7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino edukacijoje populiarėja lietuvių kino klasika

LKC inf.
Nr. 11 (1290), 2019-03-15
Kinas Anonsai
Kadras iš Arūno Žebriūno filmo „Gražuolė“
Kadras iš Arūno Žebriūno filmo „Gražuolė“

Lietuvių kino klasika vis aktyviau naudojama ir edukacijoje. Kad mokiniai noriai žiūri šiuolaikiniams ekranams pritaikytą ir restauruotą kino klasiką liudija išaugę mokytojų bei edukacijos profesionalų pageidavimai įtraukti restauruotus kino filmus į projektų katalogus. Šie filmai prieinami ne tik Lietuvos kino centro vykdomų projektų – kino edukacijos ugdymo bazės, Lietuvos mokyklose veikiančių „Kino klubų“ filmų kataloguose, bet papildė ir devyniuose šalies kino teatruose veikiančio projekto „Mokausi iš kino“ bei „Kultūros paso“ programas.

 

Projektų kataloguose mokytojams ir moksleiviams prieinami filmai: „Velnio nuotaka“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1974), „Maža išpažintis“ (rež. Algirdas Araminas, 1971), „Gražuolė“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1969), „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. Raimundas Banionis, 1990), „Skrydis per Atlantą“ (rež. Raimondas Vabalas, 1983), „Herkus Mantas“ (rež. Marijonas Giedrys, 1972) ir „Riešutų duona“ (rež. Arūnas Žebriūnas, 1978).

 

Klasikiniai filmai įkūnija mokytojams skirtos Lietuvos kino centro įgyvendinamos kino edukacijos bazės ugdymo sumanymą – naudoti kūrinius kaip informacijos bei idėjų šaltinį, padedantį atskleisti, interpretuoti ir aiškinti įvairių disciplinų temas. „Šie filmai nėra tik iliustracija. Juos žiūrėdami ir analizuodami moksleiviai gali nagrinėti ir aptarti dalykus, kurių mokosi. Audiovizualinė filmų pusė gali suteikti įvairesnės informacijos, kurios moksleiviai neras vadovėliuose. Kartu ugdomos jų bendrosios kompetencijos – emocinis intelektas bei kritinis mąstymas“, – sako Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus specialistė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė. Kino edukacijos bazę galima rasti Lietuvos kino centro interneto svetainėje. Joje užsiregistravę ir prisijungę mokytojai gali kartu su mokiniais tiesiogiai internetu žiūrėti filmus ir naudotis metodine medžiaga.

 

Šiemet filmai „Vaikai iš Amerikos viešbučio“, „Riešutų duona“ ir „Gražuolė“ buvo įtraukti ir į „Mokausi iš kino“ programą, Arūno Žebriūno „Gražuolė“ ir į Kultūros ministerijos programą „Kultūros pasas“. „Norime, kad kuo daugiau moksleivių pamatytų šiuos filmus. Dabar daugiausiai užklausų gauname apie filmus „Gražuolė“ ir „Vaikai iš Amerikos viešbučio“. Nespalvotas kinas vaikams palieka įspūdį. Kartais jiems šiek tiek sudėtinga suprasti mintį ar sekti siužetą, tačiau pristačius filmą prieš seansą, papasakojus kontekstą, jie sugeba įsigilinti į istoriją. „Skalvijos“ kino centrui svarbu turėti šiuos filmus „Mokausi iš kino“ programoje, nes mūsų siekis – šviesti ir edukuoti. Kino klasikos filmai – puiki priemonė pasakoti apie Lietuvos bei kino istoriją,“ – teigia „Skalvijos“ edukacinių programų koordinatorė Viktorija Kontrimaitė.

 

Restauruoti filmai papildė ne tik įkino edukacijos ugdymo bazę, bet ir dar vieną Lietuvos kino centro įgyvendinamą ir daugiau nei 150 mokyklų sujungusį projektą „Kino klubai“. Kiekvienoje projekte dalyvaujančioje mokykloje kas savaitę rodomi filmai iš specialiai sudaryto katalogo, o po peržiūrų rengiami aptarimai. Ši Kataloge – trečdalis lietuviškų kūrinių, tarp kurių ir „Gražuolė“, „Herkus Mantas“, „Maža išpažintis“, „Skrydis per Atlantą“, „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, „Velnio nuotaka“. Mokykla, prisijungusi prie projekto interneto svetainės, gali pasirinkti jai įdomius filmus ir nemokamai bei legaliai rodyti juos mokiniams.

 

Lietuvos kino centro užsakymu iš viso jau suskaitmeninta ir restauruota 13 Lietuvos kino klasikos filmų, iš jų 7 aktyviai pritaikomi ir kino edukacijoje. Šiemet planuojama restauruoti ir visuomenei pristatyti dar kelis legendinius kūrinius.

Žymos:
LKC inf.,
Kadras iš Arūno Žebriūno filmo „Gražuolė“
Kadras iš Arūno Žebriūno filmo „Gražuolė“
Kadras iš Raimundo Banionio filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“
Kadras iš Raimundo Banionio filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“