7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7md inf.
Nr. 13 (1292), 2019-03-29
Kinas
Marlenas Chucijevas filmuojant „Liepos lietų“
Marlenas Chucijevas filmuojant „Liepos lietų“

Mirė Marlenas Chucijevas

 

Kovo 19 d. Maskvoje mirė kino režisierius, scenaristas, pedagogas Marlenas Chucijevas. Jis  gimė 1925 m. Tbilisyje, būsimo režisieriaus tėvas, komunistas, sovietų valdininkas, 1937 m. buvo nuteistas ir sušaudytas. 1952 m. Chucijevas baigė kino režisūrą Maskvos kinematografijos institute (VGIK). 1953–1958 m. dirbo Odesos kino studijoje, nuo 1959-ųjų Maskvoje – M. Gorkio ir „Mosfilm“ kino studijose. Nuo 1978 m. dėstė kino režisūrą Maskvos kinematografijos institute. Paskutinio, beveik dešimt metų kurto Chucijevo filmo „Nevakarė“ („Nevečerniaja“), pasakojančio apie Levo Tolstojaus ir Antono Čechovo susitikimus, premjera planuojama šiemet.

 

Apie Chucijevą sakoma, kad jis sukūrė Atlydžio kino kalbą. Kine jis debiutavo 1956 m. kartu su Feliksu Mironeriu kurtu filmu „Pavasaris Užupio gatvėje“ („Vesna na Zarečnoj ulice“). Pasakojimas apie jauną literatūros mokytoją, dirbančią vakarinėje darbininkų mokykloje, tapo vienu populiariausių 6-ojo dešimtmečio filmų. 1958 m. pasirodė Chucijevo filmas „Du Fiodorai“ („Dva Fiodora“), kuriame pirmą didelį vaidmenį sukūrė aktorius ir rašytojas Vasilijus Šukšinas.

 

1965-aisiais į ekranus išleistas penkerius metus kurtas Chucijevo filmas „Iljičiaus užkarda“ („Zastava Iljiča“) – sovietų Naujosios bangos manifestas. Filmo scenarijų režisierius rašė kartu su scenaristu ir poetu Genadijumi Špalikovu. Tačiau „Iljičiaus užkarda“ buvo tik sutrumpintas ir sugadintas Chucijevo filmo „Man dvidešimt metų“ („Mne dvadcat let“) variantas. Originali, tuometį SSRS vadovą Nikitą Chruščiovą papiktinusi filmo versija buvo atkurta ir į ekranus išleista tik 1988 metais. Neįtikėtinai intymi šio filmo, pasakojančio apie trijų Maskvos jaunuolių, užaugusių viename name ir pasukusių skirtingais keliais, draugystę, intonacija, poetiškas stilius (operatorė Margarita Pilichina), apmąstymai apie trisdešimtmečių kartą, kurios tėvai žuvo Antrajame pasauliniame kare, šokiravo komunistų partijos funkcionierius. Filme „Man dvidešimt metų“ susipina vaidybinio ir dokumentinio kino elementai, jame užfiksuota laiko dvasia, kurią bene taikliausiai perteikia ilgas Maskvos politechnikos muziejuje filmuotas epizodas – poezijos vakaras su garsiausiais poetais: Bella Achmadullina, Jevgenijumi Jevtušenka, Bulatu Okudžava, Andrejumi Voznesenskiu. Po kelerių metų pasirodęs „Liepos lietus“ („Ijulskij dožd“) buvo kamerinis ir liūdnas atsisveikinimas su neįvykusia netikėtos laisvės epocha. Tačiau abu filmai nulėmė tolesnę sovietų kino, ypač poetinio, raidą.

 

Chucijevas sukūrė nedaug filmų. Jam nepavyko įgyvendinti svarbiausio gyvenimo sumanymo – biografinio filmo apie poetą Aleksandrą Puškiną. 1970 m. pasirodė filmas „Buvo gegužė“ („Byl mesiac mai“), kuriame įsimenančius vaidmenis sukūrė Eugenija Pleškytė ir Vaclovas Blėdis, 1983-iaisiais – „Pabaigos žodis“ („Posleslovije“), 1991 m. – „Begalybė“ („Beskonečnost“).

 

 

Pasirodė pirmasis naujo Quentino Tarantino filmo reklaminis klipas

 

Praėjusią savaitę pasirodė pirmasis reklaminis naujo Quentino Tarantino filmo „Kartą Holivude“ („Once Upon a Time in Holliwood“) klipas. Tai devintas režisieriaus filmas, pasakojantis apie buvusią vesternų šou žvaigždę Daltoną (Leonardo DiCaprio), kuris kartu su draugu ir dubleriu (Brad Pitt) bando išgyventi Holivude. Draugų kaimynystėje gyvena Romanas Polanskis ir jo jauna žmona aktorė Sharon Tate. Ji ir į vakarėlį susirinkę šeimos draugai taps Mansono gaujos aukomis. Filmas ekranuose turėtų pasirodyti liepą, tačiau jo premjeros laukiama Kanų kino festivalyje, kur 1994 m. Tarantino „Bulvarinis skaitalas“ („Pulp Fiction“) buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“.

 

Klipą galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Scf8nIJCvs4.

 

Sebastiánas Lelio sukūrė savo „Glorijos“ perdirbinį

 

Čilės režisierius Sebastiánas Lelio Holivude sukūrė savo filmo „Glorija“ (2014) perdirbinį. Jis vadinasi „Gloria Bell“, o pagrindinę heroję suvaidino Julianne Moore. Iš vaizdo klipo galima spręsti, kad režisierius liko ištikimas originalui. Penkiasdešimtmetė Glorija nenori susitaikyti su vienatve ir ieško nuotykių Los Andželo šokių klubuose. Čia ji susipažįsta su Arnoldu (John Turturro). Audringas ryšys aukštyn kojomis apvers herojės kasdienybę.

Klipą galima pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=YCwCdQK2Qss.

 

Danila Kozlovskis kurs trilerį apie Černobylio katastrofą

 

Neseniai kaip režisierius filmu „Treneris“ debiutavęs populiarus rusų aktorius Danila Kozlovskis kartu su prodiuseriu Aleksandru Rodnianskiu rengiasi kurti filmą „Pavojingas vanduo“ („Opasnaja voda“) apie Černobylio katastrofos padarinius. Kozlovskis vaidins ir pagrindinį vaidmenį. Filmo pasakojimo centre bus žmonės, dalyvavę likviduojant Černobylio katastrofos, įvykusios 1986 m. balandžio 26 d., padarinius. Kozlovskis vaidins ugniagesį Aleksejų, kuris, praėjus dviem savaitėms po avarijos, turi padaryti viską, kad neįvyktų antrasis reaktoriaus sprogimas. Pasak Kozlovskio, filmo scenarijaus pagrindu tapo tikri įvykiai. Numatomas filmo biudžetas – 690 milijonų rublių.

 

Parengė Ž. P.

Marlenas Chucijevas filmuojant „Liepos lietų“
Marlenas Chucijevas filmuojant „Liepos lietų“
Kadras iš filmo „Liepos lietus“
Kadras iš filmo „Liepos lietus“
Kadras iš filmo „Man dvidešimt metų“
Kadras iš filmo „Man dvidešimt metų“
Danila Kozlovskis
Danila Kozlovskis