7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalis Audriaus Kemežio širdies liko Tian Šanio ledynuose

LKS inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Kinas Anonsai
Kadras iš A. Stonio filmo „Moteris ir ledynas“. A. Kemežio nuotr.
Kadras iš A. Stonio filmo „Moteris ir ledynas“. A. Kemežio nuotr.

„Kažkur skaičiau, kad žmonės, kuriuos susitinkame gyvenimo kelyje, yra mums atsiųsti kaip išbandymas arba kaip dovana. Audrius neabejotinai man buvo didžiausia ir neįkainojama gyvenimo, likimo, Dievo dovana. Tą laiką, kartu kuriant filmus, kartu tylint, kartu juokiantis, kartu kenčiant nuovargį ir šaltį, kartu atrandant tą vienintelį kadrą, prisiminsiu kaip šviesiausias savo kūrybinio kelio akimirkas“, – prisimindamas operatorių Audrių Kemežį sako kino režisierius Audrius Stonys.

 

Vasario 16 d. po mirties Nacionaline kultūros ir meno premija „už talento ir dvasios šviesos pakylėtą operatoriaus meną, nutiesusį tiltus į ateitį“ apdovanotas A. Kemežys per dvidešimt kūrybos metų nufilmavo pusšimtį filmų. Tarp jų yra net aštuoni Stonio filmai – „Ūkų ūkai“, „Varpas“, „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manimi“, „Keturi žingsniai“, „Raminas“, „Kenotafas“, „Moteris ir ledynas“ ir „Laiko tiltai“, kurio operatorių grupėje Kemežys taip pat dirbo.

 

Lietuvos kinematografininkų sąjungos Kino klube vykstančioje operatoriui atminti skirtoje retrospektyvoje ketvirtadienį, vasario 21 d., 18 val. Stonys pristatys filmą „Moteris ir ledynas“ (2016), prisimins bendras su Kemežiu kūrybos akimirkas.

 

„Pasibaigus „Moters ir ledyno“ filmavimo ekspedicijai Audrius nenorėjo išvažiuoti iš Tian Šanio ledynų. Man atrodo, dalis jo širdies ten ir liko. Žiūrėdamas savo, Arūno, Giedrės, Kristijono filmus pastebiu, kad vis jo ieškau – kameros judesyje, rakurse... Ir suprantu, kaip mums visiems jo trūksta“, – sako Stonys.

 

„Moteris ir ledynas“ – tai pasakojimas apie laikiną, trapią Moterį ir amžiną, nesikeičiantį Ledyną. Kazachstane, Tian Šanio kalnuose, 3500 metrų aukštyje virš jūros lygio esančioje glaciologijos stotyje Aušra Revutaitė jau trisdešimt metų gyvena ir tyrinėja Tuiksiu ledyną. Ji visiškai viena, o jos ryšys su civilizacija fragmentiškas. Atidavusi visą savo gyvenimą mokslui, ji laiko ranką ant planetos pulso. 

 

Filmas pelnė du nacionalinius kino apdovanojimus „Sidabrines gerves“ – už geriausią metų dokumentinį filmą ir geriausią operatoriaus darbą. Pasaulinė filmo premjera įvyko Tarptautiniame Amsterdamo kino festivalyje (IDFA). Tarptautinime festivalyje „DocsBarcelona“ filmas pelnė apdovanojimą konkursinėje programoje „What the Doc“, kuri skirta radikaliausiems ir inovatyviausiems šiuolaikiniams dokumentiniams filmams. Filmas apdovanotas „Kino pavasario“, tarptautinių Lagovo, Rygos, Krokuvos kino festivalių prizais.

 

Savo filmus Kinematografininkų sąjungos retrospektyvoje jau pristatė, prisiminimais apie Kemežį dalijosi režisieriai Giedrė Beinoriūtė, Arūnas Matelis. Vasario 21 d. Kino klube su žiūrovais susitiks filmo „Moteris ir ledynas“ režisierius Audrius Stonys, vasario 28 d. įvyks vaidybinio ilgametražio filmo „Senekos diena“ (rež. Kristijonas Vildžiūnas) peržiūra. Retrospektyvą kovo 7 d. baigs rež. Giedrės Žickytės dokumentinis filmas „Meistras ir Tatjana“. 

 

Kino klubo renginiai yra atviri ir nemokami, jie vyksta kiekvieną ketvirtadienį 18 val. Kinematografininkų sąjungoje, adresas Vasario 16-osios g. 8; durų kodas 25.   

 

Žymos:
LKS inf.,
Kadras iš A. Stonio filmo „Moteris ir ledynas“. A. Kemežio nuotr.
Kadras iš A. Stonio filmo „Moteris ir ledynas“. A. Kemežio nuotr.