown Bunny“, kuris buvo parodytas Kanuose, trečiasis „Promises Written In Water“ – 2010 m. Venecijoje. Vienas svarbiausių jo vaidmenų – pabėgėlis Jerzy Skolimowskio „Essential Killing“ – tais apčiais metais pelnė jam Venecijos kino festivalio apdovanojimą už geriausią vyro vaidmenį. Pastaruoju metu Gallo filmuojasi vis rečiau.

 

„Buffalo ’66“ seansus pristatys kino apžvalgininkė Dovilė Raustytė (gegužės 5 d.), kino kritikas Narius Kairys (gegužės 12 d.), kino režisierė Marija Kavtaradzė (gegužės 19 d.), semiotikas Dmitrijus Gluščevskis (gegužės 26 d.).

Kadras iš filmo „Buffalo ’66“
Kadras iš filmo „Buffalo ’66“