7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 16 (1295), 2019-04-19
Kinas
Bibi Andersson Ingmaro Bergmano filme „Prisilietimas“ (1971)
Bibi Andersson Ingmaro Bergmano filme „Prisilietimas“ (1971)

Mirė Bibi Andersson

Balandžio 14 d. Stokholme mirė aktorė Bibi Andersson. Jai buvo 83-eji. Andersson gimė 1935 m. Stokholme, studijavo teatro mokykloje prie Karališkojo dramos teatro. Pasaulinės šlovės 6-ajame dešimtmetyje sulaukė suvaidinusi keliuose Ingmaro Bergmano filmuose. Režisierius ją pastebėjo dar 1951-aisiais, kai ieškojo aktorių savo kuriamai muilo „Bris“ reklamai.

 

Bergmano filmuose Andersson buvo nekaltumo įsikūnijimas – jos Mia „Septintajame antspaude“ (1957) net stilizuota kaip Dievo motina. Tais pačiais 1957-aisiais Andersson suvaidino du vaidmenis bene garsiausiame Bergmano filme „Žemuogių pievelė“. Ji buvo autostopu keliaujanti mergina, kurią profesorius Bergas sutinka kelyje, ir jo jaunystės mylimoji. 1958 m. už vienos iš trijų ginekologijos skyriuje gulinčių moterų vaidmenį Bergmano filme „Ties gyvenimo slenksčiu“ kartu su Ingrid Thulin ir Eva Dahlbeck Andersson pelnė Kanų kino festivalio apdovanojimą. Aktorė suvaidino vienuolikoje Bergmano filmų, bet, matyt, svarbiausias yra seselės Almos vaidmuo „Personoje“ (1966). Alma rūpinasi garsia teatro aktore (Liv Ullmann), kalbasi su ja, pasakoja savo paslaptis. Almos monologai (tą, kuris apie seksą paplūdimyje, Andersson pakeitė gavusi Bergmano sutikimą) – filme svarbiausi.

 

Andersson sukūrė vaidmenis daugiau nei 90-yje filmų. Ji vaidino Švedijoje, Europos režisierių filmuose, bandė daryti karjerą Holivude (vaidino Johno Hustono, Roberto Altmano juostose), nusifilmavo net keliuose sovietų filmuose, tarp jų ir greit uždrausto Michailo Bogino „Apie meilę“ („O liubvi“, 1970) epizode.

 

Daug laiko ir jėgų Andersson skyrė teatrui. Ji vaidino Malmės, Upsalos, Stokholmo teatruose, Strindbergo, Čechovo, Shakespeare’o, Genet, Moliere’o dramose, be to, ir pati režisavo teatre. Vykstant karui buvusioje Jugoslavijoje dalyvavo tarptautiniame projekte „Kelias į Sarajevą“ ir rūpinosi, kad neapmirtų Sarajevo teatrinis gyvenimas.

 

Andersson buvo triskart ištekėjusi, ją siejo ir meilės ryšys su Bergmanu. 1996 m. ji parašė autobiografinę knygą. 2009 m. aktorę ištiko insultas. Ji nebegalėjo kalbėti ir iki pat mirties buvo prižiūrima medikų.

 

Kanų kino festivalį atidarys naujas Jimo Jarmuscho filmas

Gegužės 14 d. 72-ąjį Kanų kino festivalį atidarys naujas Jimo Jarmuscho filmas „The Dead Don’t Die“. Filmas taip pat dalyvaus didžiajame festivalio konkurse.

 

Kol kas daugiausia informacijos apie filmą suteikia festivalio pranešime pateiktas aprašymas. „The Dead Don’t Die“ veiksmas ima rutuliotis mažame JAV miestelyje, kai dienos šviesa pasirodo visai neįprastu laiku ir pradeda keistis gyvūnų elgesys. Niekas nežino, kas vyksta, o sunerimę mokslininkai spėlioja, ką tai galėtų reikšti. Tik niekas negalėjo numatyti keisčiausio įvykio, su kuriuo teks susidurti miesto gyventojams: mirusieji kyla iš savo kapų ir puola gyvuosius, kad jais pasimaitintų. Nors kai kurie zombiai ilgisi ir ankstesniame gyvenime pamėgtų dalykų – kas vyno, o kas kavos, mieste prasideda tikra kova dėl išgyvenimo...

 

Tryliktajame Jarmuscho filme vaidina Billas Murray, Adamas Driveris, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve’as Buscemi, Danny Gloveris, Calebas Landry Jonesas, Rosie Perez, Iggy Popas, Selena Gomez, RZA, Sara Driver, Austinas Butleris, Luka Sabbatas, Eszter Balint, Carol Kane ir Tomas Waitsas.

 

Joanna Kulig vaidins „Kalifornijos svajų“ režisieriaus seriale

„Kalifornijos svajų“ ir „Pirmojo žmogaus“ režisierius Damienas Chazelle’as rengiasi „Netflix“ užsakymu kurti savo pirmąjį serialą. Tai bus „Eddy“, pristatomas kaip „muzikinė drama“, o serialo veiksmas nukels į Paryžių ir jo spalvingus muzikinius klubus. Vienam jų vadovauja kadaise garsus pianistas ir kylanti Niujorko džiazo scenos žvaigždė Eliotas Udas. Jį vaidins iš filmo „Mėnesiena“ pažįstamas Andre Hollandas. Filme „Šaltasis karas“ išgarsėjusi lenkų aktorė Joanna Kulig vaidins Mają – nuostabaus balso vokalistę, kurios karjerai trukdo alkoholizmas. Ji prisijungia prie Elioto grupės. Aštuonių dalių serialas filmuojamas Paryžiuje. Jo premjeros data dar nežinoma.

 

Joelis Coenas kuria pirmą filmą be brolio

Joelis Coenas kuria autorinę „Makbeto“ versiją, kurioje pagrindinius vaidmenis vaidina Denzelis Washingtonas ir Frances McDormand (režisieriaus žmona). Tai pirmas Joelio Coeno filmas, kuriame nedalyvauja jo brolis Ethanas. Filmavimas truks iki šių metų pabaigos, premjera numatoma ateinančiais.

 

Samo Mendeso filmas apie Pirmąjį pasaulinį karą

Dviejų filmų apie Džeimsą Bondą, „Amerikos grožybių“ ir kitų garsių juostų režisierius Samas Mendesas Anglijoje ėmėsi filmo apie Pirmąjį pasaulinį karą „1917“. Jis pasakos apie vieną dviejų britų karių dieną Vakarų fronte 1917-aisiais. Karius vaidina George’as MacKay’us ir Deanas-Charlesas Chapmanas. Filme taip pat pamatysime Benedictą Cumberbatchą, Coliną Firthą, Richardą Maddeną ir Marką Strongą. Premjera numatyta gruodžio 25 dieną.

 

Bazas Luhrmannas pasakos apie Elvio Presley vadybininką

Tomas Hanksas naujame Bazo Luhrmanno („Didysis Getsbis“, „Mulen Ružas“) filme vaidins pulkininką Tomą Parkerį, garsųjį Elvio Presley vadybininką. Parkeris atrado Presley, pasirūpino jo reklama, gerais plokštelių ir kino kontraktais, o paskui nusprendė ir reguliuoti dainininko gyvenimą. Presley vaidmeniui režisierius ieško visiškai nežinomo aktoriaus. Filamavimas turėtų prasidėti dar šiemet.

 

Angelina Nikonova pradėjo filmuoti dramą „Ar kas nors matė mano merginą?“

Rusų režisierė Angelina Nikonova („Portretas sutemose“) Maskvoje pradėjo filmuoti meilės dramą „Ar kas nors matė mano merginą?“ („Kto-nibud videl moju devčonku?“). Filmas remiasi kritikės ir medijų vadybininkės Karinos Dobrotvorskajos autobiografine knyga, kurioje ji pasakoja apie savo santykius su vyru – vienu garsiausių 10-ojo dešimtmečio rusų kino kritikų, scenaristu, dėstytoju ir vienu Sankt Peterburge leidžiamo žurnalo „Seans“ steigėjų Sergejumi Dobrotvorskiu (1959–1997). Jie buvo laikomi gražiausia bohemiškojo 10-ojo dešimtmečio Peterburgo pora. Knyga sulaukė prieštaringų vertinimų. Filmo scenarijų parašė Nikonova. Dobrotvorskaja dabar gyvena Paryžiuje ir yra viena leidybos namų „Condé Nast International“ vadovų. Filme vaidina Anna Čipovskaja, Aleksandras Gorčilinas, Viktorija Isakova, Jurijus Borisovas, Marija Šalajeva ir kiti.

 

Parengė Ž. P.

Bibi Andersson Ingmaro Bergmano filme „Prisilietimas“ (1971)
Bibi Andersson Ingmaro Bergmano filme „Prisilietimas“ (1971)
Kadras iš Jimo Jarmuscho filmo „The dead Don’t Die“
Kadras iš Jimo Jarmuscho filmo „The dead Don’t Die“
Joanna Kulig filme „Šaltasis karas“
Joanna Kulig filme „Šaltasis karas“
Frances McDormand ir Joelis Coenas
Frances McDormand ir Joelis Coenas
Sam Mendes
Sam Mendes
Baz Luhrmann
Baz Luhrmann
Anna Čipovskaja
Anna Čipovskaja