7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Ko laukti Kanuose

7md inf.
Nr. 17 (1296), 2019-04-26
Kinas

Balandžio 18 d. Paryžiuje Kanų kino festivalio direktorius Thierry Frémaux ir festivalio prezidentas Pierre’as Lescure’as pristatė oficialiosios šiųmečio Kanų kino festivalio programos filmus. 72-asis festivalis vyks gegužės 14–25 d., jį atidarys Jimo Jarmuscho filmas „Mirusieji nemiršta“ („The Dead Don’t Die“).

 

Šiemet pagrindinėje konkursinėje programoje dėl „Auksinės palmės šakelės“ varžysis devyniolika filmų, tik vienas iš jų – prancūzo Ladjo Ly „Vargdieniai“ („Les Miserables“) – yra debiutinis. Nors pavadinimas sufleruotų, kad tai Victoro Hugo romano ekranizacija, filmas pasakoja apie šiuos laikus, apie jauną policininką, kuris pradeda dirbti Šerbure, kriminalistų brigadoje. Festivalio senbuvio Arnaud Desplechino filmo „Rubė, šviesa“ („Roubaix, une lumière“) veikėjai – taip pat policininkai. Prancūzijos Šiaurėje jie narplioja senos moters nužudymo mįslę. Suimtos įtariamosios – dvi nužudytosios kaimynės – narkomanės ir meilužės. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Roschdy Zemas, Lea Seydoux, Sara Forrestier.

 

Konkurse daug Kanuose ne kartą apdovanotų režisierių naujų filmų. Tikrų faktų įkvėptas Terence’o Malicko filmas „Paslėptas gyvenimas“ („A Hidden Life“) pasakoja apie austrą Franzą Jägerstätterį, kuris Antrojo pasaulinio karo metais atsisakė kovoti vokiečių kariuomenėje ir buvo pripažintas išdaviku. Malickas pasakoja apie šio žmogaus tikėjimą, meilę žmonai ir vaikams, apie jo sugebėjimą išlikti laisvu žmogumi nepaisant visų aplinkybių. Pagrindinį vaidmenį sukūrė vokiečių aktorius Augustas Diehlis.

 

Pedro Almodovaro filmo „Skausmas ir šlovė“ („Dolor y gloria“) herojus yra kenčiantis režisierius (Antonio Banderas). Pirmosios meilės, motina, mirtis, aktoriai, su kuriais jis dirbo, 7-asis, 9-asis dešimtmečiai ir dabartis, nesugebėjimas atriboti kūrybos nuo asmeninio gyvenimo iškyla veikėjo mintyse ir susitikimuose su draugais. Bet labiausiai jį kankina vidinė tuštuma, jos suvokimas neleidžia dirbti toliau.

 

Dukart „Auksinės palmės šakelės“ laureatai – broliai Jeanas-Pierre’as ir Lucas Dardenne’ai – į Kanus sugrįš su filmu „Jaunasis Achmedas“ („Le Jeune Ahmed“) – pasakojimu apie trylikametį belgą, kuriam Koranas sužadina naikinimo instinktus. Italas Marco Belocchio, kurio filmas „Kumščiai kišenėse“ tapo maištingojo 7-ojo dešimtmečio simboliu, Kanuose pristatys filmą „Išdavikas“ („Il Traditore“). Jis nukels į 9-ojo dešimtmečio pradžią, kai karas tarp Sicilijos mafijos klanų privertė „Cosa Nostra“ narį Tommaso Buscetta pabėgti į Braziliją, o jo artimieji buvo vienas po kito nužudyti. Suimtas ir iš Brazilijos deportuotas Buscetta nusprendė teisėjui Falcone pasakyti viską, ką žino apie mafiją.

 

Du kartus „Auksine palmės šakele“ apdovanotas britas Kenas Loachas filme „Atleisk, nepastebėjome tavęs“ („Sorry We Missed You“) rodys sutuoktinių porą, kuri bandydama išsivaduoti iš skolų įkuria kurjerių firmą. Amerikiečių režisieriaus Iros Sachso filme „Frankie“ trijų kartų personažai per atostogas susitinka Portugalijoje, istoriniame Sintros mieste, kad susidurtų su juos sukrėtusiu įvykiu. Pagrindinį vaidmenį šiame filme sukūrė Isabelle Huppert.

 

Kanadietis Xavier Dolanas filme „Matijas ir Maksimas“ („Matthias and Maxime“) vaidina pats ir pasakoja apie du vaikystės draugus, kurie susitinka norėdami sukurti mėgėjišką trumpo metražo filmą, bet tolesnė įvykių eiga išbalansuoja ir jų aplinką, ir juos pačius. Palestinietis Elia Suleimanas taip pat pats vaidina savo filme „Tai turbūt rojus“ („It must be heaven“). Filmo herojus palestinietis ieško vietos, kur galėtų įsikurti. Tačiau greitai naujo gyvenimo pažadas pavirsta absurdo komedija. Kad ir kur jis būtų – Paryžiuje ar Niujorke, kas nors jam vis primena apie tėvynę. Pasak režisieriaus, jo parabolė analizuoja tapatybės, tautybės temas ir formuluoja esminį klausimą – kur galima jaustis kaip namuose?

 

Kanų rengėjai nuolat kaltinami, kad konkurse per mažai moterų režisierių filmų. Šiemet jų taip pat nebus daug. Austrė Jessica Hausner pristatys filmą „Mažasis Džo“ („Little Joe“). Jo siužetas fantastiškas: filmo herojė Alisa sukūrė naują augalą ir pavadino jį Mažuoju Džo – taip ji kreipiasi ir į savo sūnų. Tačiau netrukus visų žmonių, susidūrusių su Alisos augalais, kūnai ima keistis. Prancūzės Celine Sciamma filmas „Jaunos merginos portretas ugnyje“ („Portrait de la jeune fille en feu“) pristatomas vienu sakiniu: „XVIII a. pabaigoje vienoje izoliuotoje Bretanės saloje menininkas pakviečiamas nutapyti vestuvinį jaunos moters portretą“. Prancūzų aktorės ir režisierės Justine Triet filme „Sibilė“ („Sibyl“)pagrindinius vaidmenis sukūrė Virginie Efira, Adele Exarchopuolos, Gaspard’as Ullielis, Sandra Hueller. Sibilė yra psichoanalitike tapusi romanistė. Tačiau jos neapleidžia noras rašyti ir, regis, tarp savo pacientų ji ieško įkvėpimo, įrašinėdama jų prisipažinimus. Dar vienos prancūzės Mati Diop filmas „Atlantas“ („Atlantique“) nukels į Dakaro vargšų priemiestį ir pasakos apie jo gyventojus, nusprendusius palikti šalį ir ieškoti geresnio gyvenimo už vandenyno.

 

Vienintelis konkurse filmas iš Vidurio ir Rytų Europos – rumuno Corneliu Porumboiu „Švilpikai“ („Les Siffleurs“). Jo veikėjas – korumpuotas Bukarešto policininkas Kristis. Jis įtariamas susidėjęs su narkotikų kontrabandininkais. Netikėtai atsidūręs vienoje Kanarų saloje jis yra priverstas mokytis senos švilpimo kalbos. Šios slaptos kalbos padedamas, grįžęs į Rumuniją, jis turės išvaduoti kalėjime kalintį mafiozą ir padėti atgauti jo paslėptus milijonus. Tačiau Kristis įsimyli ir niekas nevyksta taip, kaip numatyta.

 

Konkurse taip pat bus parodyti brazilų Klebero Mondocos Filho ir Juliano Dornelesso filmas „Bacurau“, kuris nukels į tolimą Brazilijos provinciją. Čia režisierius atvyksta kurti dokumentinio filmo, bet pamažu pradeda suprasti, kad vietiniai nėra tokie, kokiais apsimeta, ir kad jie turi pavojingų paslapčių. Garsaus Pietų Korėjos režisieriaus Bong Joon-ho filme „Parazitas“ („Gisaengchung“) rodoma bedarbių šeima, kuri domisi kitos šeimos turtais. Bet aplinkybės susiklosto taip, kad abi šeimos, pačios to nežinodamos, patenka į keistą istoriją. Jia Zhangke filme „Balčiausi yra pelenai“ vaidinęs kinų aktorius ir režisierius Diao Yinan Kanų konkurse pristatys savo režisuotą filmą „Laukinių žąsų ežeras“ („Nan fang che zhan de ju hui“). Filmo herojai – nusikaltėlis ir prostitutė, atsidūrę kritinėje situacijoje, nusprendžia paskutinį kartą išbandyti likimą. Didžiojo konkurso filmus vertins žiuri, kuriai šiemet vadovauja meksikiečių režisierius Alejandro Gonzálezas Iñárritu.

 

Konkurse pristigo ilgai laukto Quentino Tarantino filmo „Kartą Holivude“ („Once Upon a Time in Hollywood“), bet spaudos konferencijoje Frémaux išreiškė viltį, kad Tarantino spės iki festivalio baigti montuoti filmą, kurio matytą fragmentą direktorius pavadino „nuostabiu“. Pagrindinėje Kanų programoje taip pat bus parodytas ir ne vienas nekonkursinis filmas. Iš labiausiai laukiamų – Dexterio Fletcherio „Rocketman“, į kurio premjerą žada atvykti ir šio biografinio filmo herojus Eltonas Johnas, taip pat 1966 m. Kanuose triumfavusio Claude’o Leloucho filmo „Vyras ir moteris“ tęsinys „Gražiausi gyvenimo metai“ („Les plus belles annees d’une vie“). Vyks ir specialiosios peržiūros. Jų programoje ir Wernerio Herzogo „Family Romance LLC“, ir nauji Alaino Cavalier, Abelio Ferraros filmai.

 

Antroje oficialiojoje Kanų programoje „Ypatingas žvilgsnis“ („Un Certain Regard“) taip pat masina daug premjerų – iš šešiolikos atrinktų filmų net šešis sukūrė debiutantai. Šioje programoje bus parodytas naujas Kantemiro Balagovo filmas „Dylda“, dar vienas Bruno Dumont’o filmas apie Jeanne’ą d’Arc „Jeanne“, naujas portugalo Alberto Serros filmas „Laisvė“ („Liberte“). Iš Krymo kilusio Narimano Alijevo filmas „Namo“ („Evge“, Ukraina) pasakos apie tėvą ir jaunesnįjį sūnų, grįžtančius į Krymą, kad palaidotų Donbase žuvusį vyresnėlį. Šio konkurso filmus vertins žiuri, kuriai vadovaus Nadine Labaki, pernai Kanuose apdovanota už filmą „Kafarnaumas“.

 

Parengė Ž. P.

Kadras iš Pedro Almodovaro filmo „Skausmas ir garbė“
Kadras iš Pedro Almodovaro filmo „Skausmas ir garbė“
Kadras iš Pedro Almodovaro filmo „Skausmas ir garbė“
Kadras iš Pedro Almodovaro filmo „Skausmas ir garbė“
Kadras iš Diao Yinan filmo „Laukinių žąsų ežeras“
Kadras iš Diao Yinan filmo „Laukinių žąsų ežeras“
Kadras iš Corneliu Porumboiu filmo „Švilpikai“
Kadras iš Corneliu Porumboiu filmo „Švilpikai“
Kadras iš Terence’o Malicko filmo „Paslėptas gyvenimas“
Kadras iš Terence’o Malicko filmo „Paslėptas gyvenimas“